Κοινωνική, οικονομική, πνευματική εποποιία των Μικρασιατών – Στο HotDoc.History με το Documento την Κυριακή 1/9

Κοινωνική, οικονομική, πνευματική εποποιία των Μικρασιατών – Στο HotDoc.History με το Documento την Κυριακή 1/9

Στο 100σέλιδο βιβλίο του Hot.Doc History που θα βρείτε ένθετο την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο Documento αποτυπώνεται η Οδύσσεια 1.500.000 ανθρώπων που με τον προσφυγικό μπόγο στην πλάτη αναζητούσαν ένα πιάτο φαΐ και μια λαμαρίνα να βάλουν το κεφάλι τους. «Απ’ τον Πειραιά, μας βάλανε στο βαπόρι, στη Θεσσαλονίκη μας φέρανε. Μας βγάλανε και μας αφήσανε. Στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης πεταμένοι ήμαστε».

Πιάνουμε το νήμα από την επόμενη μέρα της εκκένωσης της Σμύρνης. Αναζητούμε τα πρώτα πατήματα των Μικρασιατών στη μητροπολιτική Ελλάδα που αποδείχτηκε άστοργη μάνα. Από την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες που είχε διατάξει από τον Ιούλιο του 1922 η βασιλική κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη – Γούναρη μέχρι τις κραυγές για «τουρκόσπορους» και «παστρικές».

Πάνω στη δυστυχία τους χτίστηκε μια απάνθρωπη αισχροκέρδεια. «Σπείρα. Ένα ψωμί το πουλούσαν ένα δαχτυλίδι χρυσό». Κι ακολούθησε ο λαβύρινθος των ανταλλάξιμων περιουσιών. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των Τραπεζών με τα προσφυγικά ομόλογα. Οι μετέωροι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Και όμως μέσα σ’ αυτήν την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία η Ελλάδα υπό την άγρυπνη διεθνή εποπτεία της «Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων» κατάφερε να αποξηράνει έλη που απέδωσαν 740.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα. Η συμβολή των προσφύγων στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής καταγράφεται σε επίσημη έκθεση της Κοινωνίας των Εθνών: Υπερδιπλασιασμός της καπνοπαραγωγής μεταξύ 1922-24 και της σιτοπαραγωγής μεταξύ 1922-28. Επίσης «η εθνική βιομηχανία επλουτίσθη διά της προσθήκης νέων καθαρώς προσφυγικών βιομηχανιών, όπως η ταπητουργία, οι δε προϋπάρχοντες κλάδοι ενισχύθησαν διά της εισροής χιλιάδων εργατικών χειρών και τεχνιτών».

Σημαντικότατες παραμέτρους αποτελουν και η συμβολή των Μικρασιατών στο δημογραφικό (εποίκισαν μεγάλες περιοχές κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα τις οποίες είχαν εγκαταλέιψει οι Τούρκοι με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών) καθώς και στα Γράμματα και στις Τέχνες. Και μόνο τα ανόματα των Σεφέρη, Γληνού, Ανδρόνικου, Βενεζη, Λουντέμη, Κουν, Καλομοίρη, Περιστέρη, Παπαϊωάννου θα αρκούσαν.

Διαβάστε επίσης

Ζούκερμπεργκ: H κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Facebook να λογοκρίνει το περιεχόμενο για τον Covid

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση κατά 23χρονης σε αστικό λεωφορείο – Δύο συλλήψεις

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Εντολή για επείγουσα έρευνα

Φταίνε πολίτες, δήµοι αλλά… προς Θεού, όχι η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τα δεδομένα οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η δεύτερη θητεία στην Κομισιόν μοιάζει βγαλμένη από την… κόλαση – Η ανάλυση του Politico

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter