Στην επιβεβαίωση πως δεν ορρωδεί ούτε προ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της έκθεσης-κόλαφος της Ειδικής Εισηγήτριας για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρουσιάστηκε την Τετάρτη προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας κάθε σχόλια απέναντι στα αιτήματα του οργανισμού προς την κυβέρνηση, και υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που διερευνά «κάθε καταγγελία, κάθε αμφισβήτηση, κάθε αντίθετη προσέγγιση».
Χωρίς σχολιασμό αλλά και χωρίς αναγνώριση των ευρημάτων της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ μετά τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας επιχείρησε να εμφανιστεί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο Γιάννης Οικονόμου, αρκούμενος σε ένα γενικότατο σχόλιο για το κατά πόσο η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου μετά από ερώτηση του documentonews.gr.
Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη σοκαρισμένη και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα, έθεσε θέμα για τις διώξεις ακτιβιστών και την ποινικοποιήση της διευκόλυνσης της παράτυπης μετανάστευσης, υποστήριξε πως το μητρώο των ΜΚΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτήρισε τις κλειστές προσφυγικές δομές όπως της Σάμου φυλακή, ενώ έθεσε θέμα ακόμα και για τον νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων.
«Είναι αξιόπιστα τα ευρήματα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κυβέρνηση» ρωτήθηκε για τα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το documentonews.gr, με την απάντησή του να αποφεύγει να σχολιάσει οποιοδήποτε σημείο των ευρημάτων, παρά μόνο να παρουσιάσει το μαύρο της κυβερνητικής πολιτικής ως άσπρο.
«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, στην αντίθετη άποψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που σώζει ζωές μεταναστών τις οποίες θέτουν σε κίνδυνο οι δουλέμποροι και όσοι συνεργάζονται μαζί τους ή τους υποκινούν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διερευνά κάθε καταγγελία, κάθε αμφισβήτηση, κάθε αντίθετη προσέγγιση που υπάρχει σε ότι αφορά για το αν εφαρμόζονται πλήρως οι κανόνες δικαίου που πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» ήταν η πλήρης απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα, το οποίο προφανώς και δεν απάντησε, αφού η Ειδική Εισηγήτρια έθεσε πολύ σοβαρά ζητήματα κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ανακοινώνοντας παράλληλα πως αρκετά από αυτά τα έχει θέσει ξεκάθαρα στην κυβέρνηση.
Η Μέρι Λόλορ, κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί ολόκληρη τον επόμενο Μάρτιο, ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, ζήτησε να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναγνωρίσει και να επαινέσει δημοσίως το νόμιμο έργο τους. Να συμμορφωθεί πλήρως η παρούσα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (Μεταναστευτικός Νόμος) με το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος.
Σημαντικότατα επίσης είναι τα αιτήματα για δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας για την κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού, η έκκληση της για την εφαρμογή της διακήρυξης του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η προτροπή της να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει δημοσίως και να επαινέσει το νόμιμο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανεκτίμητη συμβολή τους στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από εκφοβισμούς, περιοριστικούς διοικητικούς και ποινικούς νόμους, είναι το κλειδί για μια ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών» ανέφερε η Λόλορ ακόμα, μία αναφορά που ξεκάθαρα βάζει στο κάδρο την πρόσφατη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου από την κυβέρνηση και τους μιντιακούς της βραχίονες.
Διαβάστε περισσότερα: Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων