Κωνσταντινούπολη: Αναπόφευκτος ο κίνδυνος σεισμού 7 Ρίχτερ – Εκτιμήσεις Τούρκων ειδικών

Κωνσταντινούπολη: Αναπόφευκτος ο κίνδυνος σεισμού 7 Ρίχτερ – Εκτιμήσεις Τούρκων ειδικών

Ανησυχία προκαλούν τα 6,2 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με τους τούρκους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κτιρίων, ενώ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το αν τελικά το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό της τάξης των 7,8 Ρίχτερ. Όλα αυτά, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες και το αεροδρόμιο αποτελεί κόμβο για χιλιάδες πτήσεις.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και το πρωί της Πέμπτης, με μετασεισμούς που φτάνουν τα 4,1 Ρίχτερ. Επιστήμονες εκτιμούν ότι μετά τον χθεσινό σεισμό και το σπάσιμο του ρήγματος αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγαλύτερο σεισμό, προειδοποιώντας τους πολίτες «να συνεχίσουν τη ζωή τους λαμβάνοντας προφυλάξεις». Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η εκτόνωση ενέργειας είναι θετική εξέλιξη και ότι ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού μειώθηκε.

«Δεν είναι ο σεισμός του Μαρμαρά που περιμέναμε»

«Αυτός δεν είναι ο σεισμός του Μαρμαρά που περιμέναμε» εκτιμά ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Ζιγιαντίν Τσακίρ.

«Αυτός ο σεισμός που σημειώθηκε στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έφερε τον σεισμό του Μαρμαρά νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν» εξηγεί ο ίδιος στο CNN Turk, επισημαίνοντας πως παρότι «ελαχιστοποιεί σε μικρό βαθμό τον μεγάλο σεισμό (…) περιμένουμε έναν σεισμό γύρω στα 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερο από τον χθεσινό σεισμό».

Εκτιμά, δε, ότι η ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ έχει εκτονώσει περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας που αναμενόταν. Στη βάση αυτή, όπως αναλύει ο καθηγητής, ο κίνδυνος αυξάνεται, με τον χρόνο για τη λήψη προληπτικών μέτρων «στενεύουν τα χρονικά περιθώρια».

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κτηρίων, τονίζοντας πως «ο αστικός μετασχηματισμός θα πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα και τα κτήρια προ του 2000 θα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν θα πρέπει να αγοράζονται, να ενοικιάζονται ή να κατοικούνται. Εκείνοι των οποίων τα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές δεν πρέπει να εισέλθουν σε αυτά».

«Αναμένουμε μεγάλο σεισμό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) Τσένγκιζ Γιούλντουρουμ. Ο ίδιος είπε ότι «αυτός δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμέναμε» και υπενθυμίζοντας τους σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ στην πόλη το 1509, το 1754, το 1766.

«Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι αυτού του μεγέθους» τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο μέρος του ρήγματος μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων έχει σπάσει. Αναμένουμε όμως έναν μεγάλο σεισμό στο σεισμικό χάσμα μεταξύ Γιάλοβα και Τεκιρντάγκ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο χθεσινός σεισμός μείωσε το μέγεθος του μελλοντικού μεγάλου σεισμού».

«Εάν ένα τμήμα 20 χιλιομέτρων έχει διαρραγεί, απομένουν 80-100 χιλιόμετρα, τα οποία πιθανότατα θα προκαλέσουν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Αυτό το ρήγμα μπορεί να έχει προσθέσει πίεση σε γειτονικά ρήγματα. Αν ναι, έφερε τον χρόνο του μεγάλου σεισμού πιο μπροστά» πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος σεισμού δεν έχει περάσει για την Κωνσταντινούπολη και τον Μαρμαρά. Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου μας έδειξαν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» επεσήμανε.

Τον περιμέναμε από το 1999

«Αυτός ο σεισμός συνέβη με τη θραύση του δυτικού τμήματος του ρήγματος που αποτελείται από τρία τμήματα, τον οποίον περιμέναμε από τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλογικών Μηχανικών, ο Χουσεΐν Αλάν.

«Τα άλλα δύο τμήματα του ρήγματος παραμένουν χωρίς να έχουν διαρραγεί. Το μέγεθος του επόμενου σεισμού θα κριθεί από το εάν το επόμενο ρήγμα θα είναι μεμονωμένο ή αν θα σπάσουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αν σπάσουν και τα δύο ταυτόχρονα, μπορεί να προκληθεί σεισμός γύρω στους 7 βαθμούς. Σε περίπτωση μονής διάρρηξης, το μέγεθος του σεισμού μπορεί να είναι γύρω στα 6,4».

«Ο κίνδυνος ενός καταστροφικού σεισμού των 7 Ρίχτερ για την Κωνσταντινούπολη είναι αναπόφευκτος» προειδοποίησε.

«Αυτός ο σεισμός αποτελεί μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Αν κατασκευαστεί η Διώρυγα Κωνσταντινούπολης, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα εκτοπιστούν από την περιοχή, γεγονός που θα αυξήσει τον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης στα 20 εκατομμύρια και θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Με έργα που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την πυκνότητα, μεγαλώνει ο κίνδυνος της καταστροφής».

«Αυξάνεται η πίεση»

Ο Σεισμολόγος, Καθ. Δρ. Νατζί Γκιουρούρ, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που αναμένουμε. Αντίθετα, αυξάνουν το στρες στο ρήγμα. Το «πιέζουν» για να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ.»

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ, τόνισε: «Ο Μεγάλος Σεισμός της Κωνσταντινούπολης έρχεται. Είναι αναπόφευκτος. Ένας σεισμός 7 Ρίχτερ αντιστοιχεί σε 30 σεισμούς σαν τον χθεσινό. Η Κωνσταντινούπολη ένιωσε τον σεισμό ως 4 Ρίχτερ, ενώ οι περιοχές Μπουγιούκτσεκμετζε και Σιλιβρί ως 5. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν και τα 130 χλμ του ρήγματος μαζί. Αυτός είναι ο μεγάλος σεισμός. Αν συμβεί, θα έχει μέγεθος 7.2.»

«Απομένουν δύο τμήματα»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων, Χουσεΐν Αλάν, υπογράμμισε: «Το ρήγμα έχει τρία τμήματα και η πιθανότητα να σπάσουν και τα τρία μαζί είναι υπό συζήτηση για καιρό. Τώρα έσπασε μόνο ένα. Γι’ αυτό και ο σεισμός ήταν μικρότερος από τον αναμενόμενο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως να απαντά εν μέρει στα σενάρια, αλλά δεν είναι το τέλος. Υπάρχει έντονη συσσώρευση ενέργειας στα άλλα δύο τμήματα. Αν σπάσουν ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσουν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ.»

«Δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε»

Η Γεωλόγος Μηχανικός, Αϊσούν Άικαν, υπενθύμισε: «Ο τελευταίος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός της Θάλασσας του Μαρμαρά θα συμβεί επίσης στο Κεντρικό Τμήμα του Μαρμαρά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 7,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που έγινε τώρα δεν είναι ο «μεγάλος σεισμός». Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει ο επόμενος, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτόν».

«Μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερος»

Ο Γεωλόγος, Καθ. Δρ. Οκάν Τυϊσούζ, προειδοποίησε: «Ο σεισμός μπορεί να καταλαγιάσει με μετασεισμούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος. Μπορεί να εκτονώθηκε ενέργεια, αλλά δεν επηρεάζει σημαντικά τον σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ που αναμένουμε. Το ρήγμα του Μαρμαρά «κυοφορεί» ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι μια προειδοποίηση.»

«Δεν ήταν ο αναμενόμενος»

Ο Καθ. Δρ. Οβγούν Αχμέτ Ερτζάν κατέληξε: «Θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο σεισμοί στο Βόρειο Μαρμαρά. Έναν περιμέναμε μπροστά από το υποκλάδο της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ 6.4 και 6.7 Ρίχτερ, και έναν στη Σιλιβρί με μέγεθος 7.2. Ο σημερινός σεισμός έγινε μπροστά από τη Σιλιβρί. Δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που αναμένουμε. Είναι ένας μέτριος σεισμός που δείχνει ότι η πίεση αυξάνεται».

«Ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού μειώθηκε»

Αντίθετα, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Σεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαζί, Καθ. Δρ. Σουλεϊμάν Παμπάλ, δήλωσε:

«Το ρήγμα που έσπασε είναι το ρήγμα του Κουμπουργκάζ, στο Κεντρικό Μαρμαρά. Είναι το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε δύο καταστροφικούς σεισμούς το 1766. Εδώ συσσωρευόταν ενέργεια για 250 χρόνια. Περιμέναμε να σπάσει – και ένα μέρος του έσπασε. Αυτό μειώνει την πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα έχει συρρικνωθεί, άρα πιθανώς θα έχουμε σεισμό μικρότερο των 7 Ρίχτερ. Εκτιμάται ότι έσπασε τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από το ρήγμα.»

«Υπάρχει σοβαρή εκτόνωση ενέργειας με τους μετασεισμούς. Μετά από αυτό, θα σπάσει το ανατολικό μέρος του ρήγματος. Το δυτικό μέρος έσπασε ήδη. Δεν αναμένω σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε τίποτα με βεβαιότητα. Το σημερινό ρήγμα δεν αυξάνει το μέγεθος του αναμενόμενου Μεγάλου Σεισμού της Κωνσταντινούπολης».

«Ήταν καλό που έσπασε έτσι»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικών Ερευνών και Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEU), Καθ. Δρ. Χασάν Σοζμπιλίρ, σημείωσε:

«Ήταν ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους για τη χώρα μας, αλλά έγινε αισθητός σε μεγάλη περιοχή επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος. Αυτός ο σεισμός δεν είναι ο “μεγάλος σεισμός” της Κωνσταντινούπολης, αλλά ένας σεισμός στο ίδιο ρήγμα. Έσπασε ένα μικρό τμήμα του. Αν το ρήγμα συνεχίσει να σπάει κομμάτι-κομμάτι με τέτοιους σεισμούς, μειώνεται η πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό, γιατί δεν θα μείνει ρήγμα να σπάσει. Θα ήταν καλό να συνεχιστεί έτσι, με σεισμούς τέτοιου μεγέθους. Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν μέχρι να “σπάσουν” όλα τα εμπόδια στο ρήγμα».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος»

Ο Καθηγητής Γεωλογίας, Σενέρ Ουσουμέζσοι, δήλωσε: «Το ρήγμα που έσπασε τώρα είναι εκείνο που δεν είχε σπάσει στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894. Δεν αναμένω μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το στρες εκτονώθηκε. Το ρήγμα αυτό ήταν το μοναδικό που δεν είχε σπάσει στην περιοχή. Δεν υπάρχει κίνδυνος για νέο σεισμό. Μπορούμε να πούμε ότι έγινε και τελείωσε.»

«Η ενέργεια χάνεται σταδιακά»

Ο Γεωλόγος-Μηχανικός, Καθ. Δρ. Οσμάν Μπεκτάς, ανέφερε: «Το ρήγμα στην περιοχή εκτόνωσε σταδιακά την ενέργειά του μέσω μικρών κινήσεων (creeping – ‘ερπυσμός’). Δεν περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν στην περιοχή».

Διαβάστε επίσης

Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη χρωστάει μεγάλο σεισμό – Tο κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766 (Video)

Ατζέντα αυταρχισμού με σφραγίδα Χρυσοχοΐδη

Κύρτσος για «Ομάδα Αλήθειας»: Η Δικαιοσύνη να βγει από το υπόγειο του Μαξίμου (Video)

Σοκ στη Ναύπακτο: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε DJs – Του έκοψε το αυτί για τα ποσοστά

Documento Newsletter