Κοράκια και περίεργες συμπτώσεις στο Ελληνικό

Τα σαρκοβόρα funds πετούν πάνω από το Ελληνικό προκαλώντας δυσοίωνους συλλογισμούς για την πορεία της «εθνικής επένδυσης».

H Mαριάννα Λάτση φαίνεται ότι αποχώρησε από το πρότζεκτ πουλώντας 14.892.759 μετοχές της Lamda Development ΑΕ, γεγονός που από μόνο του γεννά αμφιβολίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι μπουλντόζες πήραν μπρος για να γκρεμίσουν –κυρίως– τις αρνητικές εντυπώσεις που καλλιέργησε η στασιμότητα της κυβέρνησης που σε μια εβδομάδα θα είχε ξεμπλοκάρει την επένδυση. Μέχρι και η υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος με το ένα χέρι έκλεισε την πόρτα της Lamda για να ανοίξει με το άλλο εκείνη του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ατελέσφορη. Το Ελληνικό μοιάζει προσοδοφόρο επενδυτικό εγχείρημα με μεγάλο πολιτικό κόστος. Οσοι κλήθηκαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της επένδυσης κάηκαν στον χυλό των επιχειρηματικών αξιώσεων. Μόνοι χαμένοι οι πολίτες που βλέπουν το φιλέτο του δημοσίου να γίνεται βορά στρατηγικών επενδυτών και funds με αντάλλαγμα πενταροδεκάρες.

Από τα χείλη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβεβαιώθηκε η πληροφορία εξαγοράς των μετοχών της Μαρ. Λάτση από το hedge fund Brevan Howard Asset Management LLP, που στο προοίμιο της μνημονιακής κρίσης το 2009 πόνταρε και πωλούσε ελληνικά ομόλογα αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Ιδρυτικός εταίρος του ελβετικού fund είναι ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Τρύφων Νάτσης, ο οποίος, εκτός του ότι είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα πριν από έντεκα χρόνια, φέρεται να ηγείται του εγχειρήματος της επενδυτικής επέκτασης των δραστηριοτήτων του Brevan Howard στη χώρα μας.

Στις αρχές του 2018 βροχή δημοσιευμάτων καθιστούσε γνωστό ότι ο ελβετικός κολοσσός προχωρά στη σύσταση δύο funds. Βασικό όχημα για την επενδυτική δραστηριότητα του hedge fund στην Ελλάδα είναι το Brevan Howard Greek Opportunities Fund που εδρεύει στα νησιά Κέιμαν. Τον Ιούλιο του 2018 το fund απέκτησε μέσω εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης περισσότερες από 500.000 μετοχές της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Πρόκειται για αντιπρόσωπο ξένων εταιρειών, συγκεκριμένα των αυτοκινήτων Jaguar και Land Rover, των αγροτικών μηχανημάτων Landini, των επαγγελματικών οχημάτων Isuzu κ.ά.

Η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ αποτελεί το δεύτερο fund και βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρώην μεγαλοστελέχους της Eurobank Πλάτωνα Μονοκρούσου. «Η Orilina Properties REIC ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP). Η OPH LP ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard» σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Orilina Properties, ενώ στην έκθεση πρώτης χρήσης της εταιρείας διασαφηνίζεται ότι μέτοχοι της OPH Investments LP είναι ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής του Brevan Howard Asset Management LLP Αλαν Χάουαρντ, ο Τρύφων Νάτσης και η σύζυγός του Δέσποινα. Το διοικητικό συμβούλιο της Orilina Properties αποτελείται μεταξύ άλλων από τον Στέλιο Ζαββό, αδερφό του υφυπουργού Οικονομικών, από το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και πρώην συνεργάτιδα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Μιράντα Ξαφά, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουλίου μη εκτελεστικό μέλος γίνεται και ο αδερφός του Αντώνη Σαμαρά Αλέξανδρος. Ο χρονισμός της ενασχόλησης του Αλ. Σαμαρά στα διοικητικά δρώμενα της Orilina Properties δεν περνά απαρατήρητος, με δεδομένο ότι ο Τρ. Νάτσης θεωρείται άρτιος γνώστης της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνεται σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2009 στην «Ελευθεροτυπία» αλλά και πιο πρόσφατα στο Bloomberg.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Orilina Properties διαψεύδει ότι κατέχει μετοχές της Lamda Development, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Γνώστες της αγοράς εκφράζουν σκεπτικισμό ως προς την ανακοίνωση. Συγκεκριμένα θέτουν το απλό ερώτημα πώς γίνεται να μένει αμέτοχο από την ηχηρή είσοδο του Brevan Howard στο πολυκύμαντο πρότζεκτ του Ελληνικού το fund που σύστησε ο επενδυτικός κολοσσός στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η δραστηριότητα της Orilina Properties αφορά εξ ολοκλήρου την αγορά ακινήτων. Παράλληλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό προχωρώντας σε σκανδαλώδεις συνειρμούς με φόντο τη σατανική σύμπτωση. Πολλοί μάλιστα υπενθύμιζαν με νόημα τον τρόπο που ο Σπύρος Λάτσης εξασφάλισε το φιλέτο των Βαλκανίων «έναντι πινακίου φακής επί κυβερνήσεως Σαμαρά». Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου από το βήμα της ολομέλειας πριν από την ανακοίνωση της Orilina: «Εδώ δεν μιλάμε για χατίρι. Εδώ μιλάμε για δουλειές με φούντες, εδώ μιλάμε για επικίνδυνες καταστάσεις, μιλάμε για σύγκρουση συμφερόντων καραμπινάτη».

Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί και η τυχόν έμμεση ή άμεση αντίδραση της κεφαλής της πιο ισχυρής οικογενείας του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της χώρας με φόντο τις εξελίξεις στο Ελληνικό. Κατά τις πληροφορίες, η κόντρα που σοβεί για χρόνια με τον Αντ. Σαμαρά και το ενδεχόμενο μη υπουργοποίησης συγκεκριμένης βουλευτή με τομέα ευθύνης που εφάπτεται με την επένδυση ίσως αποτελέσουν το εκρηκτικό μείγμα. Αντιστρόφως, πηγή με γνώση των τεκταινόμενων του πρότζεκτ κρίνει ότι το ενδιαφέρον του εν λόγω μεγιστάνα έχει πλέον ατονήσει.

Στα χέρια του Θεσσαλονικιού Τρύφωνα Νάτση, που ηγείται του επενδυτικού εγχειρήματος του ελβετικού κολοσσού Brevan Howard στη χώρα μας, πέρασαν οι μετοχές της Μαριάννας Λάτση, όπως επιβεβαίωσε και ο Αδωνης Γεωργιάδης

Το deal της Λάτση και η «συνδρομή» της κυβέρνησης

Η αποχώρηση της Μαρ. Λάτση από την επένδυση αντιμετωπίστηκε με αντικρουόμενο τρόπο από τον Τύπο. Ενώ δημοσιεύματα οικονομικών Μέσων έκαναν λόγο για απροειδοποίητη ενέργεια και νέα σύννεφα πάνω από το Ελληνικό, ο συστημικός Τύπος πρόβαλε το αφήγημα περί απόφασης για διακριτούς επιχειρηματικούς δρόμους των μελών της οικογένειας Λάτση. Πάντως τον συμβολισμό της έχει και η παραίτηση του Δημήτριου Αφεντούλη από το ΔΣ της Lamda, καθώς –κατά τις πληροφορίες– πρόκειται για πρόσωπο του περιβάλλοντος της Μαρ. Λάτση.

Η αποχώρηση της Μαρ. Λάτση από το «εθνικό πρότζεκτ» συντελέστηκε έπειτα από τέσσερις ενέργειες κομβικού χαρακτήρα για την εξέλιξη

1) της επένδυσης: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με άντληση 650 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.

2) Υπογραφή κοινοπρακτικών δανεισμών ύψους 1,18 δισ. ευρώ της Lamda Development με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς τον περασμένο Ιανουάριο.

3) Στις 3 Ιουλίου Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης φωτογραφίζονται και παραχωρούν δηλώσεις στο Ελληνικό υπό την αχλή που προκαλούν οι μπουλντόζες. Μπορεί οι μπουλντόζες να πήραν μπρος μέσω δωρεάς για τις προκαταρκτικές εργασίες προετοιμασίας του εργοταξίου και το έργο να μην έχει επί της ουσίας αρχίσει, πρόκειται όμως για ένα μήνυμα προς το επενδυτικό στερέωμα.

4) Δύο εβδομάδες αργότερα υπερκαλύπτεται το ομολογιακό δάνειο 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development.

Σχολιάζοντας τα προαναφερθέντα, κύκλοι του επιχειρείν αμφιβάλλουν για τις αγαθές προθέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, διερωτώνται μήπως η εμφάνισή τους με την ανάλογη στολή εργασίας, το λευκό κράνος και τα γυαλιά προστασίας στο «εργοτάξιο» του Ελληνικού αποτέλεσε πράξη με χρηματιστηριακό αντίκτυπο, επισημαίνοντας την ακολουθία των γεγονότων. Δηλαδή, την πώληση 14,9 εκατομμύρια μετοχών της Μαρ. Λάτση έναντι 83 εκατ. ευρώ στις 24 και 27 Ιουλίου. Δεδομένου ότι οι παραπάνω μετοχές αντιστοιχούν στο 8,42% της Lamda και το Brevan Howard απέκτησε το 6,36%, οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνται πού κατέληξε το υπολειπόμενο ποσοστό περίπου 2,2%.

Ταυτόχρονα, οικονομικά Μέσα περιγράφουν ως επιζήμια για την κόρη του Γιάννη Λάτση τη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή συναλλαγή, καθώς υποστηρίζουν ότι η πώληση έγινε με τιμή 5,6 ευρώ, ενώ η Μαρ. Λάτση είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας 6,7 ευρώ ανά μετοχή. Στον αντίποδα, πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Ελληνικό δήλωσε με βεβαιότητα ότι η Μαρ. Λάτση είχε κρατήσει αποστάσεις από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας ότι η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε «εκτός ταμπλό». «Υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι για τις μετοχές ή μόνο το Brevan Howard;» ήταν το υπαινικτικό του ερώτημα.

Το πλαίσιο γίνεται από χαοτικό έως ύποπτο αν ληφθεί υπόψη το δημοσίευμα του businessdaily.gr με τίτλο «Νέος “παίκτης” στο real estate με πολύ… βαθιές τσέπες». «Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Αλαν Χάουαρντ και η εφοπλιστική οικογένεια Λάτση προχωρούν σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με “όχημα” την Orilina ΑΕΕΑΠ» σημειώνεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Επιχειρηματική ενόραση ή λανθασμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες;

Iδια «μαρκίζα», κοινά μέλη ΔΣ

Oπως προαναφέρθηκε, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ αποτελεί το ένα σκέλος επέκτασης του Brevan Howard στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει έδρα την Αθήνα. Ωστόσο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εντοπίζεται και άλλη Orilina. Πρόκειται για την Orilina SA που ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2014, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο κάτοικος Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Νάτσης, πρόεδρος του ΔΣ η δικηγόρος Ναούμα Τζούκα και μη εκτελεστικό μέλος ο Περικλής Ματσούκας. Στο προηγούμενο διοικητικό σχήμα της εταιρείας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης με αρ. πρωτ. 1786 και ημερομηνία 29/01/2018, θέση διευθύνοντα συμβούλου κατείχε ο Κυριάκος Ευαγγέλου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τις δύο εταιρείες συνδέουν περισσότερα από την κοινή ονομασία. Η δικηγόρος Ν. Τζούκα βρίσκεται παράλληλα και στα δύο διοικητικά συμβούλια, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Κυρ. Ευαγγέλου, ο οποίος πρoτού αποχωρήσει από την Orilina με έδρα στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2019 είχε γίνει μέλος του ΔΣ της συνονόματης εταιρείας στην Αθήνα από την οποία και αποχώρησε την ίδια περίοδο.

«Ο Ελληνας που γονάτισε τα κρατικά μας ομόλογα»

Τον Δεκέμβριο του 2009 η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον επιθετικό τίτλο «Ενας Ελληνας γονάτισε τα κρατικά μας ομόλογα». Ο Ελληνας είναι ο Τρ. Νάτσης, ο οποίος, κατά τον δημοσιογράφο Χρήστο Ιωάννου, είναι «εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Management που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης που βομβάρδισε τα ελληνικά ομόλογα». Λίγες μέρες αργότερα το Brevan Howard στέλνει απάντηση στην εφημερίδα τονίζοντας ότι «ο δρ Τρύφων Νάτσης δεν έχει κάνει καμία συναλλαγή με ελληνικά ομόλογα ή άλλα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία δύο χρόνια. Πράγματι ως επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Brevan Howard Asset Management LLP η διαχείριση τέτοιων ελληνικών τίτλων θα ήταν εντελώς εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων του. Γι’ αυτό τον λόγο το άρθρο σας δεν είναι ακριβές […]». Ακολουθεί ανταπάντηση με τον δημοσιογράφο να κάνει λόγο για επιβεβαίωση του ρεπορτάζ από το Brevan Howard και να επισημαίνει ότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με τον Τρ. Νάτση μέσω email χωρίς ανταπόκριση.

Απόδειξη ότι τα φαινόμενα απατούν είναι το γεγονός ότι έναν μήνα μετέπειτα ο Τρ. Νάτσης παραχωρεί συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία». Ο δισεκατομμυριούχος επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Brevan Howard σε αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «ανοικτές θέσεις» μικρού μεγέθους που ήταν αδύνατο να είχαν καθοριστικό αντίκτυπο στις αγορές αλλά και στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ετικέτες