Κοινοβουλευτικό «ξέπλυμα» στο ναζιστικό τάγμα

Κοινοβουλευτικό «ξέπλυμα» στο ναζιστικό τάγμα

Αντί να αποδοκιμάσουν την επιλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ενσωματώσει στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων βίντεο με τοποθετήσεις στρατιωτών που είτε ανήκαν είτε επευφημούσαν το Τάγμα Αζόφ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξαν να νομιμοποιήσουν την προπαγάνδα υπέρ του ναζιστικού τάγματος.

Πλην του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος ψέλλισε μεν πως επρόκειτο για «αχρείαστο και άστοχο» γεγονός αλλά αρνήθηκε να καταδικάσει, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκαν σε πομπώδη σχήματα περί δημοκρατίας και ελευθερίας, παραβλέποντας την «παρουσία» τουλάχιστον ενός στρατιώτη του Αζόφ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, που περιέγραφε ως ενσωματωμένο στον ουκρανικό στρατό το ναζιστικό τάγμα αλλά και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, με τις μνήμες από τη δράση και τη ρητορική της εγκληματικής οργάνωσης να είναι ακόμη νωπές.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε πράγματι ιστορική» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την ομιλία Ζελένσκι, με το όνομά του να περνά στην Ιστορία ως του πρωθυπουργού που, ενώ κόμπαζε για την πολιτική και ποινική καταδίκη του ελληνικού ναζιστικού μορφώματος, «ξέπλυνε» το Τάγμα Αζόφ.

Ο πρόεδρος ήξερε αλλά αγνοούσε…

Μετά την αναφορά του ομογενούς του Τάγματος Αζόφ που συστήθηκε ως Μιχαήλ, η πρώτη αντίδραση στον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτημάτων ήρθε από το περιβάλλον του Κ. Τασούλα. Συνεργάτες του παραδέχτηκαν ότι ο πρόεδρος γνώριζε την ύπαρξη του βίντεο αλλά όχι το περιεχόμενό του.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θέλησε να υποβιβάσει την «παρουσία» του στρατιώτη του Αζόφ και να σταθεί στη «μεγάλη εικόνα». Εφτασε δε στο σημείο να αντιτείνει πως δεν θα συμβάλει «στη ρωσική προπαγάνδα», ισχυρισμός που περιλαμβάνει συλλήβδην τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επέκριναν το συμβάν, ενώ –κατά τους κακοπροαίρετους– από τα λεγόμενα Τασούλα δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος σημείωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο περίπου δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Ζήτησε να μάθει το περιεχόμενό του από αξιωματούχο της ουκρανικής πρεσβείας και εκείνος του εξήγησε πως πρόκειται για «ομογενείς στρατιώτες της Μαριούπολης που αφηγούνται τι τραβάνε από τη ρωσική εισβολή».

Επίσης, αφηγήθηκε ότι δύο ώρες πριν από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου απηύθυνε ερώτημα στον ίδιο αξιωματούχο αν θα υπάρχει υλικό που θα πλαισιώσει την τοποθέτηση Ζελένσκι, με την απάντηση να είναι αρνητική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, υπάλληλος της Βουλής εντόπισε με τεχνικά μέσα πως το βίντεο είχε αποσταλεί στην πρεσβεία στις 11.37. Ητοι περίπου 13 λεπτά προτού προωθηθεί στη Βουλή.

Στο στόχαστρο μπήκε ο Τασούλας

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε τον Κ. Τασούλα, με τις επικρίσεις να εντείνονται μετά την αποκάλυψη πως και ο δεύτερος ομογενής μίλησε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για το ναζιστικό τάγμα. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, ενώ την Παρασκευή το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε πως αίρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και έλαβε το αμετάφραστο βίντεο των δύο Ουκρανών στρατιωτών, όμως το αίτημα για αποδοκιμασία της προβολής του βίντεο δεν ικανοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής.

Η αντίδραση του Σαμαρά

Η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά αφαίρεσε κάθε επιχείρημα από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο πρώην πρωθυπουργός κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την παρουσία Ζελένσκι και των δύο στρατιωτών, απαντώντας έξω από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών: «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».

Οι δημοσιογράφοι επανήλθαν ρωτώντας τον Αντ. Σαμαρά αν το λάθος αφορά και τη Βουλή, με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να γνέφει καταφατικά και να επαναλαμβάνει: «Μεγάλο λάθος…». Η απάντηση Σαμαρά αποτύπωνε το συλλογικό αίσθημα απογοήτευσης στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αφού βουλευτές από σχεδόν όλους τους ορόφους της γαλάζιας πολυκατοικίας παρουσιάζονταν προβληματισμένοι με το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στην ολομέλεια.

Μπαρουτοκαπνισμένη η δεξιά πτέρυγα

Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο γεγονός ως διαδικαστικό ατόπημα αλλά ως ακόμη μία απόδειξη της εσφαλμένης στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα». Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν είπε λέξη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συνυπολογίζοντας στην εξίσωση το αντίστοιχο φιάσκο που έλαβε χώρα στο κυπριακό κοινοβούλιο.

«Αυτό (σ.σ.: η καταστροφή της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό) δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν η φράση του Ζελένσκι που προκάλεσε περαιτέρω αποστροφή, διότι είναι σαν ο Ουκρανός πρόεδρος να διαγράφει τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο προκειμένου να μη διαταράξει την αγαστή του συνεργασία με τον Ερντογάν.

Στο πεδίο της απόδοσης ευθυνών τα στελέχη της δεξιάς τάσης δεν βγάζουν κανέναν από το κάδρο. Η μεγαλύτερη ευθύνη αποδίδεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Ζελένσκι. Συνυπεύθυνος θεωρείται και ο Κ. Τασούλας, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ελέγξει κάθε λεπτομέρεια για να μη βρεθεί προ απροόπτου. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στέκονται στη διαρροή από το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Δένδιας ούτε είχε καμιά ανάμειξη ούτε του ζητήθηκε να αναμειχθεί στη διοργάνωση της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter