Επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο Documento.
Την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη δημοσίευσα μια επιστολή στην «Ντοκουμέντο» όπου παρουσίασα τις παραβιάσεις του νόμου απ’ το αποκαλούμενο Κράτος Δικαίου για την καταστρατήγηση του νόμιμου δικαιώματος μου στην απόλυση, διαιωνίζοντας την κράτηση μου. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, έλαβα – με εντολή να μου επιδοθεί αυθημερόν – την πρόταση του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μ. Μιχαλόπουλου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που απορρίπτει την αίτηση μου της 1ης Ιούλη για απόλυση υπό τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 110 Α παρ.4 εδ.4 του Π.Κ.
Με όσα γράφει επιβεβαιώνει τις απόψεις μου ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν εφαρμόζουν το νόμο ή τον καταστρατηγούν δίνοντας του περιεχόμενο αντίθετο απ’ αυτό που έχει.
Ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 465 η περίπτωσή μου δεν εμπίπτει στον νέο Π.Κ. αλλά στον παλιό, γιατί έχω αδικοπραγήσει πριν την 1/7/2019. Μια απλή ματιά στις δύο πρώτες μεταβατικές διατάξεις 460 και 461, όπως και σε όλες τις άλλες, ανατρέπουν τον ψευδοσυλλογισμό του. Σύμφωνα με τον 460 ο νέος Π.Κ. ισχύει και γι’ αυτούς που αδικοπράγησαν πριν από την 1/7/2019. Δεύτερο σύμφωνα με τον 461 ο παλιός Π.Κ. που ίσχυε απ’ την 1/1/1951 καταργείται απ ’την 1/7/2019 άρα δεν ισχύει για όσους έχουν αδικοπραγήσει πριν την 1/7/2019. Ακριβώς το αντίθετο. Διαστρεβλώνει το περιεχόμενο του 465 για να πετύχει την κατάργηση της αρχής της ηπιότερης διάταξης, ενώ αυτή είναι ο λόγος ύπαρξής του 465. Αντίθετα απ’ ότι ισχυρίζεται ο κ. Αντιεισαγγελέας, αν τους είχε διαβάσει επιμελώς θα διαπίστωνε ότι ο παλιός νόμος σε πολλά σημεία είναι ευνοϊκότερος απ’ τον νέο. Π.χ. στο νέο Π.Κ. δεν υπάρχουν διατάξεις του παλιού όπως αυτή του 105 παρ.2 ότι «μετά το 65 έτος ηλικίας κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ενεργητικά ως 2 ημέρες εκτιόμενης ποινής» ή η διάταξη για «των υπό όρο απόλυση του κρατούμενου με ποσοστό αναπηρίας άνω των 80%» και πολλές άλλες. Συνεπώς ένας κρατούμενος που αδικοπράγησε πριν την 1/7/2019 και δεν έχει δικαστεί, σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας πρέπει να δικαστεί με βάση τον προηγούμενο Π.Κ. που ίσχυε όταν αδικοπράγησε. Ιδιαίτερα αν όντως περιέχει διατάξεις που είναι ηπιότερες απ’ ότι οι νέες. Ο νέος Π.Κ. ισχύει για όλους. Αλλά ειδικά για αυτούς που αδικοπράγησαν πριν την 1/7/2019 ισχύει αυτός απ’ τους 2 κώδικες που έχει τις ηπιότερες διατάξεις. Αυτό το απλό λέει ο 465 γιατί αν δεν το’ λέγε ρητά θα είχαμε παραβίαση της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ηπιότερης διάταξης του παλαιού.
Λέει ότι δεν δικαιούμαι το βραχιολάκι γιατί ο προηγούμενος Π.Κ. το απέκλειε απ’ τους κρατούμενους που είχαν διαπράξει ορισμένα κακουργήματα του άρθρου 187Α. Οι νόμοι – τροπολογίες όμως που επικαλείται 4205/2013 (ΦΕΚΑ 242/6-11-2013) και 4139/2013 ψηφιστήκαν το 2013 άρα μεταγενέστερα της δίκης μου δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση μου. Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Συντάγματος «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης». Ο νόμος που ίσχυε πριν την τέλεση της πράξης απέκλειε από την υπό όρο απόλυση μόνο όσους είχαν καταδικαστεί για έσχατη προδοσία, που δεν είναι η περίπτωση μου. Τα ίδια λέει και ο ποινικός Κώδικας στο βασικό άρθρο 1 (καμιά ποινή χωρίς νόμο), ενώ στο άρθρο 2 αναφέρεται στην αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου: « Αν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκαση της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στην συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορούμενου». Πως λοιπόν ο κ. Αντιεισαγγελέας ζητάει να τιμωρηθώ με μεταγενέστερο νόμο, που δεν είναι ηπιότερος αλλά βαρύτερος, παραβιάζοντας ανοιχτά και το Σύνταγμα και τον Ποινικό κώδικα; Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι οι παραπάνω νόμοι του 2013 ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά δικαιώματα, η αρχή της αναδρομικής ισχύος του ηπιότερου νόμου επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση γιατί έχει υπέρτερη τυπική ισχύ. Άρα υπερισχύει η ηπιότερη διάταξη 110 Α παρ.4 εδ.4 του νέου Π.Κ. που μου παραχωρεί το βραχιολάκι.
Τον κ. Αντιεισαγγελέα όμως διαψεύδουν πανηγυρικά οι πρόσφατες αποφάσεις των Δικαστηρίων: Την πρώτη βδομάδα της νέας Κυβέρνησης αποφυλακιστήκαν τρεις επώνυμοι με εφαρμογή του νέου Π.Κ. παρότι είχαν αδικοπραγήσει πριν την 1/7/2019 πράγμα που κατά τον κ. Αντιεισαγγελέα απαγορεύει ο 465. Στον Κορκονέα αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό με βάση το νέο Π.Κ. και βγήκε. Το γνωστό στέλεχος της Energa που είχε καταχραστεί 240 εκατομμύρια ευρώ και είχε καταδικαστεί σε ισόβια για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ενώ εγκλημάτησε επανειλημμένα μέσα στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με εφαρμογή του νέου Π.Κ. Τέλος ο γνωστός Ταξίαρχος της πτέρυγας ΣΤ’, καταδικασμένος σε βαριά ποινή για λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποφυλακίστηκε κι αυτός χάρης στο νέο Π.Κ. Επιπλέον όλοι οι φυλακισμένοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο δίμηνο, δεκάδες συγκρατούμενοι μας που είχαν αδικοπραγήσει πριν απ’ την 1/7/2019, είτε δικαστήκαν με νέο Π.Κ. πετυχαίνοντας μείωση της ποινής τους (ακόμη και ισοβίτες), είτε αποφυλακιστήκαν με βάση αυτόν, έχοντας μικρή ποινή. Τέλος όχι μόνο στον Κορυδαλλό αλλά σε όλες τις φυλακές, εδώ και περίπου 3 βδομάδες, η Διεύθυνση έχει τοιχοκολλήσει ανακοίνωση όπου καλεί τους κρατούμενους που εκτίουν ποινή κάθειρξης 15 ετών και άνω και φυλάκισης 8 ετών και άνω να κάνουν αίτηση για μείωση ή νέα επιμέτρηση της ποινής τους, με βάση το νέο Π.Κ. Χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στο χρόνο της αδικοπραγίας τους αφού είναι πασιφανές ότι η ολότητα αυτών την έχει διαπράξει πριν απ’ την 1/7/2019. Τα αγνοεί αυτά ο κ. Αντιεισαγγελέας;
Αφού τέλος κατά τον κ. Αντιεισαγγελέα εμπίπτω στις διατάξεις του παλιού Π.Κ. γιατί δεν πρότεινε την υπό όρο απόλυση μου, σύμφωνα με το παλιό άρθρο 105 παρ.2 εδ.3, αφού είμαι άνω των 70 ετών και έχω εκτίσει μικτά άνω των 19 ετών (30 έτη και 8 μήνες) σύμφωνα με το βούλευμα 1169/2009 του Αρείου Πάγου και 78/2015 του Εφετείου Κρήτης;
Η άποψη του κ. Αντιεισαγγελέα δεν είναι σκέτη πλάνη. Έχει ευρύτερες και βαθύτερες διαστάσεις. Ανατρέπει τον λεγόμενο Νομικό Πολιτισμό, τη φιλοσοφία του, τις θεμελιώδεις αρχές και το θεωρητικό βάθρο στο οποίο στηρίζεται τόσο το Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό σύστημα. Γιατί ανατρέποντας την Αρχή της Ηπιότερης Διάταξης, θεσπίζεις την αρχή της Βαρύτερης Διάταξης, ανατρέποντας τα πάντα. Σε δύο μόλις μήνες η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. κατόρθωσε να μετατρέψει την πάσχουσα Ελληνική Δικαιοσύνη σε Κονγκολέζικη Δικαιοσύνη, χωρίς να έχω τίποτε εναντίον της ταλαιπωρημένης χώρας της Αφρικής.
Φυλακές Κορυδαλλού
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Αλέκος Γιωτόπουλος