Κλιμακώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση στη ΝΔ

Κλιμακώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση στη ΝΔ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή τα εθνικά θέματα μετά την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, ενώ διχασμό προκαλεί και πολιτική καταστολής στα πανεπιστήμια.

Ο στενός του συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, σήκωσε το γάντι και απάντησε μέσω διαρροών στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις βολές της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά του Αντώνη Σαμαρά. Στην εν γένει συζήτηση παρενέβη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρικτικά στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς είναι σε διεκδίκηση -οποιουδήποτε- ρόλου μετά την απομάκρυνσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μετά την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε νευρικά, με διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σε μία προσπάθεια αφενός να υποβαθμίσει και αφετέρου να απαξιώσει, όχι μόνο την συγκεκριμένη παρέμβαση αλλά την γενικότερα παρουσία και απήχηση του πρώην πρωθυπουργού στη ΝΔ. Οι διαρροές του είδους ότι “ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρήκε ούτε έναν βουλευτή να αναπαραγάγει την συνέντευξή του”, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το σύστημα του πρώην πρωθυπουργού. Παράλληλα όμως υπήρξε και επίσημη απάντησε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη (ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται), ενώ αυτόκλητα(;) παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη για να “θυμίσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάγιες απόψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο εκτός από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός”.

Η απάντηση και στους δύο ήλθε από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Στην μεν κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι “καλύτερα να μην μιλάει, αφού δεν έχει να πει τίποτα. Δεν πήρε χαμπάρι τις προκλήσεις των Τούρκων; Της τα λένε και οι δικοί της…Ντροπή“. Σκληρή ήταν και η απάντηση στον Γιώργο Γεραπετρίτη: “Ο υπουργός Επικρατείας μάλλον αλλιώς έμαθε στο Ποτάμι. Εδώ είναι ΝΔ! Σήμερα έχουμε κεντροδεξιά χωρίς δεξιά”. Συνολικότερα για όσους εθίγησαν από την παρέμβαση Σαμαρά ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: “Οσοι πονάνε από αυτά που είπε ο Αντώνης να πάρουν παυσίπονο. Άμα θέλουμε μπορούμε να γίνουμε και…του λιμανιού”.

Με την απάντησή του στον κ. Γεραπετρίτη, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αναδεικνύει ένα ευρύτερο θέμα που “πονάει” την δεξιά βάση της ΝΔ: την διείσδυση πλειάδας στελεχών που προέρχονται από το Ποτάμι, τόσο σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, όσο και στις χαμηλότερες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Ο κ. Λαζαρίδης είχε στραφεί κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη και παλαιότερα όταν ο υπουργός Επικρατείας είχε κάνει την περιβόητη δήλωσή του ότι “κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια”. Τότε με άρθρο του (με ψευδώνυμο μεν αλλά που όλοι κατάλαβαν) ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας να μαζέψουν την άποψη αυτή γιατί η χώρα θα την βρει μπροστά της. Το εάν η ανασκευή του κ. Γεραπετρίτη οφειλόταν στην παρέμβαση Λαζαρίδη ή εάν έπαιξε ρόλο είναι προς διερεύνηση. Στην εκτίμηση για τον προερχόμενο από το Ποτάμι, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Λαζαρίδης συμπίπτει με τον Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποδώσει την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου (χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις) σε συμβούλους που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό και προέρχονται από το σημιτικό περιβάλλον και έχουν μία όπως είπε “ρομαντική” άποψη για τον ρόλο της Τουρκίας -ήθελε να πει από αφελή εών ανιστόρητη αλλά συγκρατήθηκε. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο κ. Βαληνάκης παραμένει πάντα φίλος και συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή και είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, με υπουργό τον Πέτρο Μολυβιάτη, την πρώτη κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004.

Εν ολίγοις καίτοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Βαληνάκης θέτουν ένα πιο σημαντικό για τον χαρακτήρα της ΝΔ ζήτημα, την αναθεώρηση της πολιτικής της στα εξωτερικά θέματα, υπό την επιρροή των σημιτικών στελεχών που έχουν διεισδύσει στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο επιτελικό κράτος γενικότερα. Με την υπόθεση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται (κάτι που βέβαια εξαρτάται από πλειάδα παραγόντων, εξωτερικών και εσωτερικών), η στάση του Μεγάρου Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διχασμό στην βάση της κεντροδεξιάς παράταξης. Ειδικά εάν ο Αντώνης Σαμαράς και το κομματικό υποσύστημα που αναφέρεται σε αυτόν επιμείνουν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε στη δική του συνέντευξη ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αμυνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Καίτοι ο κ. Αβραμόπουλος είχε συμμαχήσει με τον Αντώνη Σαμαρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη στην διεκδίκηση της ηγεσίας, τώρα βάζει το όποιο πολιτικό βάρος του έχει απομείνει στην ζυγαριά κατά του Αντώνη Σαμαρά σε μία προσπάθεια να στείλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα ότι μπορεί να του ειναι χρήσιμος.

Διχασμός και για την Παιδεία

Διχασμός όμως προέκυψε για τα θέματα Παιδείας. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας με άρθρο του τάχθηκε καθαρά και απερίφραστα κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και πιο σκήρά κινήθηκε και ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος καταλογίζοντας μάλιστα στην ηγεσία ότι είναι δέσμια της ιδεοληψίας. Έτερο στέλεχος, ο πρώην βουλευτής και πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης που επίσης τάχθηκε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πιο κομψά αλλά στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος που έθεσε το θέμα του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών. 

Documento Newsletter