Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να διανείμει τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, με τις φήμες να έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τα πρόσωπα που θα επιλέξει να πορευτεί η πρόεδρος.

Πάντως, το Politico επιχείρησε να… μπει στο μυαλό της φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύοντας εκείνους που φαντάζουν ως φαβορί για τις θέσεις κλειδιά στην Επιτροπή.

«Η εξασφάλιση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου δίνει στις πρωτεύουσες της ΕΕ την ευκαιρία για συμμετοχή σε σημαντικές αποφάσεις: Πώς οι Βρυξέλλες θα κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική; Πόσο θα αμβλυνθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για να κατευνάσουν τους οργισμένους αγρότες; Πόσο γρήγορα θα ανοίξει η ΕΕ την πόρτα σε περισσότερες χώρες;», σημειώνεται σχετικά.

Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι τα ονόματα επελέγησαν βάσει δεκάδων συνομιλιών με αξιωματούχους της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα ονόματα συμπεριλαμβάνεται και αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το Politico τον βλέπει ως τον επόμενο Επίτροπο υπεύθυνο για τα θέματα Μεταφορών στην ΕΕ. «Ο Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια στη φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Τα ονόματα που «βλέπει» το Politico

Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι τα ονόματα επελέγησαν βάσει δεκάδων συνομιλιών με αξιωματούχους της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τιερί Μπρετόν (Γαλλία) – Βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία

«Οι σχέσεις μεταξύ Μπρετόν και φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα εύκολες. Χειροτέρευσαν όταν ο Μπρετόν της επιτέθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της. Ως αντίποινα, είναι πιθανό να του δώσει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα επιθυμούσε. Παρόλα αυτά, ο Μπρετόν θεωρείται ως πρόσωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές του. Ο κορυφαίος ρόλος του αντιπροσωπεύει όχι μόνο τους φιλελεύθερους αλλά και το βάρος της Γαλλίας στην ΕΕ (παρόλο που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά τις γαλλικές εκλογές)».

Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) – Οικονομία με ευθύνη το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Φίτο, μέλος της σκληρής δεξιάς ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών θα επηρέαζε τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά θα συμφωνήσουν με αυτή την επιλογή. Τον τελευταίο καιρό, η φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να φέρει με “τα νερά της” τη Τζόρτζια Μελόνι, οπότε η ανάθεση της ευθύνης για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία, δίνει στην Ιταλία την ευθύνη για τα βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού στην ΕΕ».

Βάλντις Ντομπρόφσκις (Λετονία) – Διεύρυνση ΕΕ, ανασυγκρότηση Ουκρανίας

«Ο Ντομπρόφσκις αποτελεί βαρύ χαρτί του ΕΛΚ. Έχει διαχειριστεί πληθώρα χαρτοφυλακίων οικονομικής φύσεως κατά τη διάρκεια της θητείας του. Παράλληλα φαίνεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα συνδύαζε την οικονομική του τεχνογνωσία με την πολιτική του οντότητα. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφιος για το πολιτικά ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού».

Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) – Διοίκηση και σχέσεις μεταξύ οργανισμών

«Ανέβηκε αργά αλλά σταθερά στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τότε που έγινε επίτροπος το 2009. Η φον ντερ Λάιεν τον θεωρεί μία αξιόπιστη προσωπικότητα και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να παραμείνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος (κάτι που θα κατευνάσει τους Σοσιαλιστές). Αλλά αυτή τη φορά, τα πράγματα φαντάζουν ολίγον τι άσχημα για εκείνον. Η πολιτική κατάσταση στην Σλοβακία είναι πιθανό να στοιχίσει στον Σέφκοβιτς (καθώς το κόμμα του δεν συμμετέχει πλέον στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Το χαρτοφυλάκιο του Σέφκοβιτς θα είναι λιγότερο σημαντικό και θα περιλαμβάνει τεχνοκρατικούς φακέλους, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως να μοιραστεί ένα στοιχείο του χαρτοφυλακίου του προϋπολογισμού με τον Πολωνό Πιοτρ Σεράφιν».

Κάγια Κάλας (Εσθονία) – Εξωτερική πολιτική και ασφάλεια

«Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, η οποία έχειήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι η επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για τον ρόλο αυτό από γεωγραφική, πολιτική και διπλωματική άποψη».

Μάγκνους Μπρίνερ (Αυστρία) – Οικονομία

«Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την φον ντερ Λάιεν, διαθέτει σταθερό υπόβαθρο και θεωρείται αξιόπιστος και έμπειρος πολιτικός. Αυτό τον καθιστά κατάλληλο υποψήφιο για να χειριστεί ευαίσθητους φακέλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πολυαναμενόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της ένωσης κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, είναι άλλο ένα πρόσωπο που θα μπορούσε αντ’ αυτού να καταλήξει να του ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού».

Χατζά Λαμπίμπ (Βέλγιο) – Εσωτερικών

«Η τηλεπαρουσιάστρια που έγινε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστη και έμπειρη στην πατρίδα της. Όμως το Βέλγιο, το οποίο έχασε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και ήταν η τελευταία χώρα που έστειλε υποψήφιο στη φον ντερ Λάιεν, δεν θα πάρει άδειο χαρτοφυλάκιο, καθώς ήταν μία από τις λίγες χώρες που έστειλαν γυναικεία εκπροσώπηση. Η εμπειρία της Λαμπίμπ ως υπουργού Εξωτερικών και το γεγονός ότι προέρχεται από μια χώρα που φημίζεται για την περίπλοκη πολιτική της θα μπορούσε να τη βοηθήσει να εκπροσωπήσει το μπλοκ σε χώρες εκτός ΕΕ και στον ευαίσθητο φάκελο της μετανάστευσης».

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) – Διαχείριση Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας

«Θα είμαστε ειλικρινείς: πρόκειται για μια προχωρημένη εικασία, καθώς η Βουλγαρία δεν είναι υποψήφια για καμία από τις θέσεις-κλειδιά. Ενώ η χώρα έχει προτείνει δύο ονόματα, η Ζαχαρίεβα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει τη θέση, καθώς η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Ντουμπράβκα Σούιτσα (Κροατία) – Δικαιοσύνη και Δημογραφικό

«Η Κροάτης επίτροπος, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, θεωρείται αξιόπιστος στους κύκλους της προέδρου. Οι εν ενεργεία επίτροποι παραδοσιακά αλλάζουν χαρτοφυλάκια, αλλά ο Σούιτσα επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται στη δημογραφία. Το τρέχον χαρτοφυλάκιό της για τη δημοκρατία και τη δημογραφία θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν. Το όνομα της Σούιτσα έχει ακουστεί και για άλλα χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο, αλλά θα μπορούσε επίσης να της δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθεί με τα δύσκολα ζητήματα του κράτους δικαίου της Ευρώπης».

Κώστας Καδής (Κύπρος) – Μεσογειακή πολιτική

«Η Κύπρος άσκησε  πίεση για να αναλάβει τον νεοσύστατο ρόλο του επιτρόπου για τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ. Ο κ. Καδής, ο οποίος πρόσφατα διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεωρείται ικανός να αναλάβει τη θέση αυτή. Ένα βασικό ερώτημα, ωστόσο, θα είναι ποια ακριβώς θα είναι η εντολή του νέου επιτρόπου για τη Μεσόγειο και αν το πρόσωπο που θα την πάρει θα έχει αρκετή εξουσία, προϋπολογισμό και υπαλλήλους εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια εναλλακτική λύση για τον Καδή θα μπορούσε να είναι το χαρτοφυλάκιο περιβάλλοντος».

Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) – Ενέργεια

Ο Σίκελα, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, έγινε γνωστός στις Βρυξέλλες όταν κλήθηκε να γεφυρώσει τις διαφορετικές θέσεις εντός της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2022. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Σίκελα φορούσε ένα λευκό φούτερ που έγραφε: «Θα συγκαλέσουμε όσα ενεργειακά συμβούλια χρειάζονται».

Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) – Κλιματική Πολιτική

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιόργκενσεν βρίσκεται στο τιμόνι του εν λόγω υπουργείου στη Δανία, που είναι αρμόδιο για την αναπτυξιακή συνεργασία και την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα. Αν και το υπόβαθρο του Γιόργκενσεν θα μπορούσε επίσης να τον φέρει διεκδικητή σε χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα, η εμπειρία του ως πρώην υπουργού στο ζήτημα φαντάζει αρκετή ένα χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με τις διεθνείς πτυχές της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα. Θεωρείται έμπιστος στα Ηνωμένα Έθνη, με την προεδρία της COP29 του Αζερμπαϊτζάν να του ζητά να ηγηθεί των διαβουλεύσεων φέτος για το πιο ακανθώδες ζήτημα της διάσκεψης: τον καθορισμό ενός νέου στόχου για τη χρηματοδότηση του κλίματος για τις φτωχές χώρες»

Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) – Τεχνολογία

«Η πρώην υπουργός Παιδείας έχει ασχοληθεί με διάφορα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ όσον αφορά την τεχνολογία και την καινοτομία. Το Ελσίνκι παρουσίασε τον Βίρκουνεν στη φον ντερ Λάιεν ως την ιδανική για να συνδυάσει την ψηφιακή μετάβαση με την επιθυμία της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) – Μεταφορές

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια στη φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου των μεταφορών στοχεύει να βοηθήσει επίσης την ελληνική ναυτιλία. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Όλιβερ Βάρχελι (Ουγγαρία) – Παιδεία και Αθλητισμός

«Ο Βάρχελι, επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση από το 2019, αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουγγαρίας βρίσκονται επίσης σε νέο χαμηλό επίπεδο μετά τις αυτοανακηρυχθείσες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Εάν ο Βάρχελι δεν περάσει την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ουγγαρία θα πρέπει να στείλει άλλον υποψήφιο».

Μίκαελ Μακ Γκράθ (Ιρλανδία) – Καινοτομία

«Ως συντηρητικός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ήταν υποψήφιος για τον έλεγχο των δαπανών των χωρών μελών της ΕΕ ως επίτροπος προϋπολογισμού. Ήταν ένα από τα προτιμώμενα χαρτοφυλάκια του, σύμφωνα με αξιωματούχους του περιβάλλοντός του. Όμως το ίδιο του το κόμμα δεν του έκανε καμία χάρη και ως εκ τούτου αναμένεται να  πάρει ένα λιγότερο σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Η αλιεία θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αν και φαντάζει δύσκολο, δεδομένων των συζητήσεων που θα έχει η ΕΕ μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο για το ζήτημα. Η Ιρλανδία θα προτιμούσε ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την έρευνα ή την καινοτομία».

Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) – Ασφάλεια και Αμυντική Βιομηχανία

«Η φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η νεοσύστατη θέση του επιτρόπου άμυνας σε πρόσωπο από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη. Ο Κουμπίλιους, ευρωβουλευτής με ειδίκευση στις εξωτερικές υποθέσεις, είναι ένας έμπειρος πολιτικός με πέντε χρόνια εμπειρίας ως πρωθυπουργός σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Έχει επίσης υποστηρίξει δυναμικά την Ουκρανία, αλλά και τονίσει ανάγκη για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, υποστηρίζοντας ένα σχέδιο που θα έβλεπε τους δυτικούς συμμάχους να συνεισφέρουν το 0,25% του ΑΕΠ. Ζήτησε επίσης να υποχρεωθεί η Μόσχα να πληρώσει τον λογαριασμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Στο Βίλνιους, πρότεινε τη δημιουργία ενός κυβερνητικού τμήματος ή υπουργείου αποκλειστικά αφιερωμένου στα θέματα της Ουκρανίας».

Κριστόφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) – Γεωργία

«Το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και ο Χάνσεν είναι κατάλληλος για τη θέση αυτή. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και η ξαδέλφη του είναι υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου. Ως ευρωβουλευτής, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων σχετικά με τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών και εργάστηκε για την καθοδήγηση των εθνικών σχεδίων για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ».

Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα) – Ισότητα και Νεολάια

«Ο Μικάλεφ θεωρείται ένας από τους πιο αδύναμους υποψηφίους, καθώς δεν έχει αναλάβει ποτέ πολιτικό αξίωμα. Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα: Η Μάλτα (όπως και άλλες) αρνήθηκε να στείλει γυναίκα υποψήφια στις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί ο στόχος για ισορροπία στην εκπροσώπηση των φύλων και είναι επίσης η μικρότερη χώρα του μπλοκ. Με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, το νησί έχει ήδη μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, γεγονός που αφήνει το Μικάλεφ πιθανότατα να πάρει ένα από τα λιγότερο σημαντικά χαρτοφυλάκια».

Γιόπκε Χόκστρα (Ολλανδία) – Εμπορίου και σταθερότητας

«Σε ομιλία του στο φημισμένο τεχνικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν την περασμένη εβδομάδα, ο Χόκστρα φάνηκε να διεκδικεί τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές θέσεις εργασίας: από τη βιομηχανική πολιτική μέχρι τον προϋπολογισμό. Ίσως πρέπει να αρκεστεί στο εμπόριο. Ωστόσο, μην κάνετε κανένα λάθος, λιγότερο ανοιχτό εμπόριο σημαίνει πιθανώς περισσότερη δουλειά για τον επίτροπο. Ο πρώην Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών διαθέτει διοικητικά χαρακτηριστικά, καθώς έχει εργαστεί στη McKinsey και τη Shell πριν ασχοληθεί με την πολιτική».

Πιοτρ Σέραφιν (Πολωνία) – Προϋπολογισμός

«Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, καθώς αναμένεται επική μάχη για το επόμενο επταετές πρόγραμμα δαπανών, στο οποίο κάθε χώρα θέλει να δει τις δικές της προτεραιότητες να αντικατοπτρίζονται. Όμως ο Σέριφαν έχει κάποια πλεονεκτήματα. Έχει την υποστήριξη του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, καθώς ήταν επί χρόνια το δεξί του χέρι. Ο Τουσκ, ο οποίος βοήθησε να εξασφαλίσει η φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη θητεία της και είναι ένα βαρύ χαρτί του ΕΛΚ, μπορεί να ζητήσει ένα βασικό χαρτοφυλάκιο. Ως πρώην προσωπάρχης του Τουσκ όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σεραφέν γνωρίζει επίσης πώς να κινείται και να διαπραγματεύεται με τις διάφορες πρωτεύουσες, ένα βασικό πλεονέκτημα για να περάσει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό».

Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) – Αλιείας

«Υπάρχουν πολλές θέσεις που θα μπορούσε να καλύψει η Αλμπουκέρκι πρώην υπουργός Οικονομικών. Η αλιεία είναι μία από αυτές, αν και είναι το φαβορί ορισμένων υπαλλήλων της Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Λισαβόνα έχει βάλει στο μάτι ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και θα μπορούσε επίσης να πάρει τον ανταγωνισμό ή την ενιαία αγορά, ειδικά αν η Αλμπουκέρκι αναφέρεται σε έναν σημαντικό εκτελεστικό αντιπρόεδρο όπως ο Ντομπρόβσκις».

Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία) – Εργασίας και Στέγασης

«Τα χαρτοφυλάκια της στέγασης και των κοινωνικών δικαιωμάτων πρόκειται να δοθούν σε μία σοσιαλίστρια. Πρόκειται για ένα νεύμα προς την ένταξη των θεμάτων αυτών από την κεντροαριστερά ως κορυφαία σημεία στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού υποψηφίων σοσιαλιστών, η Μινζάτου θα μπορούσε να καταλήξει στη θέση, ανταμείβοντας τη Ρουμανία. Ο ρόλος της ως πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Ταμείων άγγιξε διάφορους τομείς πολιτικής. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιο επιχειρηματικό ή οικονομικό χαρτοφυλάκιο».

Τζέσικα Ρόσγουολ (Σουηδία) – Εσωτερική αγορά

«Αν και φημολογείται ότι η Ρόσγουολ θα αναλάβει και τις εσωτερικές υποθέσεις, φαίνεται απίθανο να αναλάβει ξανά η Σουηδία το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, λόγω της παρουσίας της Ίλβα Γιόχανσον στην πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν Η Στοκχόλμη επιθυμεί ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και πρόκειται να ανταμειφθεί για την αποστολή μιας ικανής γυναίκας υποψηφίου στις Βρυξέλλες. Ένα μειονέκτημα για την κατάκτηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσε να είναι η στάση της Σουηδίας έναντι της Κίνας».

Η Σλοβενία και το χαρτοφυλάκιο της Υγείας

«Ο Τόμας Βέσελ, ο εκλεκτός της Σλοβενίας για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου, απέσυρε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή, μετά από πιέσεις της φον ντερ Λάιεν. Το χαρτοφυλάκιο της Σλοβενίας θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που θα προτείνει για να τον αντικαταστήσει. Η υγεία θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές, όπως και η διαχείριση κρίσεων και η ανθρωπιστική βοήθεια».

Διαβάστε επίσης

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter