Κόντρα Δούρου – Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμάτων

Σε κόντρα με φόντο το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν επιδοθεί οι αρμόδιοι φορείς της αυτοδιοίκησης την ώρα που ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται ένα βήμα πριν τον κορεσμό και το εφιαλτικό σενάριο να γεμίσουν οι δρόμοι σκουπίδια, στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί εναλλακτική λύση, πλησιάζει επικίνδυνα.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης δεν καταφέρνουν να βαδίσουν σε κοινό δρόμο συναίνεσης κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντησή τους στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Η κ. Δούρου εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει απαρέγκλιτα το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) που «πέρασε» πρόσφατα στο περιφερειακό συμβούλιο με τις ευλογίες της παράταξής της, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους έχουν «στόχο τη διατήρηση του σημερινού, απαράδεκτου status quο…».

Την ίδια στιγμή ο Γ. Πατούλης χαρακτηρίζει το σχέδιο ασαφές και θέτει σειρά ερωτημάτων, στα οποία όπως ισχυρίζεται, «όχι μόνο δεν δόθηκε καμία επίσημη και σαφή απάντηση αλλά παραπέμφθηκα για απαντήσεις από την ίδια την περιφερειάρχη, στη «Διαύγεια».

Πότε θα κλείσει o XYTA της Φυλής, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής που πρέπει να δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο και ποια είναι αυτά, πόσο θα κοστίζει το σχέδιο στους δημότες και από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που θέτει η ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης επέτεινε, μάλιστα, τη δημιουργηθείσα κόντρα καθώς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για τη διαχείριση των αποβλήτων, παρουσία των δημάρχων Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Σ. Μεθενίτη και Φυλής Χ. Παππού, κατήγγειλε την Ρ. Δούρου για απαξιωτική συμπεριφορά προς τους δήμους. Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης «προκειμένου να μην ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους». Συνίσταται στη δημιουργία δυο ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με διαδικασίες fast-track ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και προβλέπει ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, χωροθέτησης, καθώς και έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις. Όπως σχολίασε ο Αντώνης Μαυρόπουλος, σύμβουλος της ΚΕΔΕ για θέματα αποβλήτων, ακόμη κι αν ο σχεδιασμός της Περιφέρειας μπει στη φάση της υλοποίησης με «γερμανικού τύπου διοίκηση», τήρηση δηλαδή αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν πέντε χρόνια.

Απέναντι στις αιτιάσεις Πατούλη πηγές με βαθιά γνώση του αντικειμένου αντιτείνουν ότι τα έργα προσδιορίζονται με όση σαφήνεια επιτρέπει ένας περιφερειακός σχεδιασμός. 

Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει 1,5 με 2 χρόνια ζωής και η Ρ. Δούρου έχει δεσμευθεί για τη μη επέκτασή του «το πραγματικό στοίχημα για την Περιφέρεια είναι η ταχεία ωρίμανση των έργων. Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να γίνουν οι μελέτες, να εκδοθούν περιβαλλοντικοί όροι, να βρεθεί χρηματοδότηση, να γίνουν οι δημοπρατήσεις και να υλοποιηθούν» σχολιάζουν αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο τη λύση να επιφέρει η σταδιακή παράδοσή τους στην κοινή χρήση.