Κλοιός Μαξίμου στα Επιμελητήρια, ασφυξία στη Χαριλάου Τρικούπη

Κλοιός Μαξίμου στα Επιμελητήρια, ασφυξία στη Χαριλάου Τρικούπη

Η πολιτική σύγκρουση, που εξελίσσεται στη σκιά της ενδοεπιχειρηματικής διαμάχης για την πρωτοκαθεδρία στην εκπροσώπηση του επιμελητηριακού κόσμου, περιλαμβάνει εμφανώς την προσπάθεια να διεισδύσει ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός,  σε όλο το δίκτυο θεσμικών φορέων, που συνδέονται με παραγωγικούς φορείς. Σε αυτό το υπόβαθρο εκτυλίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη μια και κομμάτων της αντιπολίτευσης,  της μείζονος (ΣΥΡΙΖΑ) και της ελάσσονος (ΚΙΝΑΛ) για την υπόθεση της αποπομπής του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Εχει πολλαπλές διαστάσεις, και με το βλέμμα στις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία ο αυτοπροσδιορισμός  της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που σκιαγραφείται ως  «ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις επιχειρήσεις με τη δημόσια διοίκηση και ο επίσημος χώρος διαλόγου ανάμεσα στη πολιτεία και τις παραγωγικές τάξεις». Σε μια περίοδο που η υγειονομική, η οικονομική και ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια  εντείνονται  στην Ελλάδα (και στην υπόλοιπη Ευρώπη), αποκτά ρυθμιστικό ρόλο ο χώρος των επιμελητηρίων που δεν είναι ενιαίος και εκφράζει  ενδοεπιχειρηματικούς ανταγωνισμούς  -άλλα συμφέροντα μεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες άλλα βιομήχανοι  κ.λ.π. -με μικρές αυξομειώσεις  ως προς τις διαφοροποιήσεις   στα της μισθολογικής συμπίεσης των εργαζομένων αλλά μείζονες αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις τομέων της οικονομίας  με αντανάκλαση στους διαγκωνισμούς  επιβίωσης/εξαφάνισης μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών.

Προκάλεσε σάλο  η καταγγελία του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος έδειξε το Μαξίμου, μιλώντας για «μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου». Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί  ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα του δήθεν κεντρώου και φιλελεύθερου προφίλ της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέρα από τις γαλάζιες εσωκομματικές αντιθέσεις, ενισχύεται   το αφήγημα των πολιτικών του αντιπάλων για αντιδημοκρατικές  μεθοδεύσεις , με στόχο την επικράτηση της θέλησης του γαλάζιου Μαξίμου –και των συμφερόντων που εξυπηρετεί- σε όλα τα επίπεδα.  Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να αποτελεί κι ένα ακόμα επεισόδιο ανοιχτής σύγκρουσης της ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής,  καθώς ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  έχει μακρά διαδρομή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ  και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ (αριστίνδην, εκ της θέσεώς του ως προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών).

Πάντως, έχει δοθεί η εντύπωση ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, «ανεβάζει» με …χρονοκαθυστέρηση το ζήτημα  της αποπομπής  του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Η επιθετική δήλωση του ΚΙΝΑΛ κατά της ΝΔ ήρθε στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και ενώ ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  είχαν δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο.  Κατά μια  εκδοχή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη  ακολούθησε πιο χαμηλούς τόνους ώστε να μην θεωρηθεί ότι κινείται  με κομματικό κριτήριο. Κατ΄άλλη εκτίμηση, κατατρύχουν  τη Χαριλάου Τρικούπη οι εσωτερικές ισορροπίες  (απόσταση και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ) .  Ωστόσο, από το ηγετικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ, τονίζουν προς το Documentonews.gr  ότι υπήρξε μια θεσμική λογική στον τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας. Παράλληλα, υπήρχε και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γ. Χατζηθεοδοσίου.  Πρώτα ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος στις 9 Φεβρουαρίου 2022 σχολίασε για την υπόθεση Χατζηθεοδοσίου ότι πρόκειται για μεθόδευση που δείχνει την  καθεστωτική νοοτροπία της ΝΔ.  Την ίδια μέρα –πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποπομπής-   ο ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του   τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, είχε  αναφερθεί σε  μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και εξωθεσμικές παρεμβάσεις  της στο χώρο των Επιμελητηρίων που δείχνουν την δυσανεξία της στην κριτική.
Όταν πια ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στην ΚΕΕΕ (εξελέγη ο Γ. Μασούτης),  το Γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση (11.2.2022)  η οποία χαρακτηρίζει μεθοδευμένη την αποπομπή Χατζηθεοδοσίου και κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για ωμές κομματικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικότερα, αναφέρει τα εξής:

«Η χθεσινή μεθοδευμένη αποπομπή του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ακυρώνει την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων.  

Η διοίκηση Χατζηθεοδοσίου χαρακτηρίστηκε από διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, ομόφωνες αποφάσεις και εποικοδομητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο. Έχαιρε πλήρους αποδοχής από τα επιμελητήρια και την επιχειρηματική κοινότητα.

Αποδεικνύεται, όμως, πως η Κυβέρνηση θέλει ένα επιμελητηριακό θεσμό άφωνο και άβουλο. Ιδίως στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα, που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ έναν γόνιμο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες της κρίσης. Οι ωμές κομματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντόμινο των εξελίξεων στα επιμελητήρια της χώρας ξεκίνησε μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, τον περασμένο Αύγουστο. Επρεπε να καλυφθούν οι θέσεις που κατείχε, ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Τον Αύγουστο του 2021, εκλέχθηκε  πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), ύστερα από συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της,  ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).    Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021,  στη θέση του Κωνσταντίνου Μίχαλου, εκλέχτηκε  νέος πρόεδρος  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο Γιάννης Μπρατάκος, γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Για να φτάσουμε σήμερα, να ανοίξει πολιτικός «πόλεμος» περί αποπομπής, καθ΄υπόδειξιν του Μαξίμου, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και απομάκρυνσής του από τη θέση του  προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Documento Newsletter