Σε καθημερινή πρακτική θέλει να μετατρέψει τα φθηνά και ταχέα τεστ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης παρά το γεγονός ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγους μήνες τα είχε περιγράψει ως αναξιόπιστα.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει πόσα από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου (pcr) ανά ημέρα γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ επισήμανε πως τα rapid – test θα γίνουν στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών.
Παρόλο που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είχε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι πιθανό τα ταχεία τεστ να βγάλουν λανθασμένα αποτελέσματα, ο Β. Κοντοζαμάνης υπερηφανεύτηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έφεραν τα συγκεκριμένα τεστ επ΄ αφορμή της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο.
«Θα τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες περιπτώσεις» είπε και ανακοίνωσε πως θα γίνονται στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, σε εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά και ελέγχους σε απομακρυσμένες περιοχές. «Τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική», ήταν τα λόγια του υφυπουργού.
«Τα ταχέα τεστ δεν είναι δια πάσαν νόσον»
Στον αντίποδα, ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως τα rapid-test «δεν είναι δια πάσαν νόσον», καθώς «έχουν συγκεκριμένη στοχοθεσία» και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα τεστ μοριακού ελέγχου. Εξήγησε δε πως τα εν λόγω τεστ ενδείκνυνται για screening test και ευρείες δειγματοληψίες ενώ κρίνονται ακατάλληλα για συρροές κρουσμάτων και ιχνηλάτηση.