Και νέο καπέλο Κυριάκου με τη διαβίβαση της αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ και στο Μαξίμου.
Μετά τον έλεγχο της υπηρεσίας πληροφοριών και της δημόσιας ενημέρωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τον έλεγχο και την άμεση εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών (και με τη διαβίβαση της αλληλογραφίας του στο Μαξίμου) αδειάζοντας –για άλλη μία φορά– πολιτικά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια
Σε μια ακόμη κίνηση συγκεντρωτισμού, η οποία δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τον απευθείας έλεγχο της δημόσιας ενημέρωσης και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ο πρωθυπουργός αποκτά και τον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλληλογραφία και των πέντε διευθύνσεων του ΥΠΕΞ κοινοποιείται πλέον και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, δημιουργώντας στην ουσία ένα «παραϋπουργείο Εξωτερικών» στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Παράλληλα δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Documento στο ναδίρ.
Μαξίμου, ο «μεγάλος αδελφός»
Στις 23 Ιουλίου 2019 ο ΣΤ΄ γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Διονύσιος Ζώης απέστειλε ένα έγγραφο με θέμα την «κοινοποίηση αλληλογραφίας» του υπουργείου. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το Documento, έφερε την ένδειξη «Αδιαβάθμητο Κανονικό» και είχε ως παραλήπτες τα «Γραφεία, Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, όλες τις Διπλωματικές και Εμμισθες Προξενικές Αρχές, καθώς επίσης τα Γραφεία ΟΕΥ (μέσω των οικείων Πρεσβειών)».
Το έγγραφο ουσιαστικά παρείχε οδηγίες αναφορικά με την κοινοποίηση της αλληλογραφίας των πέντε διευθύνσεων. Σε αυτό ωστόσο υπήρχε μια «καινοτομία». Εκτός από τα γραφεία των γενικών γραμματέων του υπουργείου, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η αλληλογραφία θα πρέπει από εδώ και στο εξής να κοινοποιείται και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται να διαβιβάζεται υπηρεσιακή αλληλογραφία και στο Μαξίμου, σύμφωνα με έμπειρες διπλωματικές πηγές, που σημειώνουν την τάση συγκεντρωτισμού.
«Παρακαλούμε όπως το σύνολο της αλληλογραφίας που αφορά τις Α, Β, Γ,Δ και Ε Δ/νσεις, πέρα ντου κύριου αποδέκτη προς ενέργεια, κοινοποιείται στο Δ.Γ. του κ. Πρωθυπουργού, στο Δ.Γ. του κ. Υπουργού, στο Δ.Γ. του κ. Αναπληρωτή Υπουργού και στο Γραφείο του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα και, ανάλογα με το θέμα, στο Δ.Γ. των αρμοδίων Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, καθώς και στις καθ’ ύλην αρμόδιες ή συναρμόδιες Γενικές Δ/νσεις και Δ/νσεις» επισημαίνεται. Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός εποπτεύει στην ουσία άμεσα οτιδήποτε έχει να κάνει με το υπουργείο Εξωτερικών, αδειάζοντας πολιτικά τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.
Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση συγκεντρωτισμού του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τον απευθείας έλεγχο της κρατικής ασφάλειας και της ενημέρωσης (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι μόνο). Ούτως ή άλλως θεσμικά ο πρωθυπουργός εποπτεύει το υπουργείο Εξωτερικών και το διπλωματικό γραφείο του συνεργάζεται με τον αρμόδιο υπουργό. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι σχέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Δένδια βρίσκονται σε… βαρομετρικό χαμηλό.
Χάσμα Μητσοτάκη – Δένδια
Οι «παγωμένες» σχέσεις των δύο αντρών φάνηκαν ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει τρία επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) ο Ν. Δένδιας δεν τον συνόδευε σε κανένα από αυτά. Αντίθετα, στο Παρίσι μαζί με τον πρωθυπουργό βρισκόταν η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ στο μονοήμερο ταξίδι που έκανε στην Ολλανδία τον συνόδευαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο ανιψιός του, διευθυντής του γραφείου του και γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης. Δύο πρόσωπα από το Μαξίμου, της απόλυτης δηλαδή εμπιστοσύνης του και εκ των πιο στενών συνεργατών του.
Η δυσφορία του υπουργού
Από την πλευρά του πάντως ο Ν. Δένδιας δεν έκρυψε τη δυσφορία του. Στα τέλη Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών, εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρεσβευτή. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο υπουργός εξέφρασε στον Μπουράκ Οζούγκεργκιν τη δυσαρέσκειά του για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Το ζήτημα αυτό ωστόσο δεν έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά καλύπτεται από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, άγριος καβγάς μεταξύ Δένδια και Μητσοτάκη.
Ενα ακόμη περιστατικό το οποίο δείχνει και τη δυσφορία του Δένδια είχε να κάνει με έναν φάκελο που φέρεται να του απεστάλη πριν από μερικές μέρες από τη γραμματεία της κυβέρνησης. Το σημείωμα φέρεται να περιείχε τα ονόματα τριών υποψηφίων για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης. Η «εντολή» από την Ηρώδου Αττικού ήταν να επιλέξει έναν εκ των τριών υποψηφίων, με τον Ν. Δένδια σε πρώτη φάση να μην επιλέγει κανέναν από τους τρεις. Είναι άγνωστο εάν τελικά ο υπουργός Εξωτερικών συμμορφώθηκε με την εντολή που έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, όπως φαίνεται από το έγγραφο, θα έχει αυξημένη εποπτεία στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο αντρών βρίσκονται ίσως στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και αυτό φαίνεται και στη διοίκηση του κράτους.