Κόλαφος η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας – «Σε ρίσκο η ελευθερία της συνάθροισης στην Ελλάδα»

«Ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποτελεί η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη νέα πολυσέλιδη έκθεση επισημαίνονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες υπό το πρόσχημα της πανδημίας «χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας».

Στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνεται ότι οι νέες διαπιστώσεις έρχονται να προστεθούν «στα εκτεταμένα, μακροχρόνια προβλήματα επιλήψιμης συμπεριφοράς της αστυνομίας». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι: «Η νομοθεσία για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης σε διαδηλώσεις και η εφαρμογή της επίσης εγείρουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η χρήση κάμερας σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ώτριες. Αυτές οι τροποποιήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το τέλος της πανδημίας», με τη Διεθνή Αμνηστία να χαρακτηρίζει τις εν λόγω τροποποιήσεις ως επιζήμιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι ελληνικές αρχές δικαιολόγησαν τις καθολικές απαγορεύσεις διαμαρτυριών και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων επικαλούμενες την απειλή που συνιστά η πανδημία Covid-19. Κατά ειρωνικό τρόπο, στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις απαγορεύσεις θέτοντας διαδηλωτές/ώτριες υπό κράτηση σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε μαρτυρίες που περιγράφουν περιστατικά υπερβολικής και μη απαραίτητης αστυνομικής βίας, όπως την καταγγελία του Άρη Παπαζαχαριουδάκη για τον βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, αλλά και μαρτυρίες διαδηλωτών στα Γιάννενα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις παράνομης χρήσης βίας ως «μεμονωμένες» αναγνωρίζοντας τη συστημική φύση του φαινομένου. «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στείλουν επίσης ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν θα γίνονται ανεκτές. Αν δεν το κάνουν, θα διαιωνίσουν μια μακροχρόνια κουλτούρα ατιμωρησίας, την οποία η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει εδώ και πολλά χρόνια», υπογραμμίζεται.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι «κατά το τελευταίο έτος, πριν από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, έχει τεκμηριώσει περαιτέρω περιπτώσεις καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: κακομεταχείριση ατόμων κατά τη διάρκεια της σύλληψης και/ή της κράτησης, μη απαραίτητη και υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της κακής χρήσης χημικών εναντίον διαδηλωτών/ριών και ανθρώπων συγκεντρωμένων σε πλατείες, σε μια εποχή που χαλάρωναν οι περιορισμοί για την Covid-19, και κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών/ριών, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επαναπροώθησης».

Διαβάστε εδώ την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά

Καμπαγιάννης: «Μέρα ντροπής για τη Δημοκρατία»

Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, παρενέβη σχολιάζοντας τα όσα γράφτηκαν ως «μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία», τονίζοντας ότι: «έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακρούσει πρύμνη και να σταματήσει τη διεθνή δυσφήμηση».

Η ανάρτηση Καμπαγιάννη

«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία. Γνωρίζω ότι κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν νιώθει ευχάριστα όταν η χώρα του συγκαταλέγεται στη χορεία αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων που καταπατούν δικαιώματα και ελευθερίες, από μια εξέχουσα οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να αποστρέψουμε το βλέμμα ή να «πυροβολήσουμε τον αγγελιοφόρο», όπως ίσως θα επιχειρήσουν κάποιοι. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί μια ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυθαιρεσιών που ζήσαμε την τελευταία χρονιά και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριπτε μέσω του Υπουργού της κυρίου Χρυσοχοϊδη ως καταγγελίες κάποιων «φωνακλάδων επώνυμων.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακρούσει πρύμνη και να σταματήσει τη διεθνή δυσφήμηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν, δίπλα στις εικόνες της διάλυσης ειρηνικών συγκεντρώσεων, των συλλήψεων δικηγόρων την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, της εργαλειοποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας, της συστηματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, των βασανιστηρίων μέσα στη ΓΑΔΑ, βάλει κανείς τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τους συνεχείς θανάτους νέων ανθρώπων στα στρατόπεδα προσφύγων και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η εικόνα είναι εξαιρετικά γκρίζα, αν όχι μαύρη: ο κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται σήμερα από μια δικτατορική εκτροπή, αλλά από την μετατροπή της σε μια κενή περιεχομένου, καχεκτική «δημοκρατία». Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι χρέος των δημοκρατικών πολιτών να την σταματήσουν. Οι δικηγόροι και οι νομικοί έχουμε ιδιαίτερο καθήκον στα πλαίσια του λειτουργήματός μας. Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η καμπάνα χτυπάει για όλους μας».