Κώδικα… λογοκρισίας επιχειρεί να περάσει το ΕΣΡ: Ναρκοθετούν την έρευνα για τις υποκλοπές

Κώδικα… λογοκρισίας επιχειρεί να περάσει το ΕΣΡ: Ναρκοθετούν την έρευνα για τις υποκλοπές

Εν μέσω της εξελισσόμενης δημοσιογραφικής έρευνας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το ΕΣΡ επιχειρεί να φιμώσει τις ενοχλητικές δημοσιογραφικές φωνές στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα.

Μετά την επιτροπή λογοκρισίας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση, το ΕΣΡ φέρνει προς διαβούλευση ένα νέο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας», ο οποίος περιλαμβάνει σωρεία προβληματικών προβλέψεων, οι οποίες μπορούν δυνητικά, εφόσον γίνουν δεκτές, να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία των δημοσιογράφων διενεργούν και δημοσιοποιούν έρευνες.

Ιδιαίτερα με δεδομένη την εξελισσόμενη δημοσιογραφική έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο νέος κώδικας δεοντολογίας φαίνεται να ναρκοθετεί το περιβάλλον ώστε να μην υπάρξει συνέχεια στις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, σχεδιάζεται να γίνει νόμος του κράτους με Προεδρικό Διάταγμα στις αρχές Φεβρουαρίου, «φιμώνοντας» έτσι τις ενοχλητικές δημοσιογραφικές φωνές στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ενόψει εκλογών.

Συγκεκριμένα, δύο είναι τα πρωτοφανώς παρεμβατικά άρθρα που το ΕΣΡ προτείνει να ενταχθούν στον κώδικα δεοντολογίας και τα οποία εγκλωβίζουν σε στενά πλαίσια τη δημοσιογραφική έρευνα.

Μαθήματα… δημοσιογραφικής έρευνας από το ΕΣΡ

Η πρόβλεψη αυτή, είναι σαφές ότι λόγω της πολύ ευρείας ερμηνείας που θα μπορούσε να λάβει κατά περίπτωση, μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση κρίσιμων καταθέσεων και μαρτυριών, τόσο σε περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων, όσο και σε υποθέσεις διαφθοράς. Άλλωστε, τέτοιες δημοσιογραφικές πληροροφορίες έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές έως τώρα στα δικαστήρια ως αποδεικτικά στοιχεία, ενώ σε περιπτώσεις διαφθοράς, τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας, ήταν αυτά που τελικά κινητοποιούσαν τη δικαιοσύνη να παρέμβει.

Ναρκοθετούν την έρευνα για τις υποκλοπές

Εξίσου προβληματικό είναι και το άρθρο 28 που αφορά τη φύση των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω των οπτικοακουστικών μέσων.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πολιτική ζωή συγκλονίζεται από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις ΜΜΕ όπως το Documento για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την εμπλοκή κυβερνητικών φορέων όπως η ΕΥΠ, το γραφείο του πρωθυπουργού και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις υποκλοπές κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων μέσω Predator, αλλά και την εμπλοκή της ΕΥΠ στην παρακολούθηση ακόμη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημασία του συγκεκριμένου εδαφίου.

Πλέον, εάν το σχέδιο εγκριθεί μετά τη διαβούλευση, όλες οι αποκαλύψεις που αφορούν σκάνδαλα όπως αυτό των παρακολουθήσεων, θα μπορούσαν να αποτελούν αντικείμενο παραβίασης για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα επέλεγαν να τις αναπαραγάγουν.

Ετικέτες

Documento Newsletter