«Κοράκι»: Ξορκίζοντας την κατάρα του Μπράντον Λι

«Κοράκι»: Ξορκίζοντας την κατάρα του Μπράντον Λι
Ο Σουηδός πρωταγωνιστής Μπιλ Σκάρσγκαρντ ήταν στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων λόγω της ανατριχιαστικής εμφάνισής του ως κλόουν Pennywise στο «Αυτό»

Το «Κοράκι» του Σάντερς έρχεται να αναμετρηθεί με το κακό εμπορικό παρελθόν του franchise.

Το «Κοράκι» είναι η πέμπτη ταινία του γνωστού franchise το οποίο βασίζεται στο graphic novel του Αμερικανού Τζέιμς Ο’ Μπαρ που γράφτηκε το 1989 για λογαριασμό της νεότευκτης εκείνη την εποχή Caliber Comics. Σε μεγάλο βαθμό ο συγγραφέας και comic artist εμπνεύστηκε την ιστορία του μοναχικού ήρωα από τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια και την ορφάνια που τον σημάδεψαν.

Η πρώτη εικόνα του Crow στο τεύχος νο1 του «Caliber Presents» τον Φεβρουάριο του 1989 παρουσίαζε τον σκοτεινό μαυροφορεμένο ήρωα να στέκεται με ένα καπνισμένο πιστόλι στο ένα χέρι και ένα σπαθί σαμουράι στο άλλο λέγοντας την εξής φράση: «Για μερικά πράγματα δεν υπάρχει συγχώρεση».

Μπήκε στον πάγο

Το νέο κινηματογραφικό σχέδιο του «Crow» ήταν για πολλούς μια χαμένη υπόθεση. Η μέτρια εμπορική πορεία των προηγούμενων φιλμ και η κατάρα που συνοδεύει τη φήμη τους λόγω του θανάτου του πρώτου ηθοποιού που υποδύθηκε το Κοράκι (ο 28άχρονος Μπράντον Λι, γιος του Μπρους Λι, σκοτώθηκε από πιστόλι που περιείχε αληθινές σφαίρες στα γυρίσματα της ομότιτλης ταινίας του Αλεξ Πρόγιας του 1994) έβαζαν φρένο στις προσπάθειες να ξανασυστηθεί ο ήρωας με τις μεταφυσικές δυνάμεις στο κινηματογραφόφιλο κοινό.

Τα πενιχρά εμπορικά αποτελέσματα των σίκουελ που ακολούθησαν («The Crow: City of angels» (1996) με τον Βίνσεντ Πέρεζ, «The Crow: Salvation» (2000) με τον Ερικ Μάμπιους και «The Crow: Wicked prayer» (2005) με τον Εντουαρντ Φέρλονγκ) έβαλαν για αρκετά χρόνια το πρότζεκτ στον πάγο, παρά την προσπάθεια του σπλατερά Ρομπ Ζόμπι («House of 1000 Corpses», «Halloween») να φτιάξει ένα σίκουελ-reboot με τίτλο «The Crow: 2037», το οποίο ακυρώθηκε προτού καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Ολα αυτά μέχρι να έρθει ο Βρετανός Ρούπερτ Σάντερς των «Η χιονάτη και ο κυνηγός» και «Ghost in the cell» και να αναλάβει το ρίσκο μιας νέας επανεκκίνησης κι ενώ η απόπειρα του 2015 με τον Τζέισον Μομόα να σκηνοθετείται από τον Κόριν Χάρντι είχε πέσει στο κενό. «Ηθελα να δημιουργήσω κάτι μοναδικό, μια γοτθική ταινία που εξερευνά τα θέματα της αγάπης, της απώλειας και της θλίψης» λέει ο σκηνοθέτης για το νέο φιλμ που στοχεύει στην απόδοση της έντονης συναισθηματικής φόρτισης της ιστορίας αλλά και στο ξαναδιάβασμα του μύθου.

Η διαφορά της νέας ταινίας με το φιλμ του 1994 που έχει αναμφισβήτητα αφήσει το στίγμα του στην ποπ κουλτούρα έγκειται στην προσπάθεια του Σάντερς να εξερευνήσει νέα ζητήματα. «Αν δεν ρισκάρεις να ανοιχτείς σε άγνωστα πεδία, ποιο είναι το νόημα να κάνεις το σίκουελ ή το ριμέικ μιας κλασικής ταινίας;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης.

Ο κλόουν γίνεται Κοράκι

Η επιλογή του ηθοποιού που θα αναλάμβανε τον ρόλο του Crow ήταν ίσως το πλέον κομβικό σημείο ώστε να ανάψει το πράσινο φως η Lionsgate για να ξεκινήσει η παραγωγή. Ο Σουηδός Μπιλ Σκάρσγκαρντ ήταν στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων λόγω της ανατριχιαστικής εμφάνισής του ως κλόουν Pennywise στο «Αυτό», το δίπτυχο φιλμ τρόμου-διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ. Τον ανερχόμενο σταρ, που έχει επίσης δώσει τα διαπιστευτήριά του στο μεταφυσικό τρόμο και με το καλτ «Barbarian», πλαισιώνουν στο φιλμ η Βρετανίδα μουσικός και ηθοποιός FKA Twigs, o Αμερικανός Ντάνι Χιούστον και η Φινλανδή Λόρα Μπερν. Το σενάριο υπογράφει ο περιζήτητος λόγω της δουλειάς του στη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» που τιμήθηκε με την οσκαρική υποψηφιότητα στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου Ζακ Μπέιλιν, ο οποίος αρχίζει την ιστορία με το οδυνηρό διπλό φονικό των ερωτευμένων Ερικ και Σέλι. Αρνούμενος να δεχτεί την τραγική του μοίρα και με την προοπτική της σωτηρίας της αγαπημένης του, ο Ερικ θα διασχίσει τη χώρα των νεκρών (τα γυρίσματα έγιναν στην Πράγα) για να κάνει έναν αληθινό άθλο. Σε σχέση με το πρωτότυπο υπάρχουν κι άλλες διαφορές σχετικές με την ταυτότητα του ήρωα αλλά και τον καθοριστικό ρόλο με τον οποίο το καταραμένο πτηνό συνοδεύει τους πρωταγωνιστές στις περιπέτειές τους.

Απ’ ό,τι φαίνεται και στο τρέιλερ, η κομιξάδικη αισθητική δίνει κυρίαρχο τόνο στην περιπέτεια (έχει γίνει εντυπωσιακή δουλειά σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Γκάι Μπράντλι του «Ready player one») με τη μουσική να έχει και πάλι συνοδευτικό χαρακτήρα στην αφήγηση. Θυμίζουμε ότι το 1994 ο Ρόμπερτ Σμιθ των Cure είχε γράψει το «Burn» ειδικά για την ταινία του Πρόγιας, ενώ τώρα στο σάουντρακ συναντάμε τραγούδια των Enya, Foals, The Bug, Traitrs, The Veils και Joy Division.

Η αποφράδα ημέρα

Hταν 31 Μαρτίου 1993. Η ταινία του Aλεξ Πρόγιας «Το κοράκι» βρίσκεται στη φάση των τελευταίων γυρισμάτων, που είχαν αρχίσει πριν από δύο μήνες περίπου και όλα είναι έτοιμα για τη σκηνή του πυροβολισμού του ήρωα από τον κακοποιό Funboy, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Μάικλ Μάσι. Το όπλο «ανάβει» και ο Μπράντον Λι πέφτει στο έδαφος. Oλοι μένουν μαγεμένοι από την «ερμηνεία» του ενώ γύρω του σχηματίζεται μια λίμνη αίματος. Τα δευτερόλεπτα περνούν κι ενώ ακούγεται το cut, o ηθοποιός παραμένει ακίνητος. Ολοι στο σετ νομίζουν ότι υποδύεται τον ρόλο του, όμως εκείνος έχει πυροβοληθεί από αληθινή σφαίρα κι έχει τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιά και τη σπονδυλική στήλη. Ο άτυχος ηθοποιός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter