Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος εξαντλείται

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος εξαντλείται

Σε hot spot της κλιματικής αλλαγής εξελίσσεται η Μεσόγειος, καθώς ως και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε το φετινό καλοκαίρι η θερμοκρασία των υδάτων σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, με τις συνέπειες για τη θαλάσσια πανίδα και κατ΄ επέκταση και για τον άνθρωπο να εκτιμώνται ως ολέθριες.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press, ότι μελέτες καταδεικνύουν πως το επιφανειακό στρώμα του ωκεανού, 700 μέτρα βάθος, έχει θερμανθεί. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν και ανάλογα του ευρωπαϊκού οργανισμού Copernicus και σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 25 χρόνια τα νερά της Μεσογείου έχουν θερμανθεί κατά 0,037 βαθμούς Κελσίου, έναντι 0,014 βαθμών του παγκόσμιου ωκεανού.

Το φετινό καλοκαίρι, το ερευνητικό κέντρο Mercator Ocean International, με έδρα την Τουλούζη, μέτρησε θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο της τάξης των 28 και 30 βαθμών Κελσίου, δηλαδή έως και 5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η θαλάσσια υπερθέρμανση επηρεάζει το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Μεσογείου από την υπεραλίευση, την πετρελαϊκή και την πλαστική ρύπανση, την κίνηση των σκαφών αναψυχής και την ηχορρύπανση. Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών έχουν μειωθεί κατά 41% τα τελευταία 50 χρόνια, τα μισά είδη καρχαριών και σαλαχιών θεωρούνται απειλούμενα, ενώ ο πληθυσμός της φώκιας μονάχους μονάχους δεν ξεπερνά τα 400 άτομα.

Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη και άλλες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο απασχόλησε επανειλημμένα τον διεθνή Τύπο, η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός της τρέχουσας ειδησεογραφίας.

Μιλώντας στο AP ο Ζακουίμ Γκαραμπού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βαρκελώνης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο άνθρωπος «πιέζει το σύστημα πάρα πολύ». «Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα ζητήματα του κλίματος το συντομότερο δυνατό» και συμπλήρωσε πως όπως ακριβώς οι αντίστοιχοι καύσωνες στην ξηρά, έτσι και οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: PBS, Associated Press

Documento Newsletter