«Κοριόπολις»: Η περίφημη δίκη για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο, αφού κανείς δεν ξέρει, δεν άκουσε ούτε δεν είδε το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο
Ρεπορτάζ:
Αντώνης Φουντής
Σάββας Λιβάνιος
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο ανήκει στην ΕΠΟ και οι παράγοντες που υπηρέτησαν το αμαρτωλό σύστημα έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν στο περιθώριο μέχρι να κριθούν οι υποθέσεις τους. Ομως, ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν εξαρχής για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μέχρι πού θα φτάσει η εξυγίανση, γιατί ευθύνες για την κατρακύλα του δεν έχουν μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ.
Η δίκη του «Κοριόπολις» που αφορά τα στημένα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας και της Football League βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομως νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις πως τελικά η περιβόητη κάθαρση –ειδικότερα για την περίοδο 2008-11, όπου για πρώτη φορά ο υπερκοριός της ΕΥΠ κατέγραψε συνομιλίες για χειραγωγημένους αγώνες– θα είναι… επιφανειακή και δεν πρόκειται να έχει σημαντικές συνέπειες για τους βασικούς κατηγορούμενους. Ηδη οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα στο δικαστήριο είτε… αγιοποιούν ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) τους περισσότερους κατηγορούμενους (ακόμη και τους βασικούς) είτε δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για τα «εγκλήματα» που έγιναν.
Η… σιωπή των μαρτύρων αποτυπώνεται σε έναν χαρακτηριστικό διάλογο που είχε η πρόεδρος της έδρας του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο:
Πρόεδρος: Κύριε Πιλάβιε, δεν μας διαφωτίσατε και πολύ με την κατάθεσή σας.
Πιλάβιος: Δεν μου άρεσε αυτό που είπατε.
Πρόεδρος: Δεν βοηθήσατε το δικαστήριο.
Πιλάβιος: Δηλαδή τι πρέπει να πω; Οτι κάποιοι έπαιξαν στοίχημα ή ότι ο Μπέος έκανε το ένα ή το άλλο;
Πρόεδρος: Μα, πρόεδρος της ΕΠΟ ήσασταν. Δεν ξέρετε κάτι…
Πιλάβιος: Και τι να έκανα; Να έμπαινα στα αποδυτήρια να δω αν στήνουν τα ματς;
Στην έλλειψη αποδείξεων στάθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και της ΑΕΛ Κώστας Πηλαδάκης: «Δεν μπορώ να κατηγορήσω άνθρωπο αν δεν έχω αποδείξεις, γιατί θα το έχω βάρος στη συνείδησή μου». Στοιχεία δεν προσκόμισε ούτε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαϊδης που ασχολείται με τις δικαστικές υποθέσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου: «Ερχεστε εδώ όλοι οι μάρτυρες και δεν λέτε απολύτως τίποτα. Τότε να μην καλούμε καθόλου μάρτυρες. Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα»!
Το «Κοριόπολις», εκτός από τις συνομιλίες της ΕΥΠ, στηρίχθηκε και σε καταθέσεις που έδωσαν παράγοντες όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Κούγιας. Ούτε όμως και η δική του κατάθεση στο δικαστήριο έριξε φως στην υπόθεση. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ είπε για τους βασικούς κατηγορούμενους:
*Για τον Μπέο: «Εκτός από τις κασέτες δεν ξέρω τίποτα, είναι επιτυχημένος παράγοντας…»
*Για τον Τσακογιάννη (πρώην ιδιοκτήτης Ηλιούπολης): «Τον έχω αδικήσει λόγω των συμπεριφορών του. Για τον Τσακογιάννη ισχύει ό,τι έχω πει και στις καταθέσεις μου. Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν τα παιχνίδια τα έπαιζε στο στοίχημα. Ο Τσακογιάννης έχει μια ευθύτητα, είναι ο πιο άντρας απ’ όλους εδώ μέσα».
*Για τον Γ. Παπαδόπουλο (πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ): «Είναι άτομο που χαίρεσαι να το έχεις φίλο. Δεν τον θεωρώ καθόλου επικίνδυνο. Εχει μια θαυμάσια γυναίκα και δύο θαυμάσια κοριτσάκια. Είναι ένα χαρισματικό άτομο. Με παραπλάνησε ένας δικηγόρος και κατέθεσα όσα είχα καταθέσει γι’ αυτόν».
Στην κατάθεσή του ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι πίσω και από τις δύο υποθέσεις του ποδοσφαίρου («Κοριόπολις» και «εγκληματική οργάνωση») βρίσκεται ο Νικόλας Πατέρας! Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που κατέθεσε κι αυτός ως μάρτυρας, απάντησε στα όσα είπε σε βάρος του ο Κούγιας, αλλά στοιχεία για την υπόθεση δεν έδωσε.
Και κάτι ακόμη σημαντικό: ένας από τους κατηγορούμενους, ο Βασίλης Καρακούλιας (μπουκμέικερ), αμφισβητεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών που έκανε η ΕΥΠ, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ογκωδέστατη δικογραφία. Ο δικηγόρος του Γιάγκος Λαμπίρης έχει ζητήσει από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να μη ληφθούν υπόψη οι απομαγνητοφωνήσεις, λόγω και του περίεργου ρόλου που διαδραμάτισε η ΕΥΠ, και εάν το αίτημα που κατέθεσε γίνει δεκτό, τότε η δίκη θα τιναχθεί στον αέρα.