Πάνω από 2 τρισ. δολάρια χάθηκαν την τελευταία 10ετία εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκάλεσε η κλιματική κρίση σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που δημοσιεύτηκε στις 10/11/2024 ενόψει της Συνεδρίασης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29). Μάλιστα, το κόστος της κλιματικής κρίσης αυξάνεται συνεχώς και μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντίστοιχο με εκείνο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Πώς προκύπτει το κόστος;
Η έκθεση του ICC μελέτησε περίπου 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους για την περίοδο 2014-2023 λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικές παραμέτρους, δηλαδή αφενός τον αντίκτυπο των φαινομένων αυτών στην καταστροφή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών κι αφετέρου τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών συνθηκών στην ανθρώπινη παραγωγικότητα.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα, ενώ ο απολογισμός θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως σημειώθηκε μια αύξηση 83% στις καταγεγραμμένες κλιματικές καταστροφές μεταξύ 1980-1999 και 2000-2019.
451 δισ. δολάρια η οικονομική ζημιά για την διετία 2022-2023
Το 2022 και το 2023 χάθηκαν 451 δισ δολάρια με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 19% συγκριτικά με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών.
«Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν οριστικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα: οι απώλειες παραγωγικότητας από ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητές εδώ και τώρα από την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Τζον Ντέντον, γενικός γραμματέας του , ο οποίος και ανέθεσε την έκθεση.
Αξίζει να επισημανθεί, πως το 2024 θεωρείται χρονιά- ορόσημο, καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service.
Ποιες χώρες υπέστησαν το μεγαλύτερο κόστος;
Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της 10ετίας χάνοντας 935 δισ. δολάρια, ακολουθούμενες από την Κίνα με 268 δισ. δολάρια και την Ινδία με 112 δισ. δολάρια. Η Γερμανία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Βραζιλία συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος σε απόλυτα νούμερα.
Ωστόσο, το ποσοστό του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν κόστος είναι οι σημαντικότεροι δείκτες που διαμορφώνουν το εύρος οικονομικής ζημίας, που αντιμετωπίζει μια χώρα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Έτσι, οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο σε οικονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, μικρά νησιά όπως ο Άγιος Μαρτίνος και οι Μπαχάμες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Αύξηση 30% των θανάτων από τη ζέστη τα τελευταία 20 χρόνια
Αποκαρδιωτικά είναι και τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η ζέστη σκοτώνει 176.000 Ευρωπαίους ετησίως. Μάλιστα, η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτητα περίπου διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο ρυθμό παγκοσμίως, γεγονός, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα, αναμένεται μεγάλη αύξηση των θυμάτων από τη ζέστη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Οι τρεις θερμότερες χρονιές στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί μετά το 2020 και τα δέκα θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2007», αναφέρει ο Χανς Κλούγκε περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.