Πάνω από 3.000 άμαχοι, ανάμεσά τους περίπου χίλια παιδιά, εκτοπίστηκαν στην Κολομβία εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών διακινητών ναρκωτικών για τον έλεγχο περιοχών όπου παράγεται κοκαΐνη, ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Είναι πιθανό ο αριθμός να είναι λίγο πιο υψηλός, αλλά ως αυτή την ώρα έχουμε καταμετρήσει 1.179 οικογένειες, 3.031 ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν», ανάμεσά τους 1.044 παιδιά, στον δήμο Τουμάκο (Ναρίνιο, νοτιοδυτικά), τόνισε η δήμαρχος Μαρία Εμίλσεν Ανγκούλο σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol.
Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «λόγω των συγκρούσεων παράνομων οργανώσεων οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο εδαφών» σε χωριά κοντά στον ποταμό Τσαγκουί, διευκρίνισε η ίδια.
Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει λόγο για εχθροπραξίες από τα τέλη του 2019 σε γεωργικούς τομείς της κοινότητας αυτής ανάμεσα σε τρεις ένοπλες ομάδες, ανάμεσά τους αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.
Από τις αρχές του Ιανουαρίου, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί και αυτό «προοδευτικά αναγκάζει τον κόσμο να εγκαταλείπει τις αγροτικές περιοχές και να καταφεύγει σε αστικές ζώνες», σύμφωνα με τη δήμαρχο.
Στα παράλια της Κολομβίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο δήμος Τουμάκο θεωρείται μέρος διαδρόμου στρατηγικής σημασίας για την εξαγωγή κοκαΐνης προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην κατανάλωση του συγκεκριμένου ναρκωτικού. Ο δήμος Τουμάκο κατατάσσεται εξάλλου δεύτερος σε εθνική κλίμακα ως προς την επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών.
Το γεγονός πως βρίσκεται πάνω στις ακτές προκαλεί το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παράνομων ένοπλων οργανώσεων», καθώς «είναι στρατηγικά τοποθετημένη (…) πάνω σε μια οδό που επιτρέπει τη διακίνηση ναρκωτικών (…) προς την κεντρική Αμερική» πριν από τον τελικό προορισμό τους, τις ΗΠΑ, συνοψίζει ο Συνήγορος του Λαού.
Η Κολομβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, με 1.690.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής του ναρκωτικού, ειδικά στις νομαρχίες Ναρίνιο και Νόρτε δε Σαντανδέρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας θεωρεί ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι η αιτία της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα μετά το 2016, των δολοφονιών τουλάχιστον 303 ηγετών κοινοτήτων και οργανώσεων καθώς και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρότι η συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε σημαντικά την ένταση του εμφυλίου πολέμου ο οποίος σπαράσσει την Κολομβία για πάνω από μισό αιώνα, διάφορες ένοπλες ομάδες, ανάμεσά τους και άνθρωποι των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών όπως το καρτέλ Σιναλόα, συνεχίζουν να συγκρούονται για τον έλεγχο ζωνών όπου καλλιεργούνται κόκα και μαριχουάνα.