Κόλαφος το καταστατικό της ΕΚΤ για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Άλλο ανεξαρτησία κι άλλο λογοδοσία»

Κόλαφος το καταστατικό της ΕΚΤ για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Άλλο ανεξαρτησία κι άλλο λογοδοσία»

 Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε Γιάννη Στουρνάρα: Υποχρέωση μας η λογοδοσία στους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο

Με μια διαρροή, στον πάντα φιλικό προς τον ίδιο συστημικό Τύπο, απάντησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην ερώτηση των 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την οποία η ΤτΕ «προχώρησε σε αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών και διευθυντών».

Τι είπε με απλά λόγια ο κ. Στουρνάρας; Ότι η ΤτΕ δεν είναι ΔΕΚΟ, συνεπώς διατηρεί άλλη σχέση με τον εκάστοτε υπουργό και ότι είναι αρμοδιότητά της οι προαγωγές οι οποίες πάντως έγιναν σε καθεστώς απόλυτης νομιμότητας και αξιοκρατικά.

Αυτά είπε με απλά Ελληνικά ο λαλίστατος εσχάτως διοικητής της ΤτΕ. Ας δούμε όμως τι ισχύει στην Ευρώπη μέλος της οποίας είμαστε και κυρίως τι ισχύει με τη μοναδική εποπτεύουσα αρχή της ΤτΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο για παράτυπες προσλήψεις – προαγωγές και στην ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters (http://www.reuters.com/article/us-ecb-workers-ethics-idUSKBN16Z2MG) στις 28 Μαρτίου με την υπογραφή του Francesco Canepa από τη Φραγκφούρτη, η ΕΚΤ μετά από καταγγελίες του προσωπικού σχετικά με παράνομες προσλήψεις και προαγωγές και ευνοιοκρατία (σε εσωτερικά έγγραφα γίνονταν λόγος για συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων της ΕΚΤ από το διοικητικό συμβούλιο της, υπό την προεδρία του Mario Draghi), προχώρησε σε αναθεώρηση των αποφάσεών της.

«Η ΕΚΤ αξιολόγησε εκ νέου τη νομική εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής, η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη διαδικαστικών σφαλμάτων που επηρεάζουν τη νομιμότητα των τεσσάρων αποφάσεων διορισμού», ανέφερε σε σημείωμα της στις 20 Μαρτίου.

Προηγουμένως το θέμα είχε φθάσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και πάλι ρεπορτάζ του Reuters, «δύο εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατήγγειλαν ένα εργασιακό περιβάλλον εντός της ΕΚΤ στο οποίο αποθαρρύνεται η όποια διαφωνία, σε σημείο να δυσχεραίνεται η ικανότητα της τράπεζας να εντοπίσει την επόμενη οικονομική κρίση».

Οι εν λόγο υπάλληλοι (Carlos Bowles και Johannes Priesemann) έφτασαν, προφανώς όχι τυχαία όπως θα δούμε παρακάτω, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όχι τυχαία, διότι αν ανατρέξει κανείς στο καταστατικό της ΕΚΤ και στην επίσημη ιστοσελίδα της θα διαπιστώσει ότι η EKT απολαμβάνει μεν ένα καθεστώς ανεξαρτησίας σε αντιστάθμισα όμως αυτού «λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

«The ECB is subject to stringent reporting requirements to the people of Europe and their elected representatives, the European Parliament».

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ για τις σχέσεις της με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διαβάζουμε:

«Η ΕΚΤ λογοδοτεί στους ευρωβουλευτές γιατί τους αντιλαμβάνεται ως αντιπροσώπους των πολιτών:

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη κατά την εκτέλεση της εντολής και των καθηκόντων της. Ως επακόλουθο, η ΕΚΤ υπόκειται σε αυστηρές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τους λαούς της Ευρώπης και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πράξη, η ΕΚΤ διατηρεί τακτικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως μέσω των τριμηνιαίων εκθέσεων που δίνει ο Πρόεδρος της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης ECB’s και πάλι από το Πρόεδρό της σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, η ΕΚΤ απαντά σε γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, που δημοσιεύονται μαζί με τις ECB’s στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Και πάλι στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ (https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/accountability/html/index.en.html) διαβάζουμε:

«Η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός ο οποίος έχει τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει ως αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων της ώστε να εκπληρώνει την αποστολής. Η Λογοδοσία είναι το αναγκαίο αντιστάθμισμα αυτής της ανεξαρτησίας.

Η ΕΚΤ εξηγεί τις αποφάσεις της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτές στους πολίτες της ΕΕ και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους».

Τι αναγράφει όμως για τον Διοικητής της και προϊστάμενο του κ. Στουρνάρα;

Ότι ο Διοικητής της ΕΚΤ «υποχρεούται να απαντά στα γραπτά ερωτήματα των ευρωβουλευτών».

Σκεφτείτε τώρα ο Μ. Ντράγκι να απαντούσε στους ευρωβουλευτές μέσω κύκλων του, όπως έκανε ο κ. Στουρνάρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΚΤ δεν είναι ΔΕΚΟ.

Με μια πιο προσεκτική ματιά στο καταστατικό της ΕΚΤ θα δούμε ότι ο Πρόεδρος της «συμμετέχει στις τριμηνιαίες ακροάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμμετέχουν στις ακροάσεις της επιτροπής αυτής προκειμένου να εξηγήσουν το σκεπτικό και τις αποφάσεις τους για συγκεκριμένα θέματα».

Και το κυριότερο:

«Η Συνθήκη προβλέπει ότι η ΕΚΤ κυρίως λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των πολιτών της ΕΕ, αλλά επίσης πρέπει να υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών».

Μάλιστα προ ημερών η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της λογοδοσίας της ΕΚΤ

Documento Newsletter