Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον 550.000 συνταξιούχοι έμειναν άναυδοι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, που αφορούσε τις εξαγγελίες για την οικονομική του πολιτική, τη μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης. Τα συστημικά ΜΜΕ είχαν φροντίσει όλο το καλοκαίρι να «πιπιλίζουν» το μυαλό με κυβερνητικές διαρροές ότι δήθεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μέσα στο φθινόπωρο που θα μείωνε την εισφορά ακόμη και κατά 50% σύμφωνα με το βασικό σενάριο που δήθεν εξέταζε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Ολα αυτά θα ανακοινώνονταν, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, από τα χείλη του «κοινωνικά ευαίσθητου» πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Αντ’ αυτού, ουδεμία αναφορά. Ουδεμία νύξη. Γιατί αν θεσμοθετούσε την περικοπή, θα είχαν έλλειμμα στα πανηγύρια για τη φορομπηχτική αύξηση του ΑΕΠ. Πώς άλλωστε είναι δυνατόν να αποδομήσουν έτσι, ελαφρύνοντας την κοινωνία και αυξάνοντας την κατανάλωση, τον «τσάρο της οικονομίας» που σε κάθε του δήλωση πανηγυρίζει με τη φράση: «Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από την κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρώτη στην ευρωζώνη»; Από τη μια λοιπόν οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη Σκύλλα που ονομάζεται φορομπηχτική πολιτική και από την άλλη τη Χάρυβδη που ονομάζεται παραπληροφόρηση των συστημικών ΜΜΕ.

Φορομπηχτική επέλαση

Οπως προκύπτει από τα έσοδα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ είναι ο λογαριασμός στον οποίο κατευθύνεται η εισφορά αλληλεγγύης), τα έσοδα από τον διπλό φόρο που έχει επιβληθεί σε συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ανώτερη των 1.400 ευρώ (και επικουρική άνω των 300 ευρώ) αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 166% το 2024 σε σχέση με το 2019 για τις κύριες συντάξεις και 567% για τις επικουρικές! Σε κάθε περίπτωση, για το 2023 σε σχέση πάντα με το 2019 τα έσοδα εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 122% (κύριες) και 567% (επικουρικές).

Αυτή η θηριώδης ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των συνταξιούχων στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αιτία τη μη τιμαριθμοποίηση των κλιμάκων σε συγκερασμό με τις χορηγούμενες αυξήσεις. Πρόκειται για κλασική τακτική που εφαρμόζει ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 2020, όταν έδωσε αναδρομικά για τις αντισυνταγματικές μειώσεις των Κουτρουμάνη και Βρούτση το 2012, αλλά πήρε πίσω μέσω της φορολόγησης περίπου το 30% αυτών των αναδρομικών. Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν με τις ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ας μείνουμε όμως στην εισφορά αλληλεγγύης για να κατανοήσουμε επί του πρακτέου την παγίδα που στήνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Διπλό χτύπημα

Στους συνταξιούχους, πέραν της επίσημης φορολογίας, επιβάλλεται και δεύτερος φόρος (3% έως 14%) στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και (3% έως 10%) στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τα οποία πάνε στο ΑΚΑΓΕ. Οταν λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης, έμπλεος «κοινωνικής ευαισθησίας», ανακοίνωνε από το 2023 αυξήσεις στις συντάξεις (7,5% για το 2023 και 3% για το 2024) γνώριζε την παγίδα που έστηνε σε 550.000 συνταξιούχους. Ουσιαστικά υποχρέωσε 200.000 συνταξιούχους που υπερέβησαν τα 1.400 ευρώ να καταβάλουν εισφορά της τάξης των 50 ευρώ καθώς και 350.000 συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ, αλλάζοντας κλιμάκιο, να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες εισφορές.

Είναι προφανές –άλλωστε το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς και για τις συντάξεις– ότι η κυβέρνηση όφειλε πριν από τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις (στο ίδιο ποσοστό) να αναπροσαρμόζει και τα κλιμάκια της εισφοράς, δηλαδή το όριο των 1.400 θα έπρεπε να γίνει π.χ. 7,75%+3%=1.550. Η παγίδα είχε στηθεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμιζε την… ευαισθησία του χορηγώντας ψίχουλα στους συνταξιούχους, εκείνοι άκουγαν από τα συστημικά ΜΜΕ για τις αυξήσεις, αλλά δεν γνώριζαν πόσο θα πληρώσουν σε φόρο, ασφαλιστικές εισφορές υγείας και εισφορά αλληλεγγύης.

 

Κυβερνητική απάτη

του Κώστα Νικολάου

Η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γεμίζει τα μέσα ενημέρωσης με πληροφορίες ότι θα… αλλάξει τον τρόπο παρακράτησης της εισφοράς, όμως καμία αναφορά δεν γίνεται για τα (επιπλέον) παρακρατηθέντα ποσά: 550 εκατ. ευρώ στις κύριες και 500 εκατ. ευρώ στις επικουρικές! Ούτε βέβαια για το όριο των 1.400 ευρώ που το 2025 θα πρέπει να ανέβει στα (7,75%+3%+3%) 1.600 ευρώ! Μάλιστα ο νέος τρόπος θα λαμβάνει ως βάση και θα εξασφαλίσει… τα σημερινά ποσά, δηλαδή (510+120) 630 εκατ. ευρώ και όχι του 2019 (192+18) 210 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για απάτη σε βάρος των συνταξιούχων! Καθίσταται σαφές ότι η εισφορά αλληλεγγύης ροκανίζει τις αυξήσεις των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται αρχές ακόμη και του ίδιου του νόμου, ο οποίος επιβάλλει κρατήσεις σε συντάξεις μόνο άνω των 1.400 ευρώ και ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 20 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές, το οποίο βέβαια δεν τηρείται καθώς μετά τις αναπροσαρμογές των συντάξεων (7,75%+3%), όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ, τα ποσά αυτά… τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019. Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση καλά θα κάνουν να σταματήσουν να εμπαίζουν και να ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους, καθόσον όποιον τρόπο και να φέρουν δεν θα παύει να είναι κλοπή. Επομένως, αυτό που οφείλουν είναι να σταματήσουν τη φοροεπιδρομή στις συντάξεις και να δρομολογήσουν την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο Κώστας Νικολάου είναι συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες, ενάντια στην εισαγγελική πρόταση

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)

Όλγα Κεφαλογιάννη: Πάρτι απευθείας αναθέσεων για χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες και… coffee table

Από… μαλλί και μετάξι! Με δύο χαλιά της Μοιραράκη αξίας 18.000 ευρώ η διακόσμηση του γραφείου της Όλγας Κεφαλογιάννη

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Σύγχυση Μαρινάκη για τα χαλιά της Κεφαλογιάννη: «Πρέπει να δείχνουμε προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα των φορολογούμενων»

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προκλητική απάντηση για τα χαλιά των 17.980 ευρώ – «Αναγκαία η άριστη φιλοξενία των επισκεπτών»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter