Πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων που χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους εντοπίστηκαν σε κρυφό υπόγειο μισθωμένου καταστήματος που διαχειρίζεται η Εθνική Πινακοθήκη κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των πρώην μισθωτών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οίκημα στο οποίο βρέθηκε ο παράνομος θησαυρός βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου 3, στο Μέγαρο του Κληροδοτήματος Αλέξανδρου Σούτσου.
Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη δεν αφήνει αμφιβολία περί της παράνομης απόκτησης των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν. Εκτός από τα παρανόμως εξαχθέντα πολιτιστικά αγαθά στο εξωτερικό, όπως τόνισε, «υπάρχουν περιπτώσεις παράνομης δραστηριότητας απόκτησης αγαθών και στο εσωτερικό μας. Μία τέτοια περίπτωση εντοπίστηκε στην καρδιά της Αθήνας, σε οίκημα που διαχειρίζεται η Εθνική Πινακοθήκη».
Υπόγεια κρυψώνα εντός του παλαιοπωλείου
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Εθνική Πινακοθήκη έκανε έξωση σε παλαιοπώλη που μίσθωνε το οίκημα επειδή δεν πλήρωνε τα ενοίκια. Κατά τη διαδικασία της έξωσης βρέθηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός και αμέσως μετά τον εντοπισμό του πριν από δέκα μήνες (Φεβρουάριος του 2024) ο νομικός σύμβουλος της Πινακοθήκης ενημέρωσε το ΥΠΠΟ για τα ευρήματα.
Το σύνολο σχεδόν των αρχαίων αντικειμένων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, βρέθηκαν σε δυσπρόσιτο υπόγειο χώρο προσβάσιμο μόνο από καταπακτή στο δάπεδο του ισογείου, συσκευασμένα μέσα σε χαρτοκιβώτια και ορισμένα από αυτά τυλιγμένα σε εφημερίδες της δεκαετίας του 1940, όταν έγινε η πρώτη εκμίσθωση του ακινήτου για να λειτουργήσει ως κατάστημα πώλησης κοσμημάτων και έργων τέχνης…
102 αρχαία αντικείμενα και 3.247 νομίσματα
«Αρχαιολόγοι από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και το Νομισματικό Μουσείο πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο. Εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 102 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται στους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους (κύλικες, κάνθαροι, λεκανίδες, λήκυθοι, σκύφοι, ειδώλια κ.α. ), 36 αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα μεταβυζαντινών χρόνων (εικόνες, ασημένιες επενδύσεις, αρχιερατική ράβδος κ.α ) καθώς και 3.247 νομίσματα, μετάλλια, σφραγιδόλιθοι, σταθμία που χρονολογούνται από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους» αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους της Εφορείας Πόλεως των Αθηνών και στο Νομισματικό Μουσείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τις εισαγγελικές αρχές. Μετά τη συντήρησή τους τα ευρήματα θα εξεταστούν από ειδική επιστημονική επιτροπή, καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία θα αποφανθεί για τη χρηματική αξία τους.
Αναπάντητα ερωτήματα
Σε επικοινωνία μας με την Εθνική Πινακοθήκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρονικό της μίσθωσης του εν λόγω καταστήματος και για τη διαδικασία αποκάλυψης του κρυμμένου θησαυρού, λάβαμε την απάντηση ότι η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καλύπτει πλήρως τη διεύθυνση.
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αφήνει επίσης αρκετά κενά. Και κυρίως δεν δίνει καμία πληροφορία σχετικά με τις νομικές ενέργειες εναντίον όσων κατείχαν παράνομα τον τεράστιο αριθμό των αρχαίων αντικειμένων. Θέσαμε το ερώτημα και από το γραφείο τύπου μας απάντησαν ότι το «υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει τα δέοντα».
Διαβάστε επίσης:
Γλυφάδα: Διώξεις για ανθρωποκτονία στους συλληφθέντες Τούρκους – Νέα βίντεο από το μακελειό
Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο άνθρωπος που πλήρωσε τα μολυσμένα SMS του Predator
Καφές – «φαρμάκι»: Νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή του διεθνώς – Αύξηση πάνω από 80% μέσα στο 2024