Κορόνα στο κεφάλι του

Κορόνα στο κεφάλι του

Στις μέρες μας και στον τόπο που γεννήθηκαν οι έννοιες της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας βιώνουμε (με σκελετικά απολιθώματα της παλαιοδεξιάς, με τερατολόγους συνωμότες, με αρχαιολάγνους του ιστορικού αναθεωρητισμού, με στρεψόδικους εκβιαστές, με επίορκους δικαστές – όλοι τους προσχηματικά δημοκράτες και απροσχημάτιστα φασίστες) το καθεστώς Μητσοτάκη, το οποίο βιάζει κατά συρροή τη δικαιοσύνη και ληστεύει τη δημοκρατία.

Το αίτημα για δικαιοσύνη δεν είναι τωρινό, είναι τόσο παλιό όσα χρόνια μάς χωρίζουν από τα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» του Ομήρου (8ος π.Χ. αιώνας) και από τα «Εργα και ημέραι» του Ησιόδου (7ος π.Χ. αιώνας).

Το αίτημα αυτό όπως αναδύεται μέσα από τα αρχαία κείμενα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών, ειδικότερα δε της κατώτερης και μεσαίας τάξης, για τις οποίες αποτελούσε τη μοναδική καταφυγή απέναντι στην καταπίεση και τον κίνδυνο της δουλείας από το καθεστώς της αριστοκρατικής τάξης.

Το αίτημα για δικαιοσύνη παίρνει σάρκα και οστά αργότερα με τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα (594 π.Χ.) ως αποτέλεσμα των εξεγέρσεων των κατωτέρων στρωμάτων που επέβαλαν τον Σόλωνα ως νομοθέτη.

Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα αφορούσαν κυρίως την κατάργηση των χρεών, την απαγόρευση υποδούλωσης των ανθρώπων λόγω χρεών και τη δυνατότητα συμμετοχής –για πρώτη φορά– των στρωμάτων αυτών στην εξουσία.

Η μεταρρύθμιση αυτή γέννησε την αρχή της αναλογικότητας, η οποία ορίζει ότι «η εξουσία διανέμεται αναλόγως του κοινωνικοοικονομικού status των μερών που αποτελούν την πόλιν» και αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Ακολούθησαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη (508 π.Χ.) με τις οποίες γεννήθηκε η δημοκρατία.

Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη αποτέλεσαν τη θέληση και την έκφραση του δήμου, ο οποίος αποτέλεσε τη μοναδική πηγή του νόμου και του δικαίου.

Ο δήμος ασκεί άμεσα όλες τις εξουσίες: νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.

Ετσι από τη δημοκρατική άσκηση της εξουσίας γεννήθηκαν οι έννοιες της ελευθερίας, της ισονομίας, της ισηγορίας και της παρρησίας.

Πάνω στα χνάρια του Σόλωνα και του Κλεισθένη στηρίχθηκαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, αλλά και οι επαναστάσεις της Αγγλίας, της Β. Αμερικής και η Γαλλική, που δημιούργησαν τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό βάζοντας τέλος στον μακρύ και σκοτεινό Μεσαίωνα.

Αυτό τον Μεσαίωνα ξαναζεί η χώρα μας τα τελευταία 3,5 χρόνια, με υπεράσπιση των μεγάλων αριστοκρατικών και ολιγαρχικών συμφερόντων, με άγρια φτωχοποίηση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, με δουλεία των νεόπτωχων λόγω χρεών (στα funds), με έλεγχο όλων των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) από μια ομάδα ανθρώπων, με παραβίαση των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών και με τη «νομιμοποίησή» τους από τον Ντογιάκο, που τον έχει… κορόνα στο κεφάλι του ο Κυριάκος!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter