Κοριοί: Γιατί υπάρχει έξαρση στις πόλεις – «Δεν μεταδίδουν κάτι επικίνδυνο», εξηγεί ο πρύτανης του ΑΠΘ (Video)

Ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, μετά τη Γαλλία, για τα αυξημένα κρούσματα κοριών. «Έχει προκύψει ένα θέμα με κοριούς τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν στην επιφάνεια περιστατικά όπως αυτό με το μικρό παιδί. Θεωρώ ότι είχαμε και θα έχουμε τέτοια προβλήματα και στο μέλλον», τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κολιόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ και επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας.

Πού πρέπει να ελέγχουμε

«Αν θέλετε να ελέγξετε, πρώτα από όλα το στρώμα του κρεβατιού και τα όποια έπιπλα υπάρχουν στον χώρο. Διότι βρίσκονται σε κρυμμένες θέσεις, είναι ορατοί με γυμνό μάτι και βγαίνουν μόνο τις νυχτερινές ώρες για να πάρουν το γεύμα τους: που είναι το αίμα του ανθρώπου», ανέφερε.

Δείτε επίσης: Κοριοί: Καταγγελίες για κρούσματα σε νοσοκομεία και ξενώνες – «Περισσότερα το τελευταίο διάστημα» (Video)

Δεν μεταδίδουν ασθένειες

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη δήλωσε ότι ο κοριός με το τσίμπημά του δεν μεταδίδει κάτι επικίνδυνο αλλά προκαλεί εξανθήματα και αναφυλαξία και ενδεχομένως δευτερογενείς μολύνσεις.

Μιλώντας για τον τρόπο δράσης του εντόμου δήλωσε ότι «με το τσίμπημα παίρνει μια μικρή ποσότητα αίματος, μετά διακόπτει και πηγαίνει μερικά βήματα πιο πέρα, συνεχίζει πάλι να τσιμπάει και τρέφεται αφήνοντας αυτά τα σημεία στη σειρά».

Εξάρσεις

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως κατά περιόδους έξαρσης των πληθυσμών.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πιο συχνή εμφάνισή τους είναι σε στρατώνες και ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Ταυτόχρονα εξηγεί γιατί υπάρχει έξαρση στις πόλεις τα τελευταία χρόνια. «Η Γαλλία είναι μία χώρα με πολύ πιο έντονη μετακίνηση από την Ελλάδα. Αυτό είναι η κύρια αιτία για την οποία τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερους πληθυσμούς κοριών στις πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ετικέτες