«Εξ ιδίων τα αλλότρια» φαίνεται πως κρίνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, που πρόσκειται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Κυρίζογλου, επιτέθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, και προσωπικά στην Κατερίνα Νοτοπούλου, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για ψηφοθηρικούς λόγους. Ωστόσο, η αλήθεια αφενός τον διαψεύδει και αφετέρου κατά πάσα πιθανότητα υπέπεσε ο ίδιος στο ατόπημα για το οποίο κατηγορεί την υφυπουργό ΥΜΑΘ και υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Κυρίζογλου κατηγόρησε την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης για παλαιοκομματική φαυλότητα και ότι χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για ψηφοθηρικούς λόγους, με αφορμή το έργο «Νεανικές Δράσεις». Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι: «όποιος θέλει να χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα και το αξίωμα του για να υποστηρίζει τη δική του υποψηφιότητα, ανεξάρτητα πως τα βάφτισαν τα χρήματα, είναι παλαιοκομματική νοοτροπία και φαυλότητα». Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται πως δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς την ίδια ώρα, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έβγαλε, για πρώτη φορά, ανοιχτό διαγωνισμό και επιδοτεί δράσεις και όχι απευθείας συλλόγους.
«Μποναμάς» στους τοπικούς φορείς του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ο κ. Κυρίζογλου, που κατηγορεί την Κατερίνα Νοτοπούλου πως χρησιμοποιεί ψηφοθηρικά τους οικονομικούς πόρους, πριν από λίγες ημέρες, εξέδωσε την εξής εισήγηση: «Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θέλοντας να στηρίξει τους φορείς του τόπου του, σύμφωνα με το νόμο και στο βαθμό που του επιτρέπουν τα οικονομικά του, θα τους επιχορηγήσει οικονομικά με το ποσό των 60.500 €». Ημερομηνία εγγράφου; 18/1/2019.
https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/02/08/5c5d9b95825e631fef700f12.pdf
Και σε ενορίες
Ωστόσο, η οικονομική ενίσχυση συνεχίστηκε καθώς, την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος εισηγήθηκε οικονομική βοήθεια σε επτά ενορίες καθώς «οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής (φτώχεια, ανεργία, κλείσιμο καταστημάτων κ.λ.π.) είναι πλέον πολύ εμφανείς λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού», αναφέρει η σχετική εισήγηση σε εμφανή… αντιπολιτευτικό τόνο.
Από την ενίσχυση, κλήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία
του Δήμου «να αναμορφώσει σχετικά τους ΚΑ 00.6736.02 ώστε να είναι δυνατή η
παροχή των χρηματικών αυτών επιχορηγήσεων στο ύψος της εισήγησης, ήτοι
αθροιστικά 34.650€».
https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/02/08/5c5d9b95825e631fef700f13.pdf
Τι απαντά η Νοτοπούλου στον Κυρίζογλου
Στην αντεπίθεση περνά η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά τα «πυρά» που δέχτηκε από τον Λάζαρο Κυρίζογλου.
«Τα χρήματα της επιχορήγησης δεν αφορούν την επιχορήγηση του ίδιου του φορέα που επιλέχθηκε αλλά της δράσης που πρότεινε ότι θα υλοποιήσει. Επιχορηγούνται οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης με την προσκόμιση των αντιστοίχων δικαιολογητικών από τον φορέα υλοποίησης», επεξηγεί ανακοίνωση του ΥΜΑΘ και προσθέτει για τη διαδικασία:
«Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτίστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου, συνέλεξε τις υποβληθείσες προτάσεις και αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο της πληρότητας των φακέλων, τις αξιολόγησε με τέσσερα αντικειμενικά και πλήρως διαφανή κριτήρια. Την συνάφεια της προτεινόμενης δράσης με το υποέργο, τους σκοπούς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του, τη συνάφεια σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en και Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία (www.neagenia.gr/neolaia17-27), την τεκμηρίωση των επιπτώσεων της προτεινόμενης δράσης στους νέους και τέλος την εμπειρία υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων από τον αιτούντα φορέα».
«Από τις συνολικά 64 αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφόρους φορείς, επιλέχθηκαν 43 προτάσεις (30/1/2019). Από αυτές οι 35 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 7 από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 1 από την Δυτική Μακεδονία. Όποιος θεωρεί τη στήριξη αυτών των δράσεων ψηφοθηρία ενώ τόσα χρόνια δεν είχε μιλήσει για κατασπατάληση χρήματος και εξουσίας από το ΥΜΑΘ, τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου. Το ΥΜΑΘ έχει πλέον αρμοδιότητες ηγείται της προσπάθειας της Βαλκανικής συν ανάπτυξης και έχει προτεραιότητες. Την ανάπτυξη, τη νέα γενιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», καταλήγει.
Ακόμα, η κ. Νοτοπούλου προσθέτει: «Θα χαιρόμασταν ακόμα παραπάνω αν και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης είχε ακολουθήσει μια αντίστοιχη πολιτική ενίσχυσης ευπαθών ομάδων της νεολαίας αξιοποιώντας τα εργαλεία που του προσφέρει η κυβέρνηση (π.χ. Ρομά που ζουν στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης). Ο κ. Κυρίζογλου ενοχλείται από τη νέα γενιά που δραστηριοποιείται, τις καθαρές δράσεις, τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Εμείς πάλι, τους υποστηρίζουμε. Εντέλει, ο καθένας μας κρίνεται από το έργο του και από τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθεί».