Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδης, σχολίασε με σειρά αναρτήσεων τις αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης για την ΑΔΑΕ, αλλά και το γεγονός πως έσπευσαν να υπογράψουν άρον – άρον τον διορισμό των νέων μελών.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων», επεσήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «αποφασισμένη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να εκδιώξει ή να “αφοπλίσει” τον πρόεδρό της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο, που δεν δίστασε επί ενάμιση χρόνο να ασκήσει το καθήκον του για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο».
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Άρον – άρον το ΦΕΚ για τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ – Για να… προλάβουν το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ
Βουλή: Με μαθηματικές αλχημείες η ΝΔ προχωρά στο πραξικόπημα κατά της ΑΔΑΕ
Αναλυτικά η ανάρτηση Κοντιάδη
Συμβαίνουν πράγματα πρωτοφανή. Χτες το απόγευμα ορίστηκαν στη Βουλή ο νέος αντιπρόεδρος και νέα μέλη της ΑΔΑΕ, με την αντισυνταγματική πρακτική που σχολίασα εδώ και σε δύο τηλεοπτικά κανάλια χτες το βράδυ. Το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων.
Μία κυβέρνηση στρατευμένη στην υπόθεση προστασίας της ΕΥΠ από τον έλεγχο και την προγραμματισμένη για σήμερα επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ…Αποφασισμένη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να εκδιώξει ή να “αφοπλίσει” τον πρόεδρό της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο, που δεν δίστασε επί ενάμιση χρόνο να ασκήσει το καθήκον του για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ζούμε κρίσιμες μέρες. Οι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία λιγοστεύουν.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ξενοφών Κοντιάδης, αναλύοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διερωτήθηκε εάν το ΣτΕ θα αποφανθεί «επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;».
Αναλυτικά:
«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.
Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;
Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;».