«Κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης, κορονοϊού και διαλυμένου ΕΣΥ προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία

«Κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης, κορονοϊού και διαλυμένου ΕΣΥ προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ξεπερνούν τις 8 ώρες οι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ καθώς μια έξαρση ιώσεων και η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού οδηγούν περισσότερους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε ήδη μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού, παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της δημόσιας υγείας απαντούν με… συστάσεις μόνο για τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Πέμπτη με αντικείμενο τα πρωτόκολλα για την προστασία κατά του κορωνοϊού και αν και συζητήθηκε πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός πολιτών, αποφασίστηκε τελικά να ανακοινωθούν μόνο συστάσεις για χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης: Οι μάσκες… επιστρέφουν: Σύσταση για νοσοκομεία, Μέσα Μεταφοράς και κλειστούς χώρους

Οι επιστήμονες τονίζουν την αναγκαιότητα να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της γρίπης καθώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων φέτος.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία φαίνεται να υπήρξε μεγάλο λάθος και η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έκανε λόγο για άκρως επικίνδυνη απόφαση και τόνισε ότι τόσο η χρήση μάσκας όσο και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας επιβάλλεται να τηρούνται καθώς υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Χάος στα νοσοκομεία

Η έξαρση των ιώσεων έχει προκαλέσει αύξηση 25% στην κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ να σημειώνει ότι οι ότι η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι τεράστια. Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνούν τις 8 ώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο:

– Στον Ευαγγελισμό στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Έχουμε αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Εισήχθησαν στη τελευταία εφημερία περί τους 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1, ενώ οι προσελεύσεις ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 80%. Στα χειρουργικά περιστατικά παρατηρείται μείωση.

– Στο Αττικό νοσοκομείο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν οι 180. Αυξημένες είναι οι προσελεύσεις ασθενών με covid-19 και οι εισαγωγές τους. Παρόλα αυτά, στο Αττικό δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.

– Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες και εδώ οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις, κατά 25%. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.

– Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία. Τα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις έχουν αυξηθεί 30%. Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.

– Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, έχουμε αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με COVID -19 και των εισαγωγών που ξεπερνούν τους 30 ασθενείς. Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.

– Στα Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.

Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κορωνοϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με COVID -19. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες οι 868 κλίνες. Κενές είναι 201 κλίνες.

Πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες, που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ακόμα ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, εν΄β προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.

Πανσπερμία ιώσεων

Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός ταλαιπωρούν γιορτινές μέρες τα παιδιά, με τους γονείς τους να τρέχουν στα εφημερεύοντα.

«Υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με μάσκα οι ευπαθείς ομάδες

Για τον κορονοϊό ανέφερε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1λ.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούν τα αντιικά για τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα. Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του, συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

Documento Newsletter