Παραπονούμενοι βγήκαν στην πρώτη ολομέλεια της Βουλής οι νεοναζί «Σπαρτιάτες» και με ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη ζήτησαν να μην αποκαλείται το κόμμα τους «νεοναζιστικό» και «φασιστικό» από τα ΜΜΕ. Θα ήταν κωμικό αν δεν απαντούσε αντί για τον κ. Μηταράκη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Πρώτον, επειδή φαίνεται καθαρά ότι ανέλαβε την επικοινωνία της ΝΔ με την εντός Βουλής ακροδεξιά. Και πολλά παραπάνω. Οπως ο ίδιος ξεκαθάρισε με ύφος «ο υπουργός Επικρατείας, ο υποφαινόμενος, αντικαθιστά και αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα όταν αυτός κωλύεται ή όταν αυτός κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αναπληρώσει τον Πρωθυπουργό σε ερωτήσεις που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό».
Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
Δεύτερον, ο Μάκης Βορίδης που «καπέλωσε» τον κ. Μηταράκη έχει παρελθόν στην ακροδεξιά και δεν είναι ο καταλληλότερος για να διδάξει δημοκρατικές αρχές. Υπήρξε διάδοχος του ναζί Νίκου Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του χουντικού κόμματος που ίδρυσε από τη φυλακή ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος. Παρόμοια ιστορία με το χρίσμα που έδωσε ο φυλακισμένος ναζί Ηλίας Κασιδιάρης στον Βασίλη Στίγκα των «Σπαρτιατών».
Στην ομιλία του ο Μάκης Βορίδης απέφυγε να αναφερθεί σε πολιτικές θέσεις της ακροδεξιάς. Κατηγόρησε τους «Σπαρτιάτες» για τη σχέση που έχουν με τους φυλακισμένους ναζί της Χρυσής Αυγής: «εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Εσείς δεν έχετε κάνει αυτή την αναγνώριση της συμβολής του Κασιδιάρη; Σας διαφεύγει ότι ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή η οποία του επεβλήθη πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μιας οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή και στην οποία εκτός από τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποδοθεί δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και άλλες φρικτές έκνομες πράξεις;».
Ο Μάκης Βορίδης φαινεται πως έχει αναλάβει τις ισορροπίες στη δεξιά-ακροδεξιά πολυκατοικία. Ο ρόλος του θα είναι, πότε με μαστίγιο και πότε με καρότο, να φέρνει τα τρία ακροδεξιά κόμματα (Σπαρτιάτες», Νίκη και Ελληνική Λύση) εκεί που θέλει η Νέα Δημοκρατία. Το σημερινό ήταν ένα ελαφρύ μαστίγωμα, το καρότο το έριξε πριν λίγες ημέρες όταν τοποθετήθηκε εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών παρά τη διατυπωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού.
Η ΝΔ θα έχει μια αντιφατική σχέση με τους ακροδεξιούς. Από τη μια πλευρά πρέπει να κρατάει αποστάσεις για να μη δυσαρεστεί το Κέντρο, από την άλλη τους θέλει για να περάσει νομοθεσία που χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, όπως η ψήφος απόδημων και η συνταγματική αναθεώρηση.
Επίσης εν όψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου βιάζεται να προλάβει φαινόμενα… περικεφαλαίας που μπορεί να «μολύνουν» και δικούς της βουλευτές.