Κόλαση πυρός στη Μέση Ανατολή για 7η ημέρα: Το Ισραήλ σφυροκοπά κάθε 30 δευτερόλεπτα -Ζήτημα ωρών η χερσαία επίθεση (Photos-Video)

Κόλαση πυρός στη Μέση Ανατολή για 7η ημέρα: Το Ισραήλ σφυροκοπά κάθε 30 δευτερόλεπτα -Ζήτημα ωρών η χερσαία επίθεση (Photos-Video)

Έβδομη ημέρα εχθροπραξιών στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, χτυπώντας κάθε 30 δευτερόλεπτα έναν στόχο. Την ίδια στιγμή που η Γάζα παραμένει χωρίς νερό, ρεύμα και φάρμακα ενώ θεωρείται θέμα ημερών -ίσως και ωρών- η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού. Την ίδια ώρα, που οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην ευρύτερη περιοχή, αίσθηση προκαλεί το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς, τα γνωστά τούνελ της Γάζας. Όλα αυτά ενώ η Χαμάς έχει καλέσει όλο τον πλανήτη σε «Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ» την Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Γάζα: Αυτές είναι οι υπόγειες στοές, το… υπερόπλο και στρατηγείο της Χαμάς (Photos)

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, το Ισραήλ έχει οργανωμένο σχέδιο, αφού δεν σταματά να βομβαρδίζει τη Γάζα για να εξουδετερώσει κάθε τρόπο επικοινωνίας αλλά και κτίρια κομβικής σημασίας της Χαμάς. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. Σε αυτή τη φάση, σε ένα θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα από 48 μέχρι 72 ώρες για την επίθεση.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα απογίνουν τα γυναικόπαιδα, πρώην ειδικές δυνάμεις, που πλέον έχουν επιτελικές θέσεις στον στρατό ανέφεραν στην Ευτυχία Πενταράκη πως δεν σκοτώνουν γυναικόπαιδα όπως κάνει η Χαμάς, εκτός αν μια γυναίκα ή ένα παιδί τους επιτεθεί με όπλο και πρέπει να αμυνθούν.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει να μεταφερθούν οι άμαχοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που δεν θα βομβαρδιστεί.

Ισραηλινές επιθέσεις σε αεροδρόμια στη Συρία

Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σε Χαλέπι και Δαμασκό, πριν προσγειωθεί εκεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Δείτε επίσης: Στο «κόκκινο» η κατάσταση στη Μ.Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα σε αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου

Παράλληλα, η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για ένα απαραίτητο πολιτικό βήμα προκειμένου να ληφθούν εν συνεχεία κρίσιμες επιχειρησιακές αποφάσεις.

Αναφορές για βόμβες λευκού φωσφόρου

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του με 1.300 νεκρούς. Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ενεπλάκη επίσης σε ανταλλαγές πυρών με μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς. Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, σημείωσε.

Δεν παρέθεσε βίντεο από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, παλαιστινιακά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν μεταδώσει βίντεο τις τελευταίες ημέρες με τολύπες λευκού καπνού στους αιθέρες, που ανέφεραν πως οφείλονταν σε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα αναφέρει το κείμενο της ΜΚΟ.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πως η χρήση των πυρομαχικών αυτών αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθώς είναι εξ ορισμού εμπρηστικά και μπορούν να απανθρακώσουν θέσεις ή τοποθεσίες που πλήττουν.

Καθώς έχουν νόμιμες χρήσεις, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν έχουν απαγορευτεί ως χημικό όπλο με διεθνείς συνθήκες.

Ο λευκός φώσφορος χαρακτηρίζεται εμπρηστικό όπλο στο Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW). Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων αν είναι παρόντες άμαχοι στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται νομικά από αυτό.

423.000 εκτοπισμένοι

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ

Η Χαμάς έδωσε μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης μια ενημέρωση στα ξένα μέσα ενημέρωσης, μέσω του Telegram, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ενημέρωση η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα δήλωσε ότι «η απόφαση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή». Υπαινίσσεται με αυτόν τον τρόπο ότι δεν είχε ανάμειξη η Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε ολόκληρο τον πλανήτη την Παρασκευή σε Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ. Για το λόγο αυτό το Ισραηλινό ΥΠΕΞ καλεί να είναι προσεκτικός ολόκληρος ο εβραϊκός κόσμος για πιθανές επιθέσεις.

Διπλωματικός Μαραθώνιος για τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, την ώρα που το Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν ενάντια στο Ισραήλ.

Με την ένοπλη σύγκρουση στο Ισραήλ να κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Πλέον έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες 97 απαχθέντων».

Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να εντοπίσει τις κρυψώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανταποκρίτρια του CNN Ερίν Μπερνέτ, αναφέρει: «Πιστεύουν πως η Χαμάς κρατά αυτούς τους ομήρους σε διάφορα σημεία διασκορπισμένους μέσα στη Γάζα, σε υπόγεια τούνελ. Και συγκεκριμένα πιστεύουν πως αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι γνωστές, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί άλλες φορές από την Χαμάς.

Η απελευθέρωση των ομήρων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Άντονι Μπλίνκεν που έφτασε στο Τελ Αβίβ με στόχο να δείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον, αλλά και να προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφύγουμε να πληγούν άμαχοι. Και για αυτό θρηνούμε τον χαμό κάθε ζωής αθώων. Πολιτών ανεξαρτήτως πίστης και εθνικότητας που σκοτώνονται».

Στόχος να διεξαχθούν συνομιλίες με την Αίγυπτο για μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους της Γάζας. Το Κάιρο προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει το πέρασμα της Ράφα ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας ξεκαθαρίζει πως ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός στην πόλη θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μετέφερε στη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων έξι ημερών δείχνοντας βίντεο με τις θηριωδίες της Χαμάς: «Δεν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός στον εβραϊκό λαό από το 1945. Χτυπηθήκαμε σκληρά, ωστόσο μην γελιέστε, το 2023 δεν είναι 1943. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές ικανότητες».

Εκκληση από τον ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έκανε έκκληση για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς, όπως γράφει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «στη Γάζα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν χωρίς φαγητό, νερό και απαραίτητες προμήθειες.

»Οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να προσφέρουν ζωτική σανίδα σωτηρίας σε 800.000+ άτομα, αλλά τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να προστατεύονται».

 

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αμπάς να καταδικάσει τη Χαμάς

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ραμάλα, την πόλη της Δυτικής Οχθης όπου βρίσκεται η παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία όμως ελάχιστη επιρροή έχει στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζεται ότι «οι ΗΠΑ θέλουν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς να καταδικάσει πολύ ξεκάθαρα τη Χαμάς».

Πιθανολογεί ότι δεν θα πάρουν αυτό που ζητούν επειδή «το μόνο που έχει να κάνει ο Αμπάς είναι να κοιτάξει έξω στους δρόμους της Ραμάλα και θα δει τη λαϊκή υποστήριξη που έχει αυτή τη στιγμή η Χαμάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν διαδηλώσεις σε εξέλιξη»

Ο Αμπάς έχει ήδη καταδικάσει τους Ισραηλινούς για τις ενέργειές τους και λέει ότι η διεθνής κοινότητα φταίει και εδώ. Πιθανολογείται ότι αυτό που «πρόκειται να αναζητήσει σε αυτή τη συνάντηση είναι το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στην Αίγυπτο, που οδηγεί στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστική βοήθεια και για να διώξει ξένους υπηκόους».

Η Ιορδανία ζητεί άρση της πολιορκίας

Η Ιορδανία λέει ότι η άρνηση του Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα αποτελεί παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε την άρση της πολιορκίας, λέγοντας ότι ο τερματισμός της είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi είπε ότι η διακοπή νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού από το Ισραήλ και η αποτροπή της παράδοσης βοήθειας στα περάσματα στη Γάζα αποτελεί παραβίαση «ανθρωπιστικών αξιών και αρχών», ανέφερε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γάζα άνθρωποι αναζητούν πτώματα δικών τους στα συντρίμια, σκάβοντας ακόμη και με γυμνά χέρια.

Documento Newsletter