Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι είμαστε κοντά σε σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ με τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ αύριο Πέμπτη στη Σόφια να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων την ώρα που και οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Ωστόσο ενδεικτικό του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι στη Σόφια δεν θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών γεγονός που μεταφράζεται αφενός στο ότι οι αποφάσεις θα παρθούν πλέον σε ανώτατο πλέον επίπεδο αφετέρου ότι οι δύο χώρες, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, έχουν καταλήξει σε ένα νομικό κείμενο – οδικό χάρτη, ο οποίος περιμένει την έγκριση των δύο πρωθυπουργών.
Αν και στο Μαξίμου και το Ελληνικό ΥΠΕΞ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ενδεικτικό της σπουδαιότητας των ημερών είναι ότι χθες το πρωί συναντήθηκαν στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Μια συνάντηση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και που κατά πολλούς έγινε προκειμένου να ενημερωθεί για την τελική λύση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της χρησιμοποίησης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.
Το μεσημέρι ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αξιωματούχο των Βρυξελλών να δηλώνει στις Βρυξέλλες ότι «λαμβάνουμε θετικά μηνύματα τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια».
Σε ό,τι αφορά την τελική λύση – συμφωνία, όπως έχει γράψει το Documentonews.gr ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει περισσότερες από 30 δεσμεύσεις – κριτήρια στο τέλος του οποίου θα βρίσκεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στην τακτική ενημέρωση των συντακτών, στο ερώτημα αν η χώρα μας θα συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της πΓΔΜ παίρνοντας υποσχέσεις για μελλοντική συμμόρφωση με το erga omnes απάντησε με ένα ξερό «όχι» ενώ ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει στο Documentonews.gr ότι «οι δεσμεύσεις θα είναι τέτοιες που θα πείθουν και τον πλέον δύσπιστο».
Χαρακτηριστικό του κλίματος και στη γειτονική χώρα είναι το άρθρο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «SLOBODEN PECHAT», Μπράνκο Γκέροσκι, σχετικά με το εύρος χρήσης του νέου ονόματος στο οποίο σημειώνει ότι αυτή η φόρμουλα, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις, είναι σήμερα «η μοναδική δυνατή και ρεαλιστική λύση», αν και, όπως ισχυρίζεται, συνιστά «τεράστια υποχώρηση της ‘‘μακεδονικής’’ πλευράς και παραβίαση της λογικής των διεθνών σχέσεων που λέει ότι μία διμερής συμφωνία (inter partes) δεν μπορεί να δεσμεύει τρίτες πλευρές».
Και καταλήγει: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας για το νέο όνομα δεν μπορεί να δεσμεύει την Τουρκία, για παράδειγμα, η οποία θα μπορούσε και στο εξής να αποκαλεί την χώρα μας όπως προβλέπεται στη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με αυτήν. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η “Μακεδονία” θα πρέπει, ενδεχομένως, να υιοθετήσει συνταγματική τροπολογία που θα αναφέρει ποιο είναι το νέο διεθνές όνομα της χώρας και να ενημερώσει όλη τη διεθνή κοινότητα. Και, να το επαναλάβω, αυτό συνιστά τεράστια, δραματική υποχώρηση εκ μέρους μας και μεγάλη νίκη για την Αθήνα».
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους με τον κ. Τζανακόπουλο χθες να σημειώνει ότι η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ πιθανότατα δεν θα είναι το τέλος του δρόμου.