Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ – Κίνδυνος να τιναχτεί η δίκη στον αέρα;

Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ – Κίνδυνος να τιναχτεί η δίκη στον αέρα;

Καταπέλτης εναντίον των κατηγορουμένων, για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, ήταν, στην εισήγησή της σήμερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας που εκδικάζει υποθέσεις του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Ειδικότερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων (Παπαδημητρίου, Αδράμη, Νιαβής, Χατζάκης) για την κατηγορία της απάτης που τους αποδίδεται όσον αφορά την υπόθεση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με εταιρεία security.

Η πολύκροτη υπόθεση αφορά μεταξύ άλλων και την υπόθεση των 140 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως παραδέχτηκε στην απολογία της μάλιστα μια εκ των κατηγορουμένων, επρόκειτο για πολιτικά ρουσφέτια που έφταναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ με… μπιλετάκια προς την τότε διοίκηση. Την ίδια στιγμή, ορατός είναι ο κίνδυνος να… τιναχτεί η δίκη στον αέρα (όσον αφορά το σκέλος των κατηγοριών για απάτη) για δικονομικούς λόγους που προτάσσει με νύχια και με δόντια η υπεράσπιση του άλλοτε «ισόβιου» διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρου Παπαδημήτριου. Πρέπει να τονιστεί ότι η δίκη αργοσέρνεται στο ακροατήριο εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια με τους κατηγορουμένους, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και η εισαγγελέας σήμερα, να χρονοτριβούν και συνεχώς να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το έργο του δικαστηρίου μέσω των ισχυρισμών τους καθώς και των αλλεπάλληλων αιτημάτων τους για διασταυρώσεις εγγράφων.

Εισαγγελική πρόταση – κόλαφος!

Η εισαγγελική πρόταση ήταν… κόλαφος εναντίον των κατηγορουμένων της πολυσέλιδης δικογραφίας για σκανδαλώδεις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά την εισαγωγή της, η εισαγγελέας της έδρας τόνισε πως η όλη διαδικασία ήταν χρονοβόρα και καθυστέρησε πάρα πολύ εξαιτίας των ίδιων των κατηγορουμένων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, συνέχεια στο δικαστήριο κατατίθενταν αλλεπάλληλα αιτήματα από την πλευρά της υπεράσπισης για διασταύρωση εγγράφων και αιτημάτων που πολλές φορές δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί εξαιτίας του ίδιου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, την επίδικη περίοδο δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή των εγγράφων.

Η εισαγγελέας ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο έγιναν προσπάθειες να αποπροσανατολιστεί το έργο του δικαστηρίου διευκρινίζοντας ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονταν έγγραφα με διαφορετική ημερομηνία, χορηγούνταν κάποια άλλα που δεν επιβεβαιώθηκαν στην πορεία ή δεν διασταυρώθηκαν. Γενικά, όπως τόνισε, υπήρξε πρόβλημα διασταύρωσης.

Προχωρώντας στην αγόρευσή της, ήταν ιδιαίτερα καυστική λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι μέσω «του κεντρικού πρωτοκόλλου νομιμοποιούσαν τις παρανομίες τους» ενώ μιλώντας για τα πρακτικά του Δ.Σ τα χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παθογένεια του οργανισμού.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε στο ΚΕΕΛΠΝΟ το ΣΕΥΥΠ κατά την επίδικη περίοδο (2004-2005) τόνισε ότι παρατηρήθηκαν πάρα πολλές διαφορές σε χειρόγραφα και μηχανογραφικά πρακτικά. Μέσω της κατάστασης αυτής, επισήμανε, δόθηκε η δυνατότητα στους κατηγορούμενους «να τακτοποιήσουν» τις υποθέσεις τους ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκε η ευκαιρία «ανεξέλεγκτης δράσης και παραποίησης των πρακτικών». Κατέκρινε δε και τη μη τακτοποίηση της εν λόγω κατάστασης από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο και αυτό οδήγησε στην… «ελεύθερη δράση των κατηγορουμένων». Πρόσθεσε δε, πως αυτοί (σ.σ κατηγορούμενοι) προσπάθησαν να κάνουν νομιμοφανή τα όσα έπραξαν. «Οι κατηγορούμενοι παραποιούσαν έγγραφα» είπε ξεκάθαρα.

Στη συνέχεια της αγόρευσής της έκανε λόγο και για τα όσα έπραξαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι. «Το να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους, δεν συνάδει με υπάλληλο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με ευθύνη […] εξυπηρετεί μεθοδευμένη εγκληματική και αξιόποινη συμπεριφορά».

Τα έγγραφα, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, συμπληρώνονταν με ελλειμματικό τρόπο.Κι αυτό σύμφωνα με την εισαγγελέα χρησιμοποιήθηκε από τους κατηγορουμένους προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων .

Για τη σύμβαση με την εταιρεία security

Η εισαγγελική πρόταση περιορίστηκε κατά τη σημερινή διαδικασία, καθώς θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο, μόνο στο σκέλος της δικογραφίας που αφορά τις κατηγορίες που βαρύνουν στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη σύμβαση με την εταιρεία Ήφαιστος security. Η εταιρεία φύλαξης, όπως αναφέρεται και στο βούλευμα, κατάφερε τελικώς να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος 148.000 ευρώ που με τον ΦΠΑ ανέρχεται στις 175.584 ευρώ.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ διατυπώνοντας αναλυτικά τα σημεία εκείνα που ήταν μη νόμιμα και διάτρητα. Έκανε αναφορά στις δυο συμβάσεις που βρέθηκαν να έχουν συναφθεί την ίδια ημερομηνία με την εταιρεία ύψους 12.400 ευρώ και αργότερα 24.800. Τόνισε ότι δεν βρέθηκε ποτέ στο πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ το δεύτερο συμφωνητικό λέγοντας πως δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση της σύμβασης με την εταιρεία του Νιαβή οι νόμιμες διαδικασίες. Ήταν ξεκάθαρη ως προς το ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ενώ κατέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους (μεταξύ αυτών και του Παπαδημήτριου) καταλήγοντας ότι είναι «βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες».

Αφού εξάντλησε το θέμα της σύμβασης (μίλησε για την κατηγορία για το πρόσθετο και τις παρατάσεις), πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων (Παπαδημητρίου, Αδράμη και Νιαβής) για τις δυο συμβάσεις (απάτη), Χατζάκη και Νιαβή (για το πρόσθετο) και την αθώωση Χατζάκη και Νιαβή για τις παρατάσεις της σύμβασης με την εταιρεία φύλαξης.

Προσπάθειες να τιναχτεί η δίκη στον αέρα;

Τη δίκη όμως πέρα από την εισαγγελική πρόταση κόλαφο, απασχόλησε έντονα μια δικονομική πτυχή. Στην αρχή της διαδικασίας, η πολιτική αγωγή (ΚΕΕΛΠΝΟ νυν ΕΟΔΥ) κατέθεσε δήλωση , δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της, με την οποία αναφέρει ότι επιθυμεί να συνεχιστεί κανονικά η δίκη με τις κατηγορίες. Και αυτό γιατί;

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 464 ΠΚ: «Εκκρεµείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως µε αντικείµενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούµενος υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων µηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυµεί την πρόοδό τους».

Με απλά λόγια λοιπόν, ο ΕΟΔΥ πρέπει εντός 4 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου να προβεί στην εν λόγω δήλωση αλλιώς οι κατηγορούμενοι για τις σοβαρά ποινικά κολάσιμες πράξεις θα απαλλαγούν σαν να μην είχαν διωχτεί ποινικά ποτέ . Για τον ξεκάθαρα αυτό δικονομικό λόγο και όχι επί της ουσίας.

Η υπεράσπιση από μεριάς Παπαδημητρίου ζήτησε να ερευνηθεί περαιτέρω η δήλωση που προσκομίστηκε στο δικαστήριο.

Η έδρα πάντως συνέχισε κανονικά τη διαδικασία με το πρώτο σκέλος της αγόρευσης της εισαγγελέως αφού ζήτησε να κατατεθεί η απόφαση του Δ.Σ που ορίζει προεδρεύοντα και νόμιμο εκπρόσωπό του τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο, κ. Τερζίδη. Αυτός προχώρησε και στην έγγραφη δήλωση από μεριάς του οργανισμού για την πρόοδο της δίκης.

Κι ενώ το πρώτο σκέλος της αγόρευσης της πρότασης της εισαγγελέως (που ήταν καταδικαστικό για τους κατηγορουμένους) ολοκληρώθηκε , η υπεράσπιση πρόταξε ξανά το δικονομικό θέμα, ακόμη πιο έντονα. Ζήτησε να κατατεθεί στο δικαστήριο απόφαση του Δ.Σ του ΕΟΔΥ αλλιώς η δίκη θα πρέπει να σταματήσει μέχρι αυτό να γίνει. Πρόκειται, όπως χαρακτηρίστηκε από την πολιτική αγωγή ενώπιον δικαστηρίου για δικονομικό τερτίπι της υπεράσπισης που προσπαθεί να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία για ακόμη μια φορά.

Η έδρα αφού διέκοψε για αρκετά λεπτά, επανήλθε και δήλωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο με τα άλλα σκέλη της εισαγγελικής πρότασης. Η εισαγγελέας είπε ότι επιφυλάσσεται να συνεχίσει μέχρι να προσκομιστεί το σχετικό έγγραφο. Στην επόμενη δικάσιμο λοιπόν , όπως είπε η πρόεδρος της έδρας, το δικαστήριο θα αποφανθεί για το εάν θα αποδεχτεί την υπάρχουσα δήλωση και θα συνεχίσει τη δίκη κανονικά (σ.σ άλλωστε η εισαγγελική πρόταση είναι επί της ουσίας της υπόθεσης και όχι περί των… δικονομικών) ή δεν θα την κάνει δεκτή και θα περιμένει σχετική απόφαση Δ.Σ. Αν δεν κατατεθεί η τελευταία, τότε μιλάμε πρακτικά για αθώωση των κατηγορουμένων μέσα από τα δικονομικά αυτά… τερτίπια! Για τίναγμα στον αέρα του μισού σχεδόν κατηγορητηρίου! 

Documento Newsletter