«Κομφούζιο» με την Επιτροπή Θεσμών: Σε άλλη «γραμμή» ο Χατζηδάκης από το Μαξίμου

«Κομφούζιο» με την Επιτροπή Θεσμών: Σε άλλη «γραμμή» ο Χατζηδάκης από το Μαξίμου

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί των αιτημάτων της «συμμαχίας των 5» για κλήση σε ακρόαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, και του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να προσκομίσουν και να δώσουν εξηγήσεις επί του πορίσματος – «κουρελόχαρτο» για τις υποκλοπές, με την πλειοψηφία να έχει αποφασίσει ήδη την απόρριψη όσων ζητούν τα κόμματα της μειοψηφίας.

Διαβάστε σχετικά: Βουλή: Την Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών χωρίς Αδειλίνη, Ζήση και πόρισμα Αρείου Πάγου

Τόσο σε επίπεδο διαρροών όσο και σε επίπεδο δηλώσεων η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε «παράνομο» και «άκυρο» το αίτημα της αντιπολίτευσης, το οποίο -όπως έσπευσε να διευκρινίσει- «είναι θέμα της Βουλής» να το απαντήσει. «Υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης δικαστικής εξουσίας όχι για να δώσει εξηγήσεις. {…} Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά» είπε, ενώ νωρίτερα είχε επιτεθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους:

«Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο τέτοιο, ούτε να βρω κάτι άλλο αντίστοιχο σε κάποια άλλη Δημοκρατία εντός Ευρώπης. Με λίγα λόγια, τα κόμματα αυτά μάς λένε ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης εμείς θα την τραβάμε από το αυτί τη Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να της ζητάμε τον λόγο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε αλλά να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη Δημοκρατίας μας, δεν συμβαδίζει με τη Δημοκρατία μας, δεν έχει καμία σχέση με τη διάκριση των εξουσιών, είναι μαθήματα που ένας μαθητής νομικής τα μαθαίνει στο πρώτο έτος.

»Θεωρώ ότι το να το ακούει αυτό κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, είναι το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0 για πολύ σοβαρά αδικήματα παραβίασης των θεσμών, των παραυπουργείων δικαιοσύνης του έταιρου καταδικασμένου. Άρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μέρα στη δουλειά να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών όταν κατά παραδοχή του κ. Κοντωνή αυτό έκανε. Αυτό ονειρεύονται, αυτό θέλουν να κάνουν. Το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει παράδοση σεβασμού στους θεσμούς, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Κωνσταντοπούλου, επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση αλλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική που δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές».

«Θα κληθούν οι αρμόδιοι και θα λάβετε απαντήσεις»

Στη χθεσινή πολυκύμαντη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και, μάλιστα, πριν ανακοινωθεί από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η πρωτοβουλία για τα αιτήματα των πέντε κομμάτων, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε μετατραπεί σε σάκο του μποξ από την αντιπολίτευση λόγω της διπλής παρακολούθησης του από ΕΥΠ και Predator, είχε ξεκαθαρίσει πως η μειοψηφία δύναται να καλέσει τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για να λάβει τις σχετικές απαντήσεις.

«Για τα δικονομικά ποιος καλείται, γιατί καλείται, γιατί δεν καλείται όποιος καλείται θα γίνει –επαναλαμβάνω- συζήτηση. Είναι ολοφάνερο από τον τόνο των τοποθετήσεών σας στη Βουλή είτε στην Ολομέλεια είτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι θα κληθούν οι αρμόδιοι και θα λάβετε απαντήσεις. Δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω, γιατί δεν εκλήθην. Έτσι έκριναν οι αρμόδιοι, όσοι έκαναν τη σχετική έρευνα» είπε επί λέξει, παραδεχόμενος παράλληλα ότι δεν κλήθηκε από τον κ. Ζήση για να καταθέσει σε σχέση με τη διπλή παγίδευση των συνομιλιών του.

«Άρα, δεν έχετε κληθεί», ήταν η άμεση αντίδραση τόσο του Νίκου Παππά όσο και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει (εξίσου εκτός μικροφώνου): «Πάντως, υπουργό που να είναι περήφανος που τον παρακολουθούν πρώτη φορά το βλέπω!».

Ποιος λέει την αλήθεια;

Όπως είναι προφανές, τα λεγόμενα του υπουργού ή στόχου 5046c της ΕΥΠ σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με όσα δήλωσε σήμερα στο briefing ο Π. Μαρινάκης. Ευλόγως προκύπτει ο προβληματισμός αν έχει δίκιο ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, ή ο Π. Μαρινάκης, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής. Εγείρεται δε το ερώτημα αν ο παρακολουθούμενος υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε πολλάκις πως δεν εγκαταλείπει τα νόμιμα δικαιώματα του, προσπάθησε να προκαταλάβει τη θέση της πλειοψηφίας ή -κατά το κοινώς λεγόμενο- του ξέφυγε η συγκεκριμένη αποστρφοφή.

Οι καταθέσεις Τσατάνη

Τα αιτήματα της «συμμαχίας των 5» φέρνουν στη μνήμη τις πολυτάραχες καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της τότε εισαγγελέα Εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, η οποία εκτός από την πειθαρχική της καταδίκη, μνημονεύεται και για τις εισαγγελικές ταχύτητες – ρεκόρ σε σχέση με τη σύνταξη του πορίσματος αρχειοθέτησης του Ανδρέα Βγενοπούλου. Μετά από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το documentonews.gr προς κοινοβουλευτικό αξιωματούχο της συμπολίτευσης, η απάντηση που λάβαμε ήταν πως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση, αφού η Επιτροπή -κατά τα λεγόμενα του αξιωματούχου- κλήθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες της Γ. Τσατάνη και όχι να ελέγξει τα πεπραγμένα της τρίτης εξουσίας με δική της πρωτοβουλία.

Σε κάθε περίπτωση, στις συνεδριάσεις που αφορούσαν την αναφορά που είχε καταθέσει η Γ. Τσατάνη προς την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στηλιτεύτηκαν από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση τα πεπραγμένα της ηγεσίας της δικαιοσύνης, η οποία είχε παραπέμψει την τότε εισαγγελέα Εφετών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Την Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών χωρίς Αδειλίνη, Ζήση και πόρισμα Αρείου Πάγου

Η εκτίμηση των σεισμολόγων για τη «σεισμική άπνοια» στην Ελλάδα – Συσσωρεύεται ενέργεια

Φωτιά Εύβοια: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα σε χαράδρα – Σώος με τραύματα στο σώμα ο οδηγός

Documento Newsletter