Κλιματική αλλαγή: Στον πάγο ο πλανήτης

Παγκόσμια αδιαφορία των κυβερνήσεων για την κλιματική αλλαγή

Ο παγετώνας του αιώνα, όπως τον χαρακτήρισαν, σάρωσε τις ΗΠΑ και άφησε πίσω του υλικές και ανθρώπινες απώλειες, υπογραμμίζοντας εμφατικά για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι κυβερνήσεις των μεγάλων βιομηχανικών κρατών δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Τα μέτρα τα οποία έχουν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου δεν υλοποιούνται, αλλά ακόμη κι αν υλοποιηθούν είναι αμφίβολο ότι θα κάνουν τη διαφορά. Το κόστος αυτής της αδράνειας το πληρώνουν οι πολίτες, ακόμη και με τη ζωή τους.

Πιάστηκαν στον ύπνο σε κάποιες πολιτείες

Η παγοθύελλα που έπληξε τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες έθεσε τις αρχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ακραίες αρνητικές θερμοκρασίες θέτουν σε κίνδυνο τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Σε ορισμένες πολιτείες έχει επιστρατευτεί η στρατιωτική αστυνομία για να εξασφαλίσει την τήρηση της οδηγίας που εκδόθηκε, η οποία απαγορεύει τις άσκοπες μετακινήσεις. Ακόμη και σε περιοχές γνωστές για τους βαρείς χειμώνες τους, όπως το Μπάφαλο, οι αρχές πιάστηκαν εξαπίνης από τη σφοδρότητα του φαινομένου. Τα αμερικανικά Μέσα κάνουν λόγο για τη φονικότερη χιονοθύελλα στην περιοχή από το 1977, όταν είχαν πεθάνει 29 άνθρωποι σε περιστατικά σχετικά με την κακοκαιρία. Τώρα ο απολογισμός των θανάτων είναι πάνω από 30 στο Μπάφαλο, ενώ συνολικά στις ΗΠΑ ξεπερνούν τους 60.

Οι ακραίες αρνητικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ δεν ήταν μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο. Η φετινή χρονιά βρίθει από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου: από τις φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν μέχρι τις πρωτοφανείς ξηρασίες και λειψυδρία σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει όλο και πιο συχνά, με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της αδράνειας των κυβερνήσεων των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Η έρευνα που δημοσίευσε το περασμένο φθινόπωρο έδειξε ότι οι μεγάλοι μολυντές του πλανήτη όχι μόνο δεν μείωσαν τους ρυθμούς που εκπέμπουν καυσαέρια, αλλά έχουν αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η περίφημη Συμφωνία των Παρισίων, που συνάφθηκε το 2015, προβλέπει ότι οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές σε ορίζοντα πενηνταετίας ώστε η αύξηση της θερμοκρασία του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Επί του παρόντος η θερμοκρασία είναι στον 1,1 βαθμό πάνω σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και η κλιματική καταστροφή είναι ήδη εκτεταμένη.

Κάποιοι μιλούν για «φυσικό φαινόμενο»

Παρά όμως τις επιστημονικές αποδείξεις ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μετά τη βιομηχανική επανάσταση συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, υπάρχουν ακόμη φωνές που επιμένουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι είτε φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται στη μακρά περίοδο είτε τεράστια προπαγάνδα από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα η ενεργειακή κρίση ενέτεινε την τάση άρνησης των επιστημονικών δεδομένων, σε πείσμα της ίδιας της πραγματικότητας. Μορφές της νέας Δεξιάς όπως ο Καναδός ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον ή ο ακροδεξιός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ κατηγορούν τις πολιτικές μείωσης των ρύπων για την ακρίβεια και καλούν σε συνέχιση της ίδιας πορείας.