Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας μάλιστα για αντίποινα.
Χωρίς περιστροφές και συγκαλύψεις ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με τον Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα αντιποίνων, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να δώσει απόψε το βράδυ (21.15 ώρα Ελλάδος) συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στη Χαβάη, θα δεχθεί ερωτήσεις για την επιχείρηση κυβερνοπειρατείας που πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών οι οποίες έφεραν αντιμέτωπους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς να αντιδράσουν, ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio), η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματά της έχουν δοθεί από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα: «Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι».
Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη αυτή, ένας από τους συμβούλους του, ο Μπεν Ρόουντς, το έκανε χθες στο δίκτυο MSNBC: «Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν…εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Εντωμεταξύ, σε απάντησή του το Κρεμλίνο ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι ισχύουν οι κατηγορίες περί παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με την υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος, διαφορετικά να αφήσουν το θέμα.
“Θα πρέπει είτε να σταματήσει να γίνεται λόγος γι΄αυτό, είτε να δοθούν επιτέλους αποδείξεις. Αν όχι, όλο αυτό είναι περισσότερο από απρεπές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Τόκιο.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε χθες τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρέασαν την ψηφοφορία η οποία κατέληξε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ με τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα να ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, πρόσωπα που συνδέονται με τη Μόσχα έδωσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τους λογαριασμούς του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, του Τζον Ποντέστα, και του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων.
Έρευνες στο Κονγκρέσο
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε και πάλι να εννοηθεί χθες ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του.
«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», έγραψε στο Twitter.
«Ηταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τίποτε από αυτά δεν ήταν μυστικό», δήλωσε εδώ και λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Στη Ρωσία , «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν», δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν άνθρωπο του οποίου τις αρετές ως ηγέτη επαινεί συχνά και με τον οποίο επιδιώκει να αναθερμάνει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.