Κομβική η μάχη της Χερσώνας

Κομβική η μάχη της Χερσώνας
AP Photo/Roman Hrytsyna

Οι Ρώσοι εκκενώνουν την πόλη και προϊδεάζουν για τις εξελίξεις ίσως και με τη διαφυγή τους.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο νέος επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, προειδοποίησε την κοινή γνώμη στη χώρα του ότι ενδέχεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, μιας και η κατάσταση στο νότιο μέτωπο πέριξ της Χερσώνας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Συγχρόνως, το Κρεμλίνο έδωσε το πράσινο φως για την εκκένωση της πόλης και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι την εγκατέλειψαν κατευθυνόμενοι προς τη ρωσική επικράτεια, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις κατειλημμένες περιοχές της Ουκρανίας (Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονιέτσκ και Χερσώνα), γεγονός που δεν αλλάζει πολλά στο πεδίο.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι χτυπούν με μανία τις πόλεις με πυραύλους και ιρανικά καμικάζι drones με στόχο τις ουκρανικές υποδομές ηλεκτρισμού και μέχρι στιγμής έχουν θέσει εκτός λειτουργίας το 30%. Τα χτυπήματα αυτά αποσκοπούν να τρομοκρατήσουν τον άμαχο πληθυσμό και να ρίξουν το ηθικό του. Υπεύθυνος γι’ αυτό τον σχεδιασμό φαίνεται να είναι ο Σουροβίκιν, ο οποίος στο παρελθόν προΐστατο της ρωσικής εκστρατείας στη Συρία, όπου και κέρδισε επάξια το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών» εξαιτίας της ωμότητας και του κυνισμού που επέδειξε εναντίον των αμάχων.

Η ρωσική τακτική

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ουκρανοί έχουν αποδυναμώσει την αντιαεροπορική άμυνά τους στην πρώτη γραμμή ώστε να προστατέψουν τις κρίσιμες υποδομές τους στα μετόπισθεν. Ωστόσο οι επιθέσεις τους στο νότιο μέτωπο δεν έχουν σταματήσει, παρόλο που σίγουρα έχουν αδυνατίσει εξαιτίας της προϊούσας ρωσικής αντίστασης.

Παρά ταύτα, οι ρωσικές εκκενώσεις μοιάζουν να προϊδεάζουν για το μέλλον του πολέμου στην περιοχή αυτή. Από τη μία, οι Ρώσοι θέλουν να μειώσουν τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας τους που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας. Από την άλλη, ενδεχομένως να προετοιμάζουν μια μεγάλη μάχη για την πόλη της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθότι βρίσκεται στις νότιες όχθες του ποταμού Δνείπερου. Ο τελευταίος χωρίζει την Ουκρανία στη μέση και μια ουκρανική νίκη θα σηματοδοτήσει τη σμίκρυνση του μετώπου και τη διασφάλιση του λιμανιού του Μικολάεφ και της Οδησσού από τις ρωσικές χερσαίες επιθέσεις. Ενώ εάν αμυνθούν επιτυχώς οι Ρώσοι, τότε θα διατηρήσουν το προγεφύρωμά τους στα δυτικά και σε δεύτερο χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα να προελάσουν είτε προς τα βόρεια με κατεύθυνση το Κίεβο είτε στα δυτικά με κατεύθυνση την Οδησσό και τη Μολδαβία. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησης από τα δυτικά του Δνείπερου παραμένει ένα ανοιχτό σενάριο. Επ’ αυτού οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι διά της εκκένωσης των αμάχων οι Ρώσοι δημιουργούν τις συνθήκες για την ολική υποχώρησή τους από τη Χερσώνα.

Οι Ιρανοί στην Ουκρανία

Καθώς οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει το μομέντουμ του πολέμου και οι δυτικοί στέλνουν ολοένα και περισσότερα όπλα, οι Ιρανοί στηρίζουν πλέον αναφανδόν τη Ρωσία τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο. Η Τεχεράνη ποτέ δεν είχε παρουσία σε αυτό το σημείο του κόσμου και η ιρανική τεχνολογία ποτέ δεν φημιζόταν για την αιχμή της. Ομως στον νέο πολυπολικό κόσμο χώρες όπως το Ιράν αποδεικνύουν πως έχουν και τα μέσα και την ισχύ να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο. Ακολούθως τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136 είναι πάμφθηνο υποκατάστατο των πανάκριβων πυραύλων τύπου κρουζ και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν στο μέγιστο. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι εκπαιδεύονται από Ιρανούς σε τυπικά ουκρανικό έδαφος, καθιστώντας επί της ουσίας το Ιράν έμμεσο μέρος στη σύγκρουση.

Συν τοις άλλοις, η προμήθεια των drones αποδεικνύει πως ο πόλεμος έχει λάβει χαρακτηριστικά αυτοματοποίησης, φτηνών τεχνολογιών και κυρίως αυξημένης θνησιμότητας. Ορισμένα εργαλεία του παρελθόντος, όπως τα προηγμένα αεροσκάφη, έχουν χάσει πολλές από τις λειτουργίες τους από τη στιγμή που η αεράμυνα έχει κάνει άλματα. Ενώ το κόστος από την απώλεια ενός αεροσκάφους τρίτης ή τέταρτης γενιάς μαζί με τον πιλότο είναι δυσαναπλήρωτο συγκριτικά με την απώλεια ενός φτηνού και αναλώσιμου drone. Να σημειωθεί πως και η Ουκρανία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση των drones στον πόλεμο, αν και περιορίζονται σε μικρής κλίμακας επιθέσεις εναντίον προσωπικού και σε ευρύτερες αποστολές έρευνας και αναγνώρισης.

Πυρηνική απειλή;

Η ξαφνική επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Ουάλας στις ΗΠΑ εν μέσω πυρηνικών απειλών από τη Ρωσία πυροδότησε ξανά τα σενάρια για ενδεχόμενη πυρηνική απειλή. Η αλήθεια είναι πως η απάντηση που έδωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δεν έπεισε πολλούς, καθώς έκανε λόγο για επίσκεψη που σχετιζόταν με τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων με drones. Ωστόσο το σενάριο μιας ρωσικής πυρηνικής αποκάλυψης στην Ουκρανία τη δεδομένη στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ενώ η Δύση έχει δηλώσει επανειλημμένως πως σε περίπτωση εκτόξευσης πυρηνικών θα απαντήσει με συμβατικά μέσα.

Πάντως σε ένα τέτοιο σενάριο προβλέπεται ότι οι Ρώσοι θα χτυπήσουν τους Ουκρανούς με τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχυρότερα απ’ αυτά που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, όμως δεν είναι απαραίτητο πως το Κίεβο θα υποκύψει έπειτα από τέτοια επίθεση, ενώ ο Πούτιν θα έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα εδάφη που θεωρητικά θέλει να κατακτήσει. Αρα προς το παρόν η πυρηνική απειλή φαίνεται να είναι μακρινή. Εντούτοις ο λόγος της επίσκεψης Ουάλας παραμένει ένα μυστήριο.

Ετικέτες

Documento Newsletter