Κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού

Κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μιλώντας στην Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με αντικείμενο την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος ASPIRE (Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe), το οποίο αφορά στην προσαρμογή και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού, ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

«Ο αθλητισμός είναι το προνομιακό πεδίο για την ενσωμάτωση, που μπορεί να βοηθήσει ή να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ώστε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα να μπορέσει και να σταθεί όρθια και να νιώσει καλύτερα τις στιγμές εκείνες. Διότι μέσα σε ένα γήπεδο, ένα ταρτάν ενός στίβου δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαύροι, άσπροι. Υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν μαζί για εκείνες τις στιγμές», υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος συνέχισε λέγοντας «στο πλαίσιο αυτό το αθλητικό νομοσχέδιο που μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνής προστασίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός στην ομιλία του επισήμανε ότι «στόχος όλων μας είναι η πρόσβαση και η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα μήνυμα που συμβάλει στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση καταρχάς του ρατσισμού που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις… Στόχος μας επίσης είναι, μέσω αυτού του προγράμματος, αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της ΓΓΑ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας από μία μέρα έως και πάντα -αν αυτό προβλέπεται- να μάθουν να συμβιώνουν μέσα από τον αθλητισμό ειρηνικά και δημιουργικά».

Την προσωπική τους εμπειρία και πόσο τους βοήθησε ο αθλητισμός στην κοινωνική τους ένταξη, κατέθεσαν ο πρόσφυγας-αθλητής ξιφασκίας με αμαξίδιο Γουισάμ από το Ιράκ ο οποίος ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα, καθώς και ο ποδοσφαιριστής Ουίλιαμ Ορέγκα, ο οποίος έχει διατελέσει διεθνής με την εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, είναι οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα και έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όμως αν και προπονείται σε σύλλογο δεν μπορεί να βγάλει δελτίο αθλητή.

Documento Newsletter