Περί τα τέλη του 2021 ο διευθύνων σύµβουλος του Ινστιτούτου Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γιάννης Σωτηρίου αποφάσισε να βγάλει από την αφάνεια το ινστιτούτο, δίνοντας αρκετές συνεντεύξεις, στις οποίες εκτός από τις φωτογραφίες του µε κοµψό κουστούµι υπήρχαν και διάφορες αναφορές στο έργο του. Οχι του ινστιτούτου απαραίτητα, του κυρίου Σωτηρίου όµως σίγουρα. Ο διευθύνων σύµβουλος του ΙΦΕΤ καυχήθηκε στις συνεντεύξεις ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις του ινστιτούτου κατά 40%. Και επειδή υπάρχει κίνδυνος να χαθούµε στα αρκτικόλεξα όπως το ΙΦΕΤ, να εξηγήσουµε ότι πρόκειται για εταιρεία του κρατικού Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκου, η οποία εκτός των άλλων αναλαµβάνει τη διάθεση σπάνιων φαρµάκων που πρέπει να διατεθούν σε ασθενείς και δεν υπάρχουν γενικώς στο εµπόριο. Τα φάρµακα αυτά είναι, όπως είναι φυσικό, ακριβά αφού δεν παράγονται µαζικά από τις φαρµακευτικές και η προµήθειά τους υπόκειται σε ιδιαίτερους κανόνες.
Είναι αλήθεια ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις του ΙΦΕΤ; Ναι, τα έσοδά του είναι πραγµατικά πιο υψηλά, αλλά όσοι ξέρουν µου λένε ότι δεν είναι από τα πράγµατα για τα οποία πρέπει απαραίτητα να χαίρεσαι.
Για να το κάνω λιανά, το ΙΦΕΤ εµφανίζεται να έχει πουλήσει φάρµακα σε διάφορες άγνωστες εταιρείες µε έδρα κάπου στη Βαλτική. Τι πούλησε όµως, αφού η δουλειά του είναι να εισάγει φάρµακα που δίνει στους ασθενείς; Φάρµακα που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν διατεθεί και προκειµένου να µη λήξουν τα πουλάει στο εξωτερικό. Καλά κάνει, θα µου πείτε.
∆εν έχει όµως την ίδια άποψη ο εσωτερικός έλεγχος που έγινε στο ΙΦΕΤ. Τα φάρµακα που παραγγέλνονται φαίνεται συστηµατικά να πλεονάζουν και µε το πρόσχηµα ότι θα λήξουν και θα χάσει ο ΙΦΕΤ δίνονται στις εταιρείες της Λιθουανίας, για παράδειγµα, για απορρόφηση. Το ένα θέµα είναι πώς µαθαίνουν οι ξένες και άγνωστες εταιρείες ότι περισσεύουν φάρµακα στον ΙΦΕΤ τα οποία µπορούν να προµηθευτούν.
Το δεύτερο είναι τι γίνονται αυτά τα φάρµακα. Γιατί, ακριβώς επειδή είναι πολύ ακριβά, µπορούν να αγοραστούν δήθεν για την ελληνική αγορά και στη συνέχεια να πουληθούν σε πολλαπλάσιες τιµές στην ξένη αγορά. Οπως υπονοεί ο έλεγχος, υπάρχει η πιθανότητα το ΙΦΕΤ να παίζει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο παράνοµης φαρµακαποθήκης µε υψηλά κέρδη για τους διαµεσολαβητές, φυσικά κάτω από το τραπέζι.
Και ενώ όλα αυτά ελέγχονται, στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Συµβάσεων έφτασε καταγγελία που λέει ότι ο διευθύνων σύµβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να διαβιβάσει την έκθεση του εσωτερικού ελέγχου στην ανεξάρτητη αρχή, το έκανε µεν, αλλά η έκθεση που πήγε ήταν παραποιηµένη. ∆εν ήταν αυτή δηλαδή που υπέγραψε ο εσωτερικός έλεγχος. Θα έχουµε φυσικά συνέχεια στην ιστορία. Απ’ ό,τι µου λένε, έχει ήδη αρχίσει η κατανάλωση φαρµάκων εκεί στον ΙΦΕΤ. Μη φανταστείτε τίποτε ακριβά. Παυσίπονα και ηρεµιστικά.