Κοντονής: Ο αντισημιτισμός είναι διαχρονικό φαινόμενο

Με ύμνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, και τους Ζακυνθινούς που το 1943 διέσωσαν στο ακέραιο την εβραϊκή κοινότητα από τη ναζιστική θηριωδία, ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

«Ευρισκόμενος σήμερα ανάμεσά σας» – άρχισε την ομιλία του ο κ.Κοντονής- «δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με μια σύντομη αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Ζακύνθου, και που με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος για τον τόπο καταγωγής μου και τους προγόνους μου.

Τον Νοέμβριο του 1943, κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, οι γερμανικές αρχές έδωσαν στον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο τελεσίγραφο 72 ωρών προκειμένου να τους παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα των εβραίων της Ζακύνθου, με απώτερο σκοπό να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με τη λήξη της προθεσμίας, ο μητροπολίτης και ο δήμαρχος, αρνούμενοι να συνεργαστούν στο διαφαινόμενο έγκλημα, παρέδωσαν στους Γερμανούς κατάλογο που περιελάμβανε δύο ονόματα μόνο: τα δικά τους. Τελικά, οι 275 Ζακυνθινοί εβραίοι σώθηκαν παραμένοντας κρυμμένοι μέχρι την απελευθέρωση του νησιού τον Σεπτέμβριο του 1944. Συμπτωματικά, το ίδιο έτος ο Ζαν Πωλ Σαρτρ δηλώνει ότι «ο αντισημιτισμός δεν είναι απλά μια εβραϊκή υπόθεση, αλλά ευρύτερα θέμα ουσίας για μια δημοκρατία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

«Ο αντισημιτισμός, όπως και η ρητορική φυλετικού μίσους, είναι φαινόμενο διαχρονικό. Αλλάζει εκφάνσεις, μορφές, διαύλους επικοινωνίας και φρασεολογία, ανανεώνοντας το υπόβαθρο του μύθου, ή καλύτερα του ψεύδους που ιστορικά τον συντηρεί. Εκδηλώνεται ανησυχητικά ακόμη και στα φιλελεύθερα δημοκρατική κράτη της Δύσης και συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Αντλεί ισχύ από τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου, ενός τεχνολογικού εργαλείου που παρότι έχει εξελιχθεί στο κατεξοχήν ορόσημο της εποχής μας, παραμένει ενίοτε σκοτεινό και χαοτικό. Έτσι, η θλιβερή πραγματικότητα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι διακηρύξεις και οι νόμοι παραμένουν γράμμα κενό και ευχολόγιο όταν οι ίδιες οι κοινωνίες στέκουν αμήχανες μπροστά στις εξελίξεις και παραμένουν απρόθυμες να απορρίψουν οριστικά τα ιδεοληπτικά τους στερεότυπα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.