Κοροϊδεύει ο Σκυλακάκης για την πανδημία με αριθμούς εκτός πραγματικότητας

Αποτελεί διαρκή συνιστώσα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κοροϊδία του ελληνικού λαού για την πορεία της Οικονομίας. Αυτή τη φορά το έπραξε ο πραγματικός και όχι ο διακοσμητικός υπουργός Οικονομικών της χώρας, Θ. Σκυλακάκης. Μιλώντας σε φίλιο τηλεοπτικό μέσο ώστε να μην έχει να αντιμετωπίσει «δύσκολες» ερωτήσεις, ο αν. υπουργός Οικονομικών ανέφερε, χωρίς να ντραπεί επί λέξει: «Τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Ξεπεράσαμε τα 30 δις σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης»…

Διαφορετικά μεγέθη-διαστρεβλωμένη πραγματικότητα

Μόλις 2 ημέρες πριν, την Τρίτη 24 Μαρτίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δημοσιοποίησε την έκθεση για το Δ Τρίμηνο του 2020. Εκεί καταγράφεται η πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που ουδόλως συμφωνεί με τις ψευδείς αναφορές Σκυλακάκη.

«Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι έκτακτες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν εντός του 2020 έφτασαν τα 14,9 δις, ενώ εκείνες που προβλέπονται για το 2021 είναι λίγο παραπάνω από 10 δις» αναγράφεται σχετικά.

Μία απλή πρόσθεση μας δίνει ότι στη διετία 2020-2021 θα δαπανηθούν προς ενίσχυση περί τα 25 δις ευρώ. Ο κος Σκυλακάκης παραπληροφορώντας ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κυβέρνηση ξεπέρασε τα 30 δις ευρώ! Δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττουν, τον περασμένο Νοέμβριο ο διακοσμητικός πλέον, υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, μιλούσε για στήριξη που φτάνει τα 22 δις ευρώ (στον πίνακα που παραθέτουμε από το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, εμφαίνεται ότι ολόκληρο το 2020 καταβλήθηκαν 14,9 δις ευρώ προς στήριξη της οικονομίας.

Μόλις 10 δις ευρώ για ολόκληρο το 2021

Ωστόσο ακόμη και στα 10 δις για το 2021 υπάρχει μία συγκεκριμένη συνιστώσα… Το συνολικό ποσό δεν αφορά μόνο τη στήριξη της οικονομίας από τις αποτυχημένες κυβερνητικές επιλογές σε υγειονομικό επίπεδο που ήδη κρατούν την οικονομία σφαλιστή για 5 σχεδόν μήνες αλλά το σύνολο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και είναι ξέχωρα της προστασίας από την οικονομική κρίση που επιφέρει η πανδημία.

«Σημειώνουμε ότι οι παρεμβάσεις για το 2021 περιλαμβάνουν τόσο τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, που είτε έχουν εφαρμοστεί είτε έχουν νομοθετηθεί είτε έχουν ανακοινωθεί, όσο και εκείνα που δεν σχετίζονται ευθέως με την πανδημία, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα (περίπου 1,5 δις)» αναγράφεται επ’ ακριβώς στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η πραγματικότητα καταγράφεται στο πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου:

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ