Κομισιόν: Σχέδια για «δραματικές περικοπές» στις πρεσβείες της ΕΕ – Οι ανησυχίες για Ρωσία και Κίνα

(Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Σχέδια για μείωση του προσωπικού στις πρεσβείες της ΕΕ ανά τον κόσμο προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Αντιμέτωπη με δημοσιονομική στενότητα, η Επιτροπή θέλει να μειώσει το προσωπικό στα προξενεία και να επικεντρωθεί σε χώρες «όπου βρίσκονται τα πρωταρχικά συμφέροντα της ΕΕ». 

Το εν λόγω πρότζεκτ έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για το γεγονός πως η ΕΕ θα χάσει πόντους όσον αφορά τη διπλωματική της υπόσταση στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

«Θα αφήσουμε μια μικροσκοπική αντιπροσωπεία σε μέρη όπως το Σουδάν ή ο Νίγηρας, αυτό είναι απλά το λάθος μήνυμα, ειδικά όταν έχουμε μια αμερικανική κυβέρνηση που φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για τον έξω κόσμο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι σε συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με αυτό το σχέδιο «υπάρχουν σαφείς ανησυχίες ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα μπορούσαν να καλύψουν οποιοδήποτε κενό δημιουργήσουμε».

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, που αποτελεί διπλωματικό βραχίονα των Βρυξελλών, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το μπάτζετ για το 2024, γεγονός που οδηγεί σε περικοπές.

«Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν αποτελεί επιλογή», ανέφερε το έγγραφο με την ένδειξη “Ευαίσθητο”. Προστίθεται: «Η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα δίκτυο αντιπροσωπειών που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες πολιτικές και πολιτικές προτεραιότητες … Αυτό πρέπει να επιτευχθεί σε ένα περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Η ΕΕ διαθέτει 145 γραφεία σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν ως πρεσβείες της ΕΕ. Στόχος είναι να επικεντρωθούν σε χώρες «όπου βρίσκονται τα πρωταρχικά συμφέροντα της ΕΕ».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ επεξεργάζονται ιδέες για μια πιο «στοχευμένη προσέγγιση» προς τις πρεσβείες της. Οι Βρυξέλλες σκέφτονται τις χώρες που στοχεύουν να ενταχθούν στην ΕΕ ή που βρίσκονται στην άμεση γειτονιά του μπλοκ, τις χώρες της G20, τις αναδυόμενες «πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις» και τις χώρες όπου «η αστάθεια αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η μεταρρύθμιση εντάσσεται στο σχέδιο «Παγκόσμια Πύλη», την απάντηση της ΕΕ στον εμπορικό ιστό της Κίνας που επεκτείνεται παγκοσμίως. «Εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να τα καταφέρουν καλύτερα στην προσέγγιση τρίτων χωρών, «πρέπει να επανεξετάσουμε την οργανωτική δομή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ δεν μπορεί να περιοριστεί στην «Παγκόσμια Πύλη».

«Το ταμείο αδειάζει»

Η ενίσχυση του διπλωματικού αποτυπώματος της ΕΕ στις χώρες αυτές σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αποσυρθούν εν μέρει από άλλες περιοχές. Οι αντιπροσωπείες σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα είναι πολύ πιο περιορισμένες, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Politico.

Στην Αφρική, για παράδειγμα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την παρουσία της σε περισσότερες από 30 χώρες. Στη Λατινική Αμερική, ακόμη και μια μεγάλη δύναμη όπως η Βραζιλία βρίσκεται στη λίστα περικοπών.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν δεν σκοπεύει να κλείσει καμία από τις 145 αντιπροσωπείες, αλλά να συγκεντρωθεί μεγαλύτερος αριθμός διπλωματών σε περιφερειακά κέντρα. «Η διατήρηση του δικτύου με την τρέχουσα κάλυψή του είναι σημαντική», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θέλει να εντείνει την παγκόσμια προβολή της εν μέσω της δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κατηγοριών για διπλά πρότυπα απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι προτεινόμενες περικοπές έρχονται παρά την υπόσχεση της ΕΕ για το 2019 για μια «στροφή προς την Αφρική». Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό για να υπογραμμίσει τη σημασία του ηπειρωτικού γείτονα της ΕΕ. Από τότε, όμως, η Ευρώπη αγωνίζεται να διατηρήσει τη δυναμική της σχέσης.

Διαβάστε επίσης