Κλιματική αλλαγή: Θερμοκρασίες 1,5C πάνω από την προβιομηχανική εποχή για 12 μήνες

AP Photo/Ty ONeil

Ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου για 12 συνεχόμενους μήνες βιώνει ο πλανήτης, υψηλότερες από τον μέσο όρο πριν από την εποχή των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024 ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα ο πλανήτης φέτος να είναι θερμότερος κατά 1,64 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνεχής καύσωνας θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιθανότητα οι θερμοκρασίες να συνεχίσουν να αυξάνονται πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου – που θέσπισε η συμφωνία του Παρισιού (2015) – αυξάνει τον κίνδυνο η φετινή 12μηνη αύξηση θερμοκρασίας να μονιμοποιηθεί.

Ο Κάρλο Μπουοτέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μια στατιστική παραδοξότητα, αλλά μια «μεγάλη και συνεχή αλλαγή» στο κλίμα.

Σύμφωνα με τον Μπουοτέμπο, ακόμα και αν αυτή η περίοδος ακραίων καιρικών φαινομένων τελειώσει κάποια στιγμή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον θα σημειωθούν νέα ρεκόρ θερμοκρασιών να καταρρίπτονται και το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί.

Ο Ιούνιος του 2024 ακόμη πιο θερμός από αυτόν του 2023

Το Copernicus, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής που ανήκει στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε., χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για την παρακολούθηση βασικών κλιματικών μεγεθών. Διαπίστωσε ότι ο Ιούνιος του 2024 ήταν θερμότερος από οποιονδήποτε άλλο Ιούνιο που έχει καταγραφεί και ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασίες 1,5 βαθμού Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο τους μεταξύ 1850 και 1900.

Με σειρά καυσώνων, από το Μεξικό ως την Κίνα περνώντας από τη Σαουδική Αραβία, ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο δέκατος τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε ρεκόρ μέσων θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Με τη σειρά ρεκόρ αυτή, τροφοδοτούμενη από την άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, οι οποίοι απορροφούν το 90% της υπερβολικής ζέστης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, «η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τους 12 τελευταίους μήνες (Ιούλιος 2023 – Ιούνιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ», τόνισε η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του παρατηρητηρίου Κοπέρνικος.

Την περίοδο αυτή, η μέση θερμοκρασία ήταν κατά «1,64° Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής» όταν ακόμη η αποψίλωση των δασών, η καύση άνθρακα, αερίου και πετρελαίου δεν είχαν οδηγήσει στην υπερθέρμανση της Γης.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Γερμανία: Κάθε μισή ώρα ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά στην χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

«Εντολή Αννίβα»: Η οδηγία του IDF που έθεσε σε κίνδυνο αμάχους – Θεωρητικά είχε καταργηθεί από το 2016

Το κόμμα της Λεπέν προσχωρεί στη νέα ακροδεξιά συμμαχία που φτιάχνει ο Ορμπάν