Στις συνομιλίες των δυο ανδρών στην Κέρκυρα υπήρξε συμφωνία για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και την νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – στη γραμμή Γιούνκερ. Οι δύο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ κοινού προϋπολογισμού και θεσμοθέτησης υπουργού Οικονομικών.
Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν, κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας -Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.
Διαβάστε την κοινή δήλωση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας ΕΔΩ
Συγκεκριμένα η συμφωνία των δυο πρωθυπουργών περιλαμβάνει εφτά σημεία:
- 1. Επενδύσεις: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως διεφάνη και στην ομιλία του, διαπιστώνει αλλαγή στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις.
- 2. Για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει συμφωνήθηκαν:
– Υπουργός οικονομικών
– Κοινός προϋπολογισμός
– Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου
– Σχέδιο ανάπτυξης.
- 3. Η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων
- 4. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας.
- 5. Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου
- 6. Πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.
- 7. Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν.
Επίσης διαπιστώθηκε η αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ευνοείται και το επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφερθείς μάλιστα στο θέμα των επενδύσεων, υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και πως ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά επενδύσεων σε πολλούς τομείς, με επενδυτές, όπως είπε, που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία και η συμφωνία που υπεγράφη με τις κρατικές σιδηροδρομικές γραμμές και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για επένδυση, ύψους 500 εκατομμυρίων, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης και απασχόλησης. Ενώ έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στηρίζοντας πάντως τις προσπάθειες της στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων. Τέλος ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.
Αλ. Τσίπρας: Οι λαοί του Νότου πρωταγωνιστές και όχι στο περιθώριο της Ευρώπης
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν», σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.
Περιγράφοντας την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση του Αντόνιο Γκράμσι «ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων», λέγοντας «νομίζω ότι κάπου εδώ βρισκόμαστε και τώρα».
Και επανέλαβε φράση του Αντόνιο Γκράμσι τονίζοντας ότι «το να ζεις σημαίνει ότι παίρνεις θέση, και εμείς παίρνουμε θέση για το μέλλον της Ευρώπης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία παίρνουμε θέση στη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά μας».
Συμπλήρωσε πως συμφωνεί σε πολλά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είπε πως οι Ευρωπαϊκές Χώρες του Νότου, στη Σύνοδο στην Κύπρο, θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα παρέμβουν στις αλλαγές.
«Έχουμε θέσεις», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και πρόκρινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία υπερεθνικών θεσμών που θα ενισχύουν τη λογοδοσία και υπογράμμισε πως εκτός από υπουργό Οικονομικών η Ευρώπη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αναφέρθηκε και στις καταρτήσεις των προϋπολογισμών ώστε να αποκτήσουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αν είναι ισορροπημένοι.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επανέλαβε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει δικό της νομισματικό ταμείο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως επικροτεί τη θέση της Ιταλίας, οι θέσεις των ευρωβουλευτών που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας «για να ενισχύσουμε την ιδέα των ευρωπαϊκών κομμάτων».
Για το σκέλος της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται επενδύσεις, η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα (…) Συζητήσαμε με τον Πάολο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση».
Και ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προσέθεσε πως «υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που προχωρούμε, και θέλουμε να τις διπλασιάσουμε, όπως στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια».
Πάολο Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος
Στις μακροχρόνιες στενές σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας, στις νέες επενδύσεις, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και στην πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τις υπογραφές για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane.
«Ευχαριστώ πολύ Αλέξη, για αυτή τη θερμότατη υποδοχή, συχνά στις διμερείς συναντήσεις λέμε ότι μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί, αλλά οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Ιταλίας ήταν και είναι ανέκαθεν ισχυροί. Σήμερα το επαναλαμβάνουμε, καθώς η Κέρκυρα μαρτυρά τις εξαιρετικές βαθύτατες ιστορικές μας σχέσεις. Η εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας στο πέρασμα των αιώνων και οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών οδήγησαν σε εξαιρετικά πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα σε επίπεδο ευρωπαϊκό, πολιτικό αλλά και σε επίπεδο διεθνές. Σήμερα οι σχέσεις αυτές επισφραγίζονται σε ένα επίπεδο, τόσο υψηλό, για τις δύο χώρες, σε αυτό το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Σήμερα επαναλαμβάνουμε την ισχυρότατη δέσμευση μας υπέρ της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και όλων των αξιών, που βασίζονται οι πολιτισμοί μας» είπε στην εισαγωγή της σύντομης ομιλίας του ο Ιταλός πρωθυπουργός, εκφράζοντας την προσδοκία οι σχέσεις των δύο χωρών να βελτιωθούν ευρύτερα στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων.
«Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία τρέφονται σταθερά από εξαιρετικές διμερείς επαφές και συνεργασίες σε οικονομικό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο και είμαστε ο πρώτος εμπορικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Ευελπιστούμε η σχέση αυτή να εξελιχθεί περαιτέρω, να βελτιωθεί στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων. Η σημερινή μέρα φέρνει νέους τομείς συνεργασίας, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello Stato Italiane, ενώ προκύπτουν και περαιτέρω επενδύσεις, υποδομών και θαλάσσιων μεταφορών. Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι αλλάξει το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, αλλάζει προς το καλύτερο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να το καταστήσουμε σαφές» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός που έκανε λόγω και για τις δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και στις άλλες συνεργασίες που υπεγράφησαν σήμερα, δίνοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα για τη συνεργασία των δύο χωρών ενάντια στην παράνομη διακίνηση έργων τέχνης. Την ίδια ώρα επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να λειτουργήσουν ως πυλώνες και να ασκήσουν από κοινού επιρροή σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο
«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν συνεργασίες σε επίπεδο πολιτισμικό και πολιτιστικό, Σήμερα υπογράψαμε για παράδειγμα και συνεργασία ενάντια στην παράνομη διακίνηση έργων τέχνης. Πρέπει όμως οι προσπάθειες μας να λειτουργούν ως πυλώνας και να ασκούν επιρροή σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε μεσογειακές χώρες, δύο χώρες που ενδιαφέρονται για τις συνθήκες σύμπνοιας και σύγκλησης και για την υπόλοιπη Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Τζεντιλόνι δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Το μήνυμα της Ελλάδος και της Ιταλίας πρέπει να είναι ένα μήνυμα ανοίγματος, να παρατηρούμε τις γεωπολιτικές τής αβεβαιότητας και να δίνουμε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προοπτικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καλύτερων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να το πράξουν αυτό αν θέλουμε τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι
Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τη στήριξη της Ιταλίας στο θέμα της αξιολόγησης της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πλέον καλύτερα και για τις δύο χώρες.
«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της. Τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για τις δύο οικονομίες των χωρών μας. Οι οικονομικές τάσεις είναι καλύτερες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, που επλήγη όπως καμία άλλη χώρα, από τη λιτότητα και τη σφοδρότητα αυτής της κρίσης. Σήμερα η Ελλάδα οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Το κλίμα, είναι πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, με ικανοποιητικό και αποτελεσματικό τρόπο αλλά και τη συνδρομή και συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η Ιταλία θα κάνει ότι καλύτερο για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο επειδή είμαστε φίλες χώρες, αλλά γιατί η προσπάθεια σας έχει δώσεις τους καρπούς της. Θα ήταν ένα τεράστιο λάθος αν δεν υποστηρίζαμε την προσπάθειά σας» είπε χαρακτηριστικά
«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος, όμως για να κοιτάξουμε μπροστά θα πρέπει να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη ολοκλήρωση συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και τραπεζικό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και μεγαλύτερη ανάληψης ευθύνης, γιατί η ευρωζώνη δεν μπορεί να αποτελεί ένα πλαίσιο προϋπολογισμών και οικονομικών δεδομένων πρέπει να υπάρχει και να αποδεικνύεται και μέσα από δημοκρατική ευθύνη».
«Δεν αρκεί να κάνουμε νέα βήματα σε επίπεδο νέας αρχιτεκτονική της Ευρώπης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης προϋποθέτει και εξελιγμένες και βελτιωμένες πολιτικές. Ήρθε η στιγμή να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι σε άλλες διεθνείς πραγματικότητες. Θα πρέπει να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας» συμπλήρωσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δημοκρατική, όπως τη χαρακτήρισε, ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μιλώντας για τη μεταναστευτική πολιτική που ασκείται, τόνισε ότι η Ευρώπη πέτυχε μέχρι σήμερα περιορισμένα αποτελέσματα. «Στην Ευρώπη πρέπει να υπάρξει συνεργασία, κοινή πορεία συνεργασίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε βήματα από κοινού, να ασκήσουμε πολιτικές ευνοϊκές προς την ανάπτυξη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες. Χρειαζόμαστε απασχόληση, βιομηχανική πολιτική, τεχνολογική καινοτομία, ανάπτυξη ευρύτερα. Επίσης πρέπει να βελτιώσουμε τα βήματα τα οποία ήδη κάναμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, στον τομέα της μετανάστευσης όπου πετύχαμε περιορισμένα αποτελέσματα. Θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τα μέτρα που ισχύουν, αλλά χρειαζόμαστε συγκεκριμένους και βελτιωμένους κανόνες, ένα βελτιωμένο πλαίσιο».