Βασίλης Κόκκαλης: Καμία ουσιαστική απάντηση για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την πανώλη (Video)

Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων από την πανώλη έγινε στη Βουλή, με τον Βασίλη Κόκκαλη να καταγγέλλει ότι δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στην Ερώτηση που κατέθεσε ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «δήθεν» τις εξαγγελίες για αύξηση των αποζημιώσεων για τα ζώα που θανατώθηκαν.

«Σήμερα οι εστίες είναι 83. Έχουν πέσει τα κρούσματα, είναι γεγονός. Όταν βέβαια ο κ. Τσιάρας είπε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξεμπερδέψει ήταν 52. Σήμερα είναι 83. Όμως γεννάται το πολύ κρίσιμο και σοβαρό θέμα της οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου για τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν αλλά και για τις ζωοτροφές.

Μετά από πολύ καιρό ο κ. Τσιάρας είπε επί λέξει -και θέλω να εξηγήσω γιατί λέμε επικοινωνιακό παιχνίδι- ότι σύμφωνα με τη νέα απόφαση «η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ και στα 500 ευρώ για τα αρσενικά». Είναι γεγονός ότι τότε όλοι θεωρούσαν ότι αφορά όλα τα ζώα, όλους τους κτηνοτρόφους. Αυτό όμως έχει να κάνει με την πρώτη κατηγορία της απόφασης του 2023. Ποια κατηγορία; Την κατηγορία με τα καθαρόαιμα, όχι με τα ημίαιμα, όχι με τα κοινά τους ζώα τα οποία έχει η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Συνεπώς, αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε κυβερνητικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία, την κατηγορία που περιγράφεται στο άρθρο 8 της απόφασης 15/13-11-2023, άρθρο 8 «ο υπολογισμός της μέγιστης αγοραίας αξίας των ζώων για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας». Επαναλαμβάνω το ποσό των 250 ευρώ για τα θηλυκά και 500 ευρώ για τα αρσενικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία η όποια έχει τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Αυτά τα ζώα τα διαθέτουν πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι.

Είστε έτοιμος πιθανόν να πείτε ότι θα αφορά και τους άλλους. Δεκτό. Πότε η ΚΥΑ; Πρέπει όλες οι κατηγορίες εδώ να αναπροσαρμοστούν. Συγκεκριμένα για τα κοινά πρόβατα. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημιαιμίων φυλών, αυτά δηλαδή που έχει η πλειοψηφία, σήμερα προβλέπει 100 ευρώ. Τώρα περιμένουμε να πείτε πόσο θα πάει. Και τα αρσενικά αναπαραγωγικής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, 150 ευρώ. Περιμένουμε να πείτε πόσο θα αυξηθούν και αυτές οι κατηγορίες.

Δεύτερον, ζωοτροφές. Δώστε έναντι για τις ζωοτροφές. Ξέρετε πολύ καλά το πρόβλημα. Είστε από την περιοχή. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι. Δώστε έναντι στους κτηνοτρόφους», είπε στη Βουλή ο Βασίλης Κόκκαλης.

Ερώτηση για την οικονομική στήριξη και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την πανώλη 14_10_24

«Θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς: «σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης και ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, σε όλες τις κατηγορίες. Το τονίζω. Σε όλες τις κατηγορίες, αντίστοιχα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα απόφαση, ενδεικτικά, η κατά κεφαλήν αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία -είναι ενδεικτική η τιμή- στα καθαρόαιμα θηλυκά, που ήταν 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ του περασμένου έτους του 2023, η τιμή θα ανέρχεται στα 250 και στα αρσενικά, από 250 ευρώ που προβλέπονταν το 2023 θα πάει στα 500 ευρώ. Αυτά ενημέρωσε ο Υπουργός στους κτηνοτρόφους». Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε επίσης πως «αντίστοιχα, θα υπάρξουν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες και στις κατηγορίες των κοινών ή ημίαιμων φυλών που λέτε και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν θα στενοχωρήσουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας».

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας: «δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «στην ανώτατη κατηγορία θα είναι τόσο». Ερώτηση: Προφανώς δεν ήξερε. Στις υπόλοιπες κατηγορίες το είπατε ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ. Προφανώς, δεν ξέρετε ποιο ποσό. Εγώ αυτό ρωτώ: Στην ανώτατη που είναι τα καθαρόαιμα γνώριζε ο κ. Τσιάρας. Στις υπόλοιπες που αφορούν την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ποιο θα είναι το ποσό; Μπορείτε να το πείτε τώρα;

Όχι».

Διαβάστε επίσης

Μπακογιάννη για ελληνοτουρκικά: «Συμφωνία παρόμοια με αυτές που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες»

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό