Ένα περιστατικό ιδιαίτερης σημειολογίας συνέβη κατά την προσπάθεια εισόδου του τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάντ, στο τέμενος Πλατάνου. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το xronos.gr διακρίνεται ο Χουσείν Μπαλτατζή, γνωστή πολιτική προσωπικότητα της μειονότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το μειονοτικό κόμμα DEB στις Ευρωεκλογές του 2023, να φωνάζει και να καταδιώκει το νόμιμο μουφτή από το χώρο του τεμένους.
Το γεγονός έχει τη σημασία του γιατί αναδεικνύει τη μειονεκτική θέση που έχει ένας αμιγώς πολιτειακός – θρησκευτικός θεσμός του ελληνικού κράτους, εκπροσωπούμενος από τον Χαλήλ Τζιχάντ, απέναντι σε τοπικά παιχνίδια με γεωπολιτικό πρόσημο.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως λίγα λεπτά πριν από το «θερμό» επεισόδιο στο τέμενος του Πλατάνου, είχε προηγηθεί, παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, του μητροπολίτη Ξάνθης και των τριών τοποτηρητών Μουφτήδων (Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου), εκδήλωση για τα εγκαίνια του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης.
Το λόγο στην εκδήλωση πήρε μεταξύ άλλων ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ. Νεζντέν Χεμσερή και είπε, «ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες ώστε ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ως σχολείο και να φιλοξενήσει το Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης. Εύχομαι το νέο αυτό σχολείο να φέρει μεγαλύτερη έμπνευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε η μαθησιακή διαδικασία να πραγματοποιείται ευχάριστα και αποτελεσματικά σε ένα όμορφο περιβάλλον, προς όφελος των παιδιών. Το Ισλάμ έχει καθιερώσει το διάβασμα και τη μόρφωση ως βασικό καθήκον. Ως υποχρέωση του ανθρώπου. Το Ιερό Κοράνι και ο Προφήτης μας ζητούν από εμάς πάντα να ζητούμε τη γνώση όπου και αν βρίσκεται αυτή. Να την εντοπίζουμε και να την κατακτούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας…».
Ενόσω γίνονταν οι ομιλίες στην εκδήλωση των εγκαινίων του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, ακούστηκε από τα μεγάφωνα του διπλανού τεμένους κάλεσμα για προσευχή. Ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής σχολίασε ότι «αυτό θα μπορούσε να γινόταν στις 13.45 και όχι τώρα», με τον κύριο Καλαντζή να τον καλεί στο βήμα προκειμένου να εξηγήσει τι σημαίνουν όσα ακούστηκαν, σύμφωνα με όσα γράφονται στον τοπικό Τύπο.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι «η Ξάνθη είναι πράγματι ένα ζωντανό παράδειγμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης. Σήμερα είδαμε μία από τις πλευρές εκείνες που αποδεικνύουν την έμπρακτη αφοσίωση της χώρας μας στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, στα θέματα υποστήριξης – ακριβώς όπως περιγράψατε- του αλληλοσεβασμού μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων και βεβαίως της υποστήριξης μιας θρησκείας, του Ισλάμ, πού αποτελεί μέρος της παράδοσης αυτής της περιοχής αλλά και μέρος της παράδοσης της χώρας μας. Η πολιτεία βρίσκεται δίπλα και στηρίζει ειλικρινά όλες εκείνες τις προσπάθειες κατατείνουν στο στόχο της ορθής κοινωνικής συμβίωσης, με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Οδηγός σε αυτό, είναι το Σύνταγμά μας, όπως ανέφερα και πριν. Η θρησκευτική ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Η Ελλάδα δεν παζαρεύει, δεν ανταλλάσει, ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ούτε καθορίζει την πολιτική της με βάση το τι κάνουν άλλα κράτη. Την καθορίζει με βάση το δικό της Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι έλληνες πολίτες, είναι έλληνες πολίτες. Όχι όμηροι. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία μας, για την ταυτότητά μας, για το ότι είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και έτσι θα παραμείνουμε».
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τη μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα εν όψει β΄ γύρου
ΣΥΡΙΖΑ: Προκαταβολική απάντηση Κασσελάκη στις αποφάσεις της… αυριανής Κεντρικής Επιτροπής
Βουλή: Πρόταση για Προανακριτική καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μπάζωμα των Τεμπών