Κομισιόν και Σόιμπλε κάνουν υποδείξεις στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας

Κομισιόν και Σόιμπλε κάνουν υποδείξεις στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας

Ένας περίεργος καταιγισμός δηλώσεων έχει ξεκινήσει από την πλευρά της Κομισιόν αλλά και από τον ίδιο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με στόχο να «υποδείξουν» την επόμενη μέρα στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί ο νέος πρόεδρος να είναι πολύ κοντά στις θέσεις της γερμανικής πλευράς, αλλά δεν σημαίνει πως ταυτίζονται.

Αφορά τα δημοσιονομικά της Γαλλίας αλλά και μια σειρά γαλλικών θέσεων που δεν καλοβλέπει το Βερολίνο σχετικά με νέους θεσμούς και αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος όμως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε κάτσει με δεμένα τα χέρια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε ασκήσει κριτική για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας.

Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αρνήθηκε σήμερα πως επιχειρεί να ασκήσει πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως προς τα δημόσια ελλείμματα της Γαλλίας.

«Το μήνυμά μου δεν είναι μήνυμα πίεσης και σε καμία περίπτωση μήνυμα περί κυρώσεων. Είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και καλωσορίσματος», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς κανόνες». «Ας του δώσουμε την ευκαιρία που του αναλογεί», πρόσθεσε.

«Είμαστε στον Μάιο, όλα είναι εφικτά, η ανάταξη των ισολογισμών και η έξοδος από το υπερβάλλον έλλειμμα το 2017», συνέχισε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η επίτευξη του 3% είναι εφικτή. Όταν παρουσιάζουμε τους δείκτες του 2018, είναι με βάση μία αμετάβλητη πολιτική, αυτό σημαίνει ότι με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη μετακίνηση κάτω από το 3%, είναι εφικτό», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,2% το 2018.

Πίεση και από Γιούνκερ για τα δημοσιονομικά:

«Αναμένω ότι ο κ. Μακρόν θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, είναι επειγόντως αναγκαίο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέτευξή του στη «Handelsblatt», δεδομένου ότι το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα της χώρας βρίσκεται εδώ και χρόνια πάνω από το επιτρεπτό όριο του 3% του ΑΕΠ της. Προσέθεσε δε, ότι ελπίζει πως ο κ. Μακρόν θα «δώσει ώθηση στην Ευρωζώνη». Ο ίδιος μάλιστα πρόσφατα είχε αναφέρει πρόσφατα πως οι Γάλλοι δαπανούν υπερβολικά πολλά χρήματα.

Για την Ιταλία είπε πως «δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση όσο η Γερμανία. Η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό απαιτείται να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες η ιταλική κυβέρνηση. Το λαμβάνουμε υπόψη με το να ερμηνεύουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ευελιξία. Αυτό βοηθά και αυτήν και την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Σόιμπλε συμφωνεί με Μακρόν, αλλά δεν βρίσκει «ρεαλιστικές» τις προτάσεις του

«Ο κ. Μακρόν και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών. Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές. Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί. Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετεξέλισσοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» είπε, σε συνέντευξή του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”, με την οποία συνεργάζεται η γερμανική “Die Welt” και αναδημοσιεύει σημεία της.

Ως γνωστόν, ο κ. Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός κοινού προϋπολογισμού, των ευρωομολόγων, αλλά και υπέρ τη δημιουργίας ενός κοινοβουλίου των χωρών μελών της ευρωζώνης, στο οποίο να ανήκουν οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές της χώρες. Ο κ. Σόιμπλε είπε στην La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο γάλλο Πρόεδρο. «Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την ενίσχυση του ESM, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. «Η σκέψη είναι απλή: εάν θεσπίζουμε κανόνες, πρέπει και να τους τηρούμε. Δεν δέχομαι να με επικρίνουν επειδή θέλω να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Οι διαφορές στην Ευρώπη προέρχονται και από το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Αυτό κουράζει τους πολίτες» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Σόιμπλε αντέκρουσε την κριτική, την οποία άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν στον προεκλογικό αγώνα κατά της Γερμανίας, ότι έχει εμπορικό πλεόνασμα. «Κατά το ήμισυ προέρχεται από το αδύναμο ευρώ και η λύση δεν είναι να γίνει η Γερμανία πιο αδύναμη οικονομικά. H κυριαρχία των ισπανικών ομάδων στο Champions League δεν αντιμετωπίζεται με το να γίνει πιο αδύναμη η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά με το να γίνει η Γιουβέντους πιο δυνατή» είπε με γλαφυρό τρόπο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι η Γερμανία θα έχει ένα καλό μέλλον μόνο αν η Ευρώπη πάει καλά. «Στη Γαλλία βρίσκεται μια συναρπαστική διαδικασία σε εξέλιξη. Ο Ε. Μακρον έχει τη ηλικία του Τζον Κένεντι όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι εντελώς ασυνήθιστο το γεγονός ότι ανέβηκε στην εξέδρα του Λούβρου υπό τους ήχους του ευρωπαϊκού ύμνου. Ο Μακρόν δημουργεί ελπίδα στους νέους ανθρώπους» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Documento Newsletter