Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με το ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης, όπως ονομάζονται οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ιράν, κατέλαβαν το πλοίο. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχει χαθεί η επικοινωνία με το πλοίο «St Nikolas», στο οποίο επιβαίνουν 19 άτομα προσωπικό, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ο Ελληνας δόκιμος πλοίαρχος, Βελεσιώτης Μάριος, ηλικίας μόλις 19 ετών.
Την ίδια στιγμή, την άμεση απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ απαιτούν οι ΗΠΑ. «Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.
Διαβάστε επίσης: Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το ελληνικό τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν
Το «St Nikolas» και η αμαρτωλή προϊστορία του
Όπως έγινε γνωστό, το ελληνόκτητο τάνκερ «St Nikolas», το οποίο συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, ονομαζόταν «Suez Rajan» και είχε βρεθεί στο επίκεντρο υπόθεσης με χαρακτηριστικά δικαστικού και διπλωματικού θρίλερ.
Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν η οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), στην οποία μετέχουν πρώην διπλωμάτες αλλά και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, είχε εντοπίσει μέσω δορυφόρου το «Suez Rajan» να φορτώνει ιρανικό πετρέλαιο από άλλο δεξαμενόπλοιο, ανοικτά των ακτών της Κίνας.
Στη συνέχεια, οι Αρχές των ΗΠΑ ενεργοποίησαν διαδικασίες εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας, υποχρεώνοντάς την να συνάψει ουσιαστικά μια συμφωνία ενοχής.
Τον Μάρτιο του 2023, 13 μήνες μετά το λαθρεμπορικό «Suez Rajan», που παρέμενε στο αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης, έβαλε πλώρη για τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε δεχθεί να παραδώσει στο Χιούστον του Τέξας το ιρανικό πετρέλαιο, όπως επίσης και να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων και το «Suez Rajan», μετονομάσθηκε σε «St Nikolas» αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.
Τον Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίθεση κατά των ΗΠΑ
Επίσης, όπως προκύπτει από ανακοίνωση αναρτημένη στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών (Department of Treasury), η εταιρεία τέθηκε υπό καθεστώς τριετούς εποπτείας υποχρεούμενη να ενημερώνει για τις κινήσεις του «Suez Rajan» το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κύκλοι στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την πειρατεία στο «St Nikolas» ως επίθεση, όχι κατά της ναυτιλιακής, αλλά κατά των ΗΠΑ και ζητούν άμεση απάντηση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της επικαλείται ότι ενήργησε επί τη βάσει δικαστικής απόφασης, προχωρώντας στην κατάληψη του πλοίου ως «αντίποινα» για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για ένα εκ νέου ξέσπασμα της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν για τους δρόμους του πετρελαίου και την πολιτική επιρροή στην περιοχή, αλλά αποτελεί στην ουσία ένα νέο μέτωπο στην σύγκρουση που μαίνεται στην Μέση Ανατολή με αφορμή το μακελειό στην Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η ιρανική συμμετοχή σε κινήσεις που δημιουργούν ανασφάλεια στους εμπορικούς δρόμους που διατέμνουν την Μέση Ανατολή, ενισχύει τους φόβους για οικονομικές πιέσεις παγκοσμίως και «χτίζει» πάνω στην ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα όπου έχει σπεύσει διεθνής συνασπισμός υπό της ΗΠΑ για να αποτρέψει την πίεση στη ναυσιπλοϊα και το εμπόριο που ασκούν οι συνεχείς και κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Δείτε επίσης: Ρεσάλτο στον κόλπο του Ομάν: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης
Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα