Κομάντο της κακιάς ώρας στην Υγεία

Κομάντο της κακιάς ώρας στην Υγεία

Το τρίτο μέλος της ακροδεξιάς της ΝΔ, ο Θάνος Πλεύρης, ανέλαβε αποστολή στο υπουργείο-κλειδί της πανδημίας

Το ρεσάλτο του ιδιωτικού τοµέα στο ΕΣΥ ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο τρίτος υπουργός Υγείας της Ν∆ µε πολιτική καταγωγή από το ΛΑΟΣ. Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναγκάστηκε, όπως και οι Μάκης Βορίδης και Αδωνης Γεωργιάδης, να µετανοήσει δηµόσια για τις αντισηµιτικές του δηλώσεις, ενσαρκώνει τη σύµφυση του κατ’ ευφηµισµόν φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη µε το ακροδεξιό ασκέρι. Κυρίως, η υπουργοποίησή του αντικατοπτρίζει τη διαχρονική συµπόρευση της συντηρητικής παράταξης µε φασιστικά στοιχεία, όπως αυτή εκφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά µε τον εναγκαλισµό των Παναγή Τσαλδάρη και Ιωάννη Μεταξά. Για τον τελευταίο ο Θ. Πλεύρης γνωρίζει πολλά, αν και έχει αποτινάξει από πάνω του τις φιλοδικτατορικές πεποιθήσεις τού πατέρα του, τον οποίο είχε υπερασπιστεί ενώπιον της ∆ικαιοσύνης για το αντισηµιτικό βιβλίο «Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Η πρώτη υπουργική πράξη του… κοµάντο που ψιθύριζε αχάραγα στα Εξάρχεια αποσαφηνίζει τους λόγους της τοποθέτησής του στο συγκεκριµένο πόστο. Στην πιο κρίσιµη συγκυρία για το ΕΣΥ και µε το υγειονοµικό προσωπικό σε αναβρασµό εξαιτίας των χιλιάδων αναστολών, ο Θ. Πλεύρης µε τροπολογία κλείνει το µάτι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους εργολάβους, µετατρέπει τους εναποµείναντες υγειονοµικούς σε µπαλάκι του πινγκ πονγκ και παγιώνει την πρακτική των συµβάσεων ορισµένου χρόνου µε προσλήψεις παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και υποστηρικτικού προσωπικού, ενώ δεν µονιµοποιεί το ήδη ιστάµενο επικουρικό προσωπικό.

Μάλιστα η νέα υφυπουργός Υγείας και µέχρι πρότινος συντονίστρια-διευθύντρια της 7ης Πνευµονολογικής Κλινικής του νοσοκοµείου «Σωτηρία» Ασηµίνα Γκάγκα σε προεκλογική της εµφάνιση στο One Channel έκανε λόγο για «λιγότερο κράτος για τα νοσοκοµεία» και για απόλυτη πίστη στο επικίνδυνο δόγµα της σύµπραξης ιδιωτικού – δηµόσιου τοµέα στην υγεία. Ειδικότερα, προσπάθησε να αντισταθµίσει την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισµού για την υγεία µε δωρεές ιδιωτών, έφερε ως υπόδειγµα τους «µάνατζερ» που έχουν τοποθετηθεί σε δηµόσια νοσοκοµεία ξένων κρατών και επικαλέστηκε ως παράδειγµα προς µίµηση τις ελαστικές µορφές εργασίας του συστήµατος υγείας της Βρετανίας. ∆εν χωρά αµφιβολία λοιπόν ότι Θ. Πλεύρης και Ασηµίνα Γκάγκα θα αποτελέσουν ένα πολιτικό κράµα «τεχνολαϊκισµού», θέτοντας στο στόχαστρο τον δηµόσιο χαρακτήρα του συστήµατος υγείας.

Το παρελθόν πυξίδα για το µέλλον;

Ο νέος υπουργός Υγείας έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο των κοµµάτων του προοδευτικού τόξου για τα πεπραγµένα και τις δηλώσεις του στο µακρινό αλλά και το πρόσφατο παρελθόν. Από τη συµµετοχή του σε πορεία της Χρυσής Αυγής έως την πρόσφατη ερώτηση που είχε καταθέσει µε τον ∆ηµήτρη Μαρκόπουλο για την «εξύµνηση και εξωραϊσµό της δράσης των κουκουλοφόρων σε εκποµπή της ΕΡΤ την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin». Εκτός από τους αντισηµιτικούς ισχυρισµούς που έφερε στην επιφάνεια το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συµβούλιο, είχε καταθέσει στη Βουλή ψήφισµα ακραίας θρησκευτικής οµάδας που έκανε λόγο για «εβραιοµασονία». Οπως αποκάλυψε το documentonews.gr, ο Θ. Πλεύρης το 2012 διαµαρτυρόταν για τη διεξαγωγή «αντιναζιστικού συλλαλητηρίου» στην περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα και σαν ειρωνεία της τύχης έλαβε πληρωµένη απάντηση από τον τότε αλλά και νυν υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόµου, µε τον οποίο θα κάθεται αντικριστά από δω και στο εξής κατά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συµβουλίου.

Ως επί το πλείστον, χρησιµοποιούσε τα µέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου για να υπερασπίζεται και να διεκδικεί δικαιώµατα και προνόµια ένστολων (εκλογικό επίδοµα), για να απαιτεί πάταξη της «λαθροµετανάστευσης» ή την αποµάκρυνση καταυλισµού «Αθίγγανων λαθροµεταναστών», ενώ δεν έλειπε το µένος κατά αναρχικών συλλογικοτήτων ή ερωτήσεις (23 τον αριθµό) από κοινού µε τον Αδ. Γεωργιάδη για εξοπλιστικά προγράµµατα από γαλλικές εταιρείες. Οι σοβινιστικές δηλώσεις του περί νεκρών µεταναστών θα τον κατατρύχουν, µε την ερώτησή του περί «απέλασης Αφρικανών ιερόδουλων µε AIDS» να του αποδίδει τη θέση που του αρµόζει στην Ιστορία δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πρόκειται για πολιτική εξαργύρωση;

Με δεδοµένο ότι προκαλεί θυµηδία ο ισχυρισµός συστηµικών Μέσων περί βαθιάς γνώσης των παθογενειών του ΕΣΥ εξαιτίας της σοβαρής περιπέτειας που είχε µε την υγεία του, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως ο Θ. Πλεύρης ανταµείφθηκε πολιτικά για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στις δύο προανακριτικές επιτροπές ως εισηγητής της Ν∆. Ο συνήγορος των αστυνοµικών που παραπέµφθηκαν σε δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαµαρά για υπόθεση που αφορούσε το Novartis-gate, ήταν συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη την περίοδο που το έτερο πολιτικό τέκνο του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε τις τύχες του υπουργείου Υγείας στα χέρια του, υπήρξε προνοµιακός συνοµιλητής των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη και παράλληλα καλούνταν να διερευνήσει την αλήθεια ως µέλος της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής κατά του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου. Αναφορικά µε την προανακριτική για τον Νίκο Παππά, ο Θ. Πλεύρης εξυπηρέτησε τις ρεβανσιστικές ορέξεις του πρωθυπουργικού ζεύγους, ανακυκλώνοντας συκοφαντικούς ισχυρισµούς και εντάσσοντας στο πόρισµα της πλειοψηφίας το Documento.

Από την άλλη, αρκετοί θεωρούν –ανάµεσά τους και φιλοκυβερνητικές εφηµερίδες– πως η υπουργοποίηση των σαµαρικών βουλευτών Θ. Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Σίµου Κεδίκογλου (βουλευτής Εύβοιας) αποτελεί προσπάθεια κατευνασµού του Αντ. Σαµαρά µε φόντο τη µελλοντική ψήφιση των µνηµονίων συνεργασίας µε τη Βόρεια Μακεδονία. Οψόµεθα.

Documento Newsletter