«Κόκκινη κάρτα» από τους θεσμούς στην κυβέρνηση για την κακουργηματική απιστία

«Κόκκινη κάρτα» από τους θεσμούς στην κυβέρνηση για την κακουργηματική απιστία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αντίθετη με τη διάταξη της κατ’ έγκληση δίωξης της κακουργηματικής απιστίας, καθώς είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και δεν εναρμονίζεται και με το πνεύμα νέων Κοινοτικών Οδηγιών και κανόνων.

Αντίθετοι εμφανίζονται οι θεσμοί στην αλλαγή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, ώστε η κακουργηματική απιστία στον ιδιωτικό τομέα να διώκεται μετά από μήνυση και όχι αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο insider.gr πως «καμία τέτοια επέκταση ή πρόβλεψη δεν έχει γνωστοποιηθεί ή συζητηθεί με τους θεσμούς». Από την απάντηση αυτή προκύπτει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσίαρας προχωράει στην αλλαγή του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα μονομερώς και χωρίς να έχει ενημερώσει τους θεσμούς για ένα ζήτημα ειδικής βαρύτητας.

Να σημειωθεί πως η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει επισημάνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου τον κίνδυνο ατιμωρησίας, αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, εάν προχωρήσει η κατ’ έγκληση δίωξης της κακουργηματικής απιστίας, σημειώνοντας πως «με την προτεινόμενη διάταξη δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ενημερώθηκαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί οι θεσμοί, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΟΣΑ. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αντίθετη με τη διάταξη της κατ’ έγκληση δίωξης της κακουργηματικής απιστίας, καθώς είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα νέων Κοινοτικών Οδηγιών και κανόνων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κανόνων της ΕΕ που αναφέρονται στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ασφάλεια των προϊόντων και των μεταφορών, η πυρηνική ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η προστασία των καταναλωτών και των δεδομένων.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς που ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συνυπέγραψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου τον Οκτώβριο, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν εξωτερικούς διαύλους, δηλαδή εισαγγελικές και άλλες αρχές προκειμένου να αποκαλύπτουν εγκλήματα όπως π.χ. η κακουργηματική απιστία.

Ωστόσο, εάν ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί να ασκεί αυτεπάγγελτα δίωξη για κακουργηματική απιστία, την οποία θα του την αποκαλύπτει – καταγγέλλει ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, τότε όλο το νομοθετικό πλαίσιο αχρηστεύεται.

«Ποιος πληροφοριοδότης, ο οποίος έχει ακράδαντα στοιχεία για την τέλεση κακουργηματικής απιστίας σε μια τράπεζα ή σε ένα μεγάλο οργανισμό, θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα, όταν θα ξέρει πως ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη;», αναρωτιούνται στελέχη των Βρυξελλών.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι ήδη στο στόχαστρο των επενδυτών. Και ήδη έχουν εκφραστεί ανησυχίες από επιφανείς επενδυτές για τον κίνδυνο ατιμωρησίας σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και για τον κίνδυνο η νέα διάταξη να αποδυναμώσει τη συνολική εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον ο φόβος της εισαγγελικής δίωξης, ο οποίος λειτουργούσε σε ένα βαθμό αποτρεπτικά.

Πηγή: Theinsider

Documento Newsletter