Κομισιόν: Συνεχίζουμε με το ΔΝΤ

Κομισιόν: Συνεχίζουμε με το ΔΝΤ

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος. 

Νωρίτερα, ως διέξοδο στην ασυμφωνία μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών, την πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, μετά και τη δήλωση του Σόιμπλε, ότι μπορεί το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια και ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά. Από το υπουργείο καταλήγουν ότι είναι καλοδεχούμενη αυτή η εξέλιξη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα.

Documento Newsletter