Κοροϊδία και παραδοχή πρωθυπουργικού φόβου με φόντο την κοινοβουλευτική καραντίνα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην συζήτηση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής λόγω του κοινοβουλευτικού lockdown, η πλειοψηφία υποχώρησε μεν, εμπαίζοντας δε αντιπολίτευση και πολίτες ως προς την σταδιακή επαναφορά σε συνθήκες κοινοβουλευτικής ομαλότητας. Παράλληλα, ο Κ. Τασούλας παραδέχτηκε εμμέσως την φοβία του πρωθυπουργού να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις των Επιτροπών κατά την επεξεργασία των νομοσχεδίων να γίνονται παρουσία όλων των μελών αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για πολιτικό εμπαιγμό δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν δέχτηκε να εφαρμοστεί η ίδια απόφαση και για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ τη στιγμή που ο πρωθυπουργός στο σημερινό του μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει στους πολίτες τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η Βουλή να μπει σε καθεστώς θερινών τμημάτων προκειμένου και τα μέτρα προστασίας να τηρούνται και οι κοινοβουλευτικές λειτουργίες να μην υπονομεύονται, με την συμπολίτευση να την απορρίπτει για μία ακόμη φορά.

Επίσης, αποφασίστηκε η ολική επαναφορά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος λειτουργούσε εξίσου υπό συνθήκες καραντίνας.

Ο φόβος του Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον ίδιο χρόνο τοποθέτησης όπως στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για να τεθούν ολιστικά όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας με πρώτο τη τάξει τα σκανδαλώδη vouchers.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός επέλεξε να φυγοδικήσει, επιστρατεύοντας τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και η οποία αφορά ανακοινώσεις – δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, με περιορισμένο χρόνο ομιλίας για τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.

Απαντώντας στην γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- ανέφερε ότι η κυβέρνηση εισηγείται ως προς το σκέλος αυτό και εκείνος καλείται να εφαρμόσει τις εισηγήσεις. Με τον τρόπο αυτόν, ο Κ. Τασούλας παραδέχτηκε άθελά του τον φόβο του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει ακόμα και στην πολιτική κονίστρα της Ολομέλειας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να αλλάξει την ατζέντα μπροστά στο αδιέξοδο της σκανδαλώδους τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. 

«Η Βουλή δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία»

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί «υπέρβασης των συνταγματικών και δημοκρατικών ορίων» στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, ο Κ. Τασούλας τόνισε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι «η Βουλή δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία».

Αναλυτικά όσα είπε ο ΠτΒ στη Διάσκεψη:

«Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα. Κρατήσαμε την Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της.

Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στην διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες. Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο. Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ετικέτες